Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Bugün Seçim Olsa 2 Parti Karlı Çıkıyor

ANDY-AR, olası bir genel

ANDY-AR, olası bir genel seçim sorusuyla seçmenin

nabzını tuttuğunda oy pastasında AK Parti ile CHP’nin

oylarının yükseldiği, MHP ve HDP’nin oylarında düşüş

olduğu sonucu çıktı.

30088

ANDY-AR  Şirketinin yaptığı araştırmaya göre seçmen bugün için AK Parti % 42.8, CHP % 27.3, MHP % 15.4 ve HDP % 11.7 oranında oy ile destekliyor..

Bu oranlarla AK Parti 272- 277 arasında milletvekilliği çıkartabilecek diyen araştırma-anket şirketi  CHP sinin  140’lara doğru, MHP nin 75-80, HDP ise 65-70 civarında milletvekili çıkartabileceği öngörülüyor..

Türkiye, 7 Haziran’da kendisini TBMM’de temsil edecek olan milletvekillerini seçmek için sandık başına gitti. Yapılan son genel seçimde, 174 bin 220 sandık seçmenin önüne kondu. 54.8 milyon seçmenin 47.5 milyona yakını oy kullandı. Geçerli oy sayısı 46.1 milyon oldu ve seçime katılım oranı yüzde 86.6’ya ulaştı.

7 Haziran 2015 Milletvekilliği seçiminin ardından ortaya çıkan tabloda

AK Parti yüzde 40.9,

CHP yüzde 25,

MHP yüzde 16.3 ve

HDP yüzde 13.1 oranında oy almıştı..

Bu sonuçlar sonrası TBMM Başkanlığı seçimlerinde de uzlaşma olmayınca koalisyon olacak fikri yaygınlaştı ve olası bir azınlık hükümeti ile Türkiye  2015 Kasım ayında   bir ‘erken seçime’ yönlendi.

ANDY-AR’ın yaptığı araştırmayla partilerin tabanlarının koalisyon arayışı içinde hangi partiye yakınlık duyduğunu ve hangi koalisyona yeşil ışık yakabileceği ortaya kondu..

Kamuoyu araştırma şirketi ANDY-AR, seçimden 3 hafta sonra seçmene, “Seçim sonucundan memnun musunuz?” sorusunu yöneltti.

Ankete katılanların yüzde 67.4’ü “Hayır, memnun değilim” yanıtını verirken, memnun olduğunu söyleyenlerin oranı % 32.6 çıktı.

Partilere göre memnuniyet oranındaysa

AK Partili seçmenin % 81.9’u “Memnun değilim” yanıtı vererek birinci sırayı aldı.

Memnun olmayan ikinci seçmen grubu % 65.5 ile MHP, % 63.2 ile CHP olurken, HDP’li seçmenin yüzde 80.6’sı sonuçtan memnun olduğunu dile getirdi.

Memnuniyet oranının % 32.6 olduğu 7 Haziran Genel Seçimi sonrası seçmene, “Peki sonuçların böyle çıkacağını bilseydiniz parti tercihiniz değişir miydi?” diye de sorulduğunda ise, ankete katılanlardan % 91.8’i “Hayır değişmezdi” cevabını verirken, % 8.2’si tercihinin değişebileceğini ifade ettiği açıklandı..

AK Partili seçmenin % 55’i MHP’yle kurulacak bir koalisyona destek veriyor. CHP’yle kurulacak koalisyona ise bu destek % 10.9 oranında.

CHP’li seçmeninse % 28.7’si AK Parti’yle koalisyona ‘Evet’ diyor. İkinci olaraksa % 25.3 oranında CHP-MHP-HDP koalisyonunu istiyor.

MHP’li seçmenin % 53.6’sı AK Partili koalisyona sıcak bakıyor. HDP’li seçmense % 36.6 oranında AK Parti-CHP koalisyonunu destekliyor.

PEKİ; BUGÜN SEÇİM OLSA…

ANDY-AR, olası bir genel seçim sorusuyla seçmenin nabzını tuttuğunda oy pastasında AK Parti ile CHP’nin oylarının yükseldiği, MHP ve HDP’nin oylarında düşüş olduğu sonucu çıkıyor.

Araştırmaya göre AK Parti % 42.8, CHP % 27.3, MHP % 15.4 ve HDP % 11.7 oranında oy alıyor.

Bu oranlarla AK Parti 272- 277 arasında milletvekilli çıkartarak yine iktidar şansının  sınırda olabileceği, CHP vekil sayısını 140’lara doğru çıkarken MHP 75-80, HDP ise 65-70 civarında milletvekili çıkarabilecek şeklinde veriler alındığı ifade edildi…

Partiler arası oy geçişi tablosundaysa AK Partili seçmenin % 97.6’sı, CHP’li seçmenin % 95.7’si, MHP’li seçmenin % 75.7’si ve HDP’li seçmenin % 84’ü yine kendi partisine oy vereceğini belirtiyor.

Dört partinin oy dalgalanmasına bakıldığında MHP’li seçmenin % 20.3’ü AK Parti’ye, HDP’li seçmenin % 13.5’i ise CHP’ye oy verebileceğini açıklıyor.

Seçmenlere, oy verdikleri partiyi tercih etmelerinin gerekçeleri de soruldu

AK Partili seçmenin ilk gerekçesi ‘İdeolojime ve siyasi görüşüme uygun olduğu için’ oldu.

Seçmen ikinci neden olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı gösterdi.

CHP’li seçmenin oy gerekçesinin ilk iki nedeni ‘İdeolojik yakınlık ve Atatürkçülük’tü.

MHP’li seçmen oy gerekçesini ‘Siyasi bakışı yani ideolojisi ve milliyetçilik’ olarak açıklarken HDP’liler, “Kürtleri temsil ettiği için ve çözüm süreci” yanıtını verdi.

Web Tasarım & SEO: Best4SEO