Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

2016 Ya Bakış

Karabük 2016 yılını kelimenin

osg-pencereden

Karabük 2016 yılını kelimenin tam anlamı ile idare eti ve 2017 yılına gözü dikti.. Her ne kadar 2017 yılı için ekonomistler sıkıntılara hazır olun mesajları verse de hayat devam edecek….

Geçtiğimiz 2016 yılının başlarında Karabük’te gündemde Valilik binasının yerine Merkez Cami yapımının uygun olup olmayacağı tartışmaları vardı. CHP İl Başkanı Av Erdoğan Dinçel “”KİMSE 2019 İÇİN ÖN HAZIRLIK YAPMASIN,BİZ CAMİYE KARŞI DEĞİLİZ ANCAK DİNİMİZDE İSRAFTA GÜNAH, KARABÜK KAMUOYUNUN ORTAK DÜŞÜNCESİ VALİLİK YIKILDIKTAN SONRA YERİNE CAMİ YAPILSIN ŞEKLİNDE DEĞİL,BUNU DİLLENDİRDİĞİNİZDE İSE “SİZ CAMİ DÜŞMANI MISINIZ” DİYECEK KADAR İŞİ SUİSTİMAL ETMEYİN.” Açıklaması ile dikkati çekerken Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili de “Karabük Valiliğinin talebi üzerine kentin siyasi güçleri ve Milletvekilleri ile görüşüp anlaşarak Yeşil mahalle’de Belediye binası olarak yapılan ancak uzun yıllar TIP fakültesi tabelası asılan tesisleri Karabük Valiliğine devir edilecek şu anki Valilik binası yıkılacak yerine büyük görsel bir cami yapılacak. CHP Camiye karşı mı ? oraya Cami yapılacak” diyerek seçimlerde verdiği sözü tutacağını belirtiyordu.

Tartışma Karabük kamuoyunda uzunca bir süre konuşuldu, gazetelerin/İnternet haber sitelerinin manşetlerde kaldı, netice de Karabük Valiliği Yeşilmahallede ki binaya Özel İdare ile birlikte taşınmaya aynı zamanda Valilik binasının yıkılarak Cami yapımına karar verildi…

Sonra kentin son senelerde farklı lokomotifi olan Karabük Üniversitesinde Kontenjanların düşürüleceği gündeme geldi.. Bu konuda KBÜ’NÜN, YÖK’E yazıları oldu gibi haberler gündemi farklı yöne çekti….Bir kaç gün sonra ise Rektörlük 2016 için böylesi bir öngörü yok diyerek öğrenci sayılarının düşmeyeceğini açıklayarak Karabük’ü rahatlatıyordu…

Karabük 2016 yılı içinde ilk önce Şırnak’taki kalleş saldırı sonucu şehit olan polis memuru 1991 doğumlu Ali Can Öztürk için ağladı… Binlerce Karabük’lü Kent Meydanında Şehidini yolcu ederken gözyaşlarını tutamıyordu. Karabük’ün bir şehidi de 26 Kasım da Uzman Erbaş Çoşkun İşleyen, oldu Safranbolu Düzce Köyü nüfusuna kayıtlı İşleyen’in şehit haberi Karabük’ü bir kez daha derin bir üzüntüye boğmuştu..

2016 yılının Ocak-Şubat aylarında TOFAŞ işçilerinin direnişleri vardı sendikalarına karşı ve o dönemde Çelik İş Sendikası da Metal iş Kolunda en büyük sendika olma adına TOFAŞ işçilerini bünyelerine çağırıyorlardı. Ülke İşçi hareketlerini de çok dikkatli takip ediyordu.

SEL FELAKETİ !!

2 Şubat 2016 tarihinde Karabük büyük bir kaza atlattı. Karabük Kireç kuyusundan gelen ve Bastanbükü mevkiden Araç çayına akan Bulak deresi güzergahında sel felaketi yaşandı..Karabük Bostanbükü mevkii de bulunan bazı konutlar ve iş yerleri hasar aldı. Karabük Kastamonu yolu uzun bir süre kapalı kaldı..Bostanbükü ve Kılavuzlar köyü içinde verilen yol güzergahı sonrası köy içi yollar perişan oldu…Yaralar uzun vadede de olsa sarıldı ancak arkada iyi bir ders bıraktı..
5 Şubat 2016 tarihinde Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Bulak deresinde yaşanan Afet-heyelan sonrası sosyal paylaşım siteleri üzerinden yapılan sert eleştirilere, yine kendi sosyal paylaşım ağından sert bir üslupla yanıt vererek, “Bir daha aday değilim” mesajı ile şok bir çıkış yaptı..Bu arada siyasi dengelerde değişim sinyalleri veriyordu… Yıl içinde siyasette hareketliydi. Safranbolu ve Yenice Ak parti teşkilatları yenileniyor, MHP İl ve merkez ilçe başkanları değişirken, CHP durumu merkez ilçe değişimi ile yaşıyordu..

KAÇAK FATURA OLAYLARI ?

Karabük’te 2016 yılının ilk aylarında gündeme gelen Kaçak Fatura olayı ile çalkalandı..Karabük’te yaşanan naylon fatura iddialarında bir çok şirket ve temsilcisinin sıkıntıya düştüğü, önemli bazı isimlerinin zincirleme bu olayın içinde olduğu, üstelik tüm bu verilerin ortaya çıkmasına rağmen hala ticaretlerine de seri bir şekilde devam ettikleri yönünde serzenişler, kamuoyunda yükselmeye başladı.. Sahte fatura mı değil mi , hile mi hurda mı, kasıt mı, sehven mi tartışmaları ile Sahte Fatura olayı da tarih oldu unutuldu gitti…

Karabük Belediyesi Şubat ayı içinde mükemmel sayılacak yeni hizmet binasına taşınmaya başlarken Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği de binlerce lira kira verdiği ve soruşturma açılan Yeşilmahallede ki binalarından Belediyenin boşattığı binaya geldi…KBÜ Eğitim Araştırma hastanesine siyasi mekanizmanın müthiş önem vermesine rağmen bürokrasinin vurdumduymazlığı ve kaçak güreşmeleri Sağlık sektöründe ki sıkıntıların devamını da sağlıyordu..

HAVAALANI FANTEZİ MİDİR ?

AK parti İl Başkanı Timürçin Saylar 11.Şubat 2016 tarihinde yaptığı basın toplantısında HAVAALANI OLMAZSA OLMAZLARIMIZDANDIR diyerek tarihe önemli bir not düştü.. Eskipazar-İsmetpaşa’ya mutlaka organize sanayi kurulacağını ve Filyos Limanı alt yapı temel ihalesinin yapılacağını da aynı tarihli basın açıklamasında kamuoyu ile paylaşıyordu…

24.03.2016 tarihin de KBÜ Rektörü Prof.Dr Refik Polat “Her yerimiz kayıyor” diyerek stadyumun bulunduğu alanın kaydığını açıklaması ardından havaalanı projesine “FANTEZİDİR” demesi yılın unutulmazları olarak kayıtlara geçti.. Refik hocanın Safranbolu Üniversitesi projesi de Karabük ve Safranbolu camiasında heyecanla karşılandı. Zira Karabük’te konuşulan ve ortak akıl olarak kabul edilen, havalan ile Safranbolu Üniversitesi projeleri, artık bu ilin gündemine girmiştir ve geri dönüşü olmamalıdır..

ÖZEL İDARE BAŞKANLIK SEÇİMİ !

Mart 2016 ayı Özel İdarede gerçekleşen seçimler ile gündeme damgasını vuruyordu..Grup kararına rağmen İl Genel Meclis Başkanlığına Ahmet Sözen’in başkanlığa aday olması AK Partide gerginlik yaratmış, muhalefetin oyları ile Başkanlığa gelen Sözen için Karabük Milletvekili M.Ali Şahin ; “Seçilen arkadaş bizim grubumuza mensup bir İl Genel Meclisi üyemizdir. Grup kararına uyulmasını tabi ki arzu ederdik. Ama bir seçim yapılmış. Bunu parti organlarımız değerlendireceklerdir.” İfadeleri manidar bulunmuştu..

ATATÜRK ANITI MUAMMASI?

Aynı ay içinde CHP İl Başkanı Erdoğan Dinçel, Kent meydanına ATATÜRK anıtı istiyoruz çıkışı yaparak . “Kent meydanına Atatürk ile beraber İnönü ve Fevzi Çakmak’ın da olduğu büstlerin konulmasını istiyoruz.Bunu kim yapacak Karabük belediyesi yapacak, Şimdi ben belediye başkanına soruyorum Kent meydanına Atatürk büstü yapılacak mı?,yapılmayacak mı? Bunu görüştüğümüz MHP’liler de istiyor. Atatürk hepimizin. Yapmayacaksanız açıklayın biz yapmaya talibiz.” Demişti… Erdoğan Dinçel’e anında yanıt veren Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili’de “ CHP ye yakışır biz yer gösterelim onlar yapsın,yaptırsın hatta ilk parayı da (yardımı da) ben yaparım” açıklamalarında bulunmuş gündem bu kez Kent meydanına yapılacak Atatürk anıtına çevrilmişti..

Karabük bu yıl içinde Ulaştırma ve Denizcilik, Spor, Çevre ve Şehircilik, Sanayi , Orman ve su işleri bakanlarını ardı ardına ağırladı..Her gelen Bakanın muhalefet belediye başkanı Rafet Vergili’ye uğraması ise kamuoyunda farklı değerlendirmelere neden oluyordu…

KATI ATIK BERTARAF SORUNU ?

25 Nisan 2016 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakan yardımcısı Mehmet Ceylan Karabük Gündeme yaptığı açıklamada “ katı atık bertaraf tesisleri için nihaiyi kararın alınması şart, Karabük bu anlamda çok oyalandı, mevcut yer için teknik elemanlar gönderdik, değerlendirme yapıldı ve orası astarı yüzünden pahalı olacak ve teknik açıdan uygunda değil onun için biz bakanlıktan takviye ile yeni bir yer bulup katı atık bertaraf tesisini yani vahşi çöp toplama tesisini yaptıracağız” diyerek bir müjde vermişti..Sonrasında Taş Ocağı mevkiine yapılması planlanan bertaraf tesisi için Yenice’de ki STK lar karşı gelerek “Ormanlarımızı koruyacağız” çıkışı yapınca, buranın da sıkıntılı bir sürece gireceği ve 2017 yılı içinde çöp depolama tesislerinin yeri konusunda gündemin devam edeceği anlaşıldı..

KARABÜKLÜLER VAKFI NE YAPAR ?

Karabük; Atatürk Kültür Merkezi’nde 19-22 Mayıs 2016 tarihleri arasında 2.kez düzenlenen “Karabük Günleri” için yine binlerce lira harcadı ve ilkinde ki başarıdan uzak , 2016 yılında gerçekleşen Karabük Günlerinde tam bir başarısızlık ve tatsızlıklar yaşadı.. Karabüklüler Vakfının bir çok kurumdan aldığı binlerce lira heba olurken tanıtım,Karabük Günlerinden çok vakit geçirilen günler olarak yorumlandı..Ne tanıtım adam gibi yapıldı nede Karabük 2.kez yapılan “Karabük Günlerinden” bir şey anladı..

KARABÜKSPORUMUZ !!

2016 da Karabükspor şansının ve taraftarının büyük desteği ile 1.ligde şampiyonluğu son hafta Göztepe karşısında alırken Giresun sporun kıyağını da taktir ediyordu… Şampiyonluk sonrası Yücel İldiz’i ikinci .kez gönderim Lige Sırp Tudor ile başlayan kırımızı maviler de en büyük sorun kongrede yaşandı. İlk alınan Kongre kararından sonra başkan adayı Feridun Tankut’a kentte gösterilen reaksiyon nedeni ile ara formül bulundu Av .Hakan Yılmaz başkanlığa getirildi, bir ay sonra yatışan ortam sonrası Tankut başkanlığa getirildi.. Ancak kentte özellikle sendikal dönemlerde kalan husumet ve Tankut’un son dönem Karabükspor başkanlığından ayrılırken Karabük için sarf ettiği demeçler hatırlatılarak yaşatılan tepki tribünlerin boş kalmasına neden oluyor, Basının önemli kalemleri ile de zıtlaşma politikaları yüzünden kentin sevilen markası Karabükspor teknik olarak başarılı olmasına rağmen kentten yeterli desteği görmüyordu..

TAYİNLER & İSTİFALAR ..!

1 Haziran 2016 tarihinde Karabük’te 2 yıldır görev yapan ancak halkla bütünleşmeyi sağlayamayan Orhan Alimoğlu, İçişleri Bakanlığı Valiler kararnamesi ile Merkez Valiliğine alınırken, yerine ise İçişleri Bakanlığı İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanı Mehmet Aktaş Karabük Valisi olarak atanıyordu..

HAİN FETÖ/PDY KALKIŞMASI !

2016 yılının hiç şüphesiz en uzun gecesi 15 Temmuz’da yaşandı…. Hain FETÖ/PDY terör örgütünün darbe girişimi yüce Türk Milletinin kararlı duruşu sonrası püskürtüldü, ardından her gece bayraklarını alan Vatandaşlar kent meydanlarında nöbet tutarak bir ikinci darbenin gelmesini engelledi. Türkiye tarihine kalın çizgiler ile yazılan bu süreçte Karabük ve Ülkenin genelinde tek yürek olunmuş, bayrağının altında Bağımsız Türkiye diyerek teröre,darbeye lanet okunarak Vatanın bölünmezliği savunuldu….

Ağustos ayında ve sonrasında Siyasette de değişikler de artık kendini göstermeye başladı..Milliyetçi Hareket Partisi Karabük İl Başkanı Burhanettin Arslan ve Merkez İlçe Başkanı Yalçın Samet Sarıtaş’ın Genel Merkez tarafından görevlerinden alınması sonra İl Başkanlığına geçtiğimiz dönem MHP Karabük Milletvekili adayı olan Dr Adem Kar getirilirken, Merkez İlçe Başkanlığına ise Abdurrahman Meşe atandı. Bu arada Yenice Ak parti teşkilatı da komple yenilenirken CHP Merkez ilçe başkanlığına da Mehmet Durum seçildi..

FETÖ/PDY Terör Örgütü için büyük bir mücadele içinde olan Karabük Emniyeti ve Güvenlik güçlerinin başarılı çalışmalarına da 2016 yılı içinde tanık olduk..

Kanun Hükmünde Kararnameler ile Kasım ayına kadar 372 kamu personelinin ihraç edildiğini açıklayan ve “bunların içinde Polis,Asker,Öğretmen,Hakim, Savcı ve Vali Yardımcıları var” diyen Karabük Valisi Mehmet Aktaş yine “ 224 kamu personeli açığa alınmış durumda toplamda bu sayı 596 kişiyi kapsıyor ki Karabük ölçeğinde bu örgütün nasıl faaliyet içinde olduğu ancak bizim de nasıl takipte olduğumuzu gösterir, bu 596 kişiden 165 i tutuklanmıştır, 247 si tutuksuz yargılanmaktadır, 7 si firari durumdadır, bunlardan 129 u ise görevlerine iade edilmiştir..Yine Kamu görevlileri dışında 138 sivil vatandaş ve STK ları içinde bulunanlardan ise 64 ü kişi tutuklanmış, 67 si adli kontrol kaydı ile serbest bırakılmış, 27 si ise firarı durumdadır, yasal işlemler halen takip ve devam etmektedir” şeklinde basınla buluştuğu kahvaltıda açıklamalarda bulundu…

2016 Yılı İçinde Karabük İl Emniyet Müdürü Dr Serhat Tezsever, yanı sıra Kardemir Genel Müdürü Mesut Uğur Yılmaz, Medikar Başhekimi Dr Ziya Boyacıoğlu, Çelik İş Başkanı Cengiz Gül görevlerinden arkalarında iz bırakarak ayrılan isimler oldular..

YENİCE’YE YAZIK OLUYOR !

Yılın son aylarında Yenice Belediye Başkanının, adeta Karabük Milletvekili Prof.Dr Burhanettin Uysal’a karşı savaş açması ve her platformda kendisini hiçe sayması AK Parti teşkilatları içinde rahatsızlığa neden oldu. Ak parti İl Başkanı Timürçin Saylar, “ Bütünlük içinde hizmet çalışmalarımıza devam edeceğiz, aksini düşünen yanılır” mesajları verse de parti içinde ki muhalefet kanadın ufak ufak harekete geçtiği gözlendi.. Ak parti teşkilatlarının önemli isimlerinin ise “ önümüzde ki yıllar belediyelerin gözetim yılları olacak” ifadeleri de dikkat çekici oluyordu. Ancak Yenice’de Başkan Çaylı’nın stratejik hataları Yenice’ye zarar vermeye başladı ki 2017 yılı içinde bunun neticelerini hep birlikte göreceğiz..

2016 yılın son aylarında KARDEMİR içinde yeni bir dönem başlangıcının işaretleri verildi bize göre.. TİS Şirketin önünde aşılması gereken ilk sorun gibi dursa da, Uzmanlar Kardemir için Mart-Nisan aylarının üretim ve satış açısından sıkıntılı olacağını ve global etkileşimden dolayı Kartdemir’in yine gündeme gelebileceğinin altını çizmeleri dikkat çekiyor….
Bir koca yıl daha geldi geçti…Karabük’te trafik sorunları,Vahşi çöp depolama, KYK yurtları ve özel yurtların denetimleri vs… derken Tüm ülkede Şehitlerimiz,acılar, hain bombalı tuzaklar,İnsan hayatını hiçe sayan terör olayları,dost düşman kavgaları derken koca bir yıl daha her bitecek olgu gibi bitti.

Şu an kaleme almadığımız “Siyasi, Aktüel, sportif” olaylar yaşandı bölgemizde ve Ülkemizde. Özellikle Ekonomik sıkıntılar, beklentiler oldu.. Koca bir yıl daha acısıyla, tatlısıyla ve unutmayacağımız şehitlerimizle, yaşanan olayları ile geldi geçti…
Ama 2017 de artık İnsanlar Ölmesin…Şehitlerimiz olmasın …Ateş düştüğü yeri yakmasın..Analar-Babalar-Kardeşler ağlamasın, büyük Önder gazi Mustafa Kemal’in Yurtta Sulh, Cihanda Sulh ilkesi içinde, Barışın, huzurun ve refahın 2017 yılı ile tüm halkımızla, tüm Dünya İnsanlığı ile birlikte gelmesi dileklerimizle, …Hoş gelsin..Sefa gelsin…. Sağlıkla ..mutlukla…Umutla gelsin, 2017..….

Bürokrasi ve 2016

Karabük Bürokrasisi de 2016 yılı içinde sıkıntılı günler yaşamadı değil.. Kurumları içinde kim,kimler FETÖ/PDY içinde yer almıştı, kimler Bylock’cu, kimler gerçek hain, sıkışıklığı içinde kalınmadı değil.. resmi kurumlar çoğunlukta 700 kişi FETÖ olayları sonrası bir boşluk yaratacaktı, ancak yapılması gereken görevler aksatılmadan yapılmalı, yatırımlar bir bir hizmete alınmalıydı…. İşte bu bağlamda tüm bu şartlar altında başarı ile ayakta kalan birkaç il Müdürlüğünden biridir Emniyet birim.. Bize göre başarılı bir dönem geçiren İl Müdürlükleri içinde birde Gençlik Spor İl Müdürlüğü yer alır..Dolayısı ile başarılı bir İl Müdürü / Bürokrat olarak A.Çetin’i gösterebiliriz.. Sonra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İşkur, AFAD, göze çarpan ve yıl içinde etkinlikleri ile öne çıkan Müdürlükler oldular 2016 yılı içinde….Bürokrasi içinde değerlendirilmediğini biliyorum ancak İl genelinde Belediyelere baktığımızda Karabük ve Safranbolu belediyeleri ve başkanlarının başarılı bir yıl geçirdiklerini net söyleyebiliriz. Keza İl Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet uzun’u da bu kategoride değerlendirebiliriz biz..

İnşaat Sektörü ve 2017

İnşaat sektörü için 2016 çok verimli geçmedi.. Ülkenin 15 Temmuz gecesi yaşadığı travma zaten başlı başına sıkıntı oldu..
Ardından Doların oynaması vb. olaylar… İnşat sektöründe yaşanan sıkıntıları katladı da katladı..

Şimdi hedef 2017’in ilk 3-4 ayı.. Bu sıkıntılı sürecin bir çıkış yakalaması için bu 3-4 ay çok önemli ve bakın Çevre ve Şehircilik Bakan yardımcısı Mehmet Ceylan bu konuda ne diyor “ tüm Türkiye çapında bakanlığımızın öncülüğünde şehircilik şurasını

toplayacağız. Şehircilik anlamında ve kent dönüşümünde yaşanan sıkıntıları masaya yatıracağız. Ülkemizin geleceğine yönelik olarak yeni bir şehirleşme politikasını ortaya koyacağız. Hem inşaat sektörünü canlandırma hem de kimlikli kalıcı şehirler oluşturmak maksadıyla yeni bir politikayı yürürlüğe koyma hedefi içindeyiz. Bu çalışmalardan inşaat sektörü de olumlu yönde etkilenecek. İnşaat sektörü Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden birini oluşturuyor.”

Karabük’ün kimlikli bir yapılanmaya ihtiyacı çok… Bu konuda ÇEBİOĞLU Grubun Adatepe projesi var ki tam anlamı ile kentsel dönüşüm projesi, Safranbolu’da Ünal İnşaat grubu güzel hizmetler veriyor. Hepsi bu..!

İnşaat sektörü 2016 yılında batmalar-çıkmalar yaşadı ve 2017 için gerçekten çok umutla bakılan bir yıl gibi duruyor..…Özellikle Mayıs/2017 sonrası için İnşaat sektörü önemli bir adım atacak gibi…Bunun Ülke genelinde ve Karabük’te işaretleri var..

2017 De Acil beklentiler

PEKİ Bölgenin  2017 Den Öncelikli Beklentileri Nedir ? Aslında kamuoyunu takip edin basit çözümler var ve siyasetin inatlaşmadan bu çözümlere ulaşma adımları bu kentte onlarında önünü açar…2017 daha rahat olur…

İşte Kamuoyunun öncelikli beklentileri..!

1- Temiz hava,Temiz Çevre..Temiz Şehirler…

2-Kent merkezinde Trafik sorununun çözümü

3- Havaalanı projesi

4- KBÜ den Doğacak Safranbolu Üniversitesinin adımları

5- Karabük Merkez İlçede Devlet Hastanesi

6- Kent meydanının yeniden dizaynı ve ATATÜRK heykeli…

7-Karaların ORTAK AKIL içinde Kamuoyu Önünde verilmesi

8- DDY Arazilerinin kent projesine UYGUN  Kazanımı !

Olur Olmaz, 2017 de konuşulacak ana gündem maddeleri bunlar…Tabi 2017 de TSO gibi önemli STK seçimleri var. Belki bir REFERANDUM yaşayacak ülke genelinde.. Ancak siyasi mekanizmalar  kamuoyundan olumsuz etiket almak istemiyorsa bu ana maddeleri iyi değerlendirsin ve çözüm noktalarında topluma olumlu mesajlar versinler isteriz….

Web Tasarım & SEO: Best4SEO