Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Safran’dan İlk Hasat Alındı

Safranbolu yetiştirilen, gıda, kimya,

Safranbolu yetiştirilen, gıda, kimya, ilaç, kozmetik sanayisinde kullanılan ve gramı 25 liradan satılabilen safran bitkisinin hasadına başlandı. Safranbolu ile anılan  “safran” bitkisi, hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi dolayısıyla 10 gün önce erken çiçek açması üreticilerin de  yüzünü güldürdü.

safranbolu-2012-179

Özellikle, boya, kozmetik, ilaç ve gıda sektörü gibi birçok alanda kullanılan, mor renkli ve hoş kokulu çiçekler açan, 15-30 santimetre uzunluğundaki safran, ilçedeki 49 çiftçi tarafından 53 dekarlık alana dikildiği belirtildi.

Safranbolu’  Belediye Başkanı Dr  Necdet Aksoy  “Safran  üreticileri hasada başladı. Kendi ağırlığının 100 bin katı suyu sarı renge boyayabilen safran bitkisi, bu yıl 50 üretici tarafından toplam 55 dönüm alanda ekildi.  Hasat işin sonu demek, çok zahmeti süreçler yaşanıyor ve  çiçeklerimiz açmaya başlayınca  5-6 kilogram bir ürün alan çok şanlı oluyor ” dedi

Kasım ayının sonuna kadar çiçek toplamaya devam edildiğini belirten Aksoy ; ” Özellikle uzak doğu ülkelerinden safrana çok talep var. Çinliler, Japonlar, Koreliler Safranbolu’ya çok geliyor. Safran arıyorlar ve istiyorlar. Şu anda safranın gramını 25 TL’den satılıyor” açıklamalarında bulundu..

Safranbolu’da özellikle  zerre tatlısında, şekerlemelerde, aşurelerde, et yemeklerinde, tavuk soslarında kullanılmakta olan Safran bitkisinin en çok da çay olarak tüketildiği belirtilirken  bitkinin hücre yenileyici ve sakinleştirici özelliğinin de olduğu ifade edilmekte..

 

Web Tasarım & SEO: Best4SEO