Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

HALLUKS VALGUS

(AYAK BAŞPARMAK ÇIKINTISI)  

(AYAK BAŞPARMAK ÇIKINTISI)

 

 

 

 

HALLUKS VALGUS NEDİR?

Halluks Valgus terimi birçok kişinin duymadığı ama toplumumuzda sık görülen, tedavi edilmediği takdirde günlük aktiviteleri kısıtlayan, iş gücü kaybına neden olan, ayağın estetiğini bozan ayak başparmağının ilerleyici ve sıklıkla ağrıya sebep olan hastalığıdır. Halluks Valgus; ayak başparmağındaki şekil bozukluğunu tanımlayan tıp terimidir. “Halluks” ayak başparmağı, “Valgus” ise oluşan eğriliğin vücudumuzdan uzaklaşan yönde olduğunu ifade eden anatomik bir terimdir. Halluks Valgus’da düz durması gereken ayak başprmağı, ikinci parmağa doğru yani dışa doğru yön değiştirir. Bu durumda ayak başparmağının iç tarafında kavisle beraber ısı artışı, kızarıklık, şişlik görülebilir. Bu şişliğe ise “Bunyon” adı verilir.

 

KİMLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜR ?

Halluks Valgus herkeste görülebilir, kadın-erkek ayrımı yapmaz. Bazı insanlarda doğuştan sahip oldukları ve ayağın şekli ile ilgili özelliklerden dolayı Halluks Valgus’a eğilim vardır. Özellikle kentlerde yaşayan dar, sivri burunlu ve topuklu ayakkabı giyen kadınlarda daha çok görülür. Yıllarca bu tür ayakkabıları giyen kadınlarda özellikle 40’lı yaşlarda başlayarak ayakkabı kullanımını ve yürümeyi güçleştiren Halluks Valgus görülme oranı daha yüksektir. Az da olsa genç yaşlarda da görülebilir.

 

NASIL BELİRTİLER VERİR ?

Halluks Valgus’da şikayetler çoğunlukla mevcut olan bunyon üzerinde yoğunlaşır. Bunyon ağrılıdır ve şekil bozukluğunun derecesine göre şişlik ve kızarıklık gözlenebilir. Zamanında önlem alınmaz ve tedavi edilmez ise başparmak ikinci parmağın altına kayabilir. Başparmağın üzerine çıktığı ikinci parmağın üstünde sürekli ayakkabı basısına bağlı olarak ciddi nasırlar oluşabilir.

 

 

ARTAN KİLOLARIN SEBEBİ OLABİLİR!

Ayak başparmak kenarında ağrı-kızarıklık oluşumuyla beraber hayat kalitesi düşmeye başlar. Daha sonra hastalar ayakkabı giymekte zorlanır. Hastalığın ilerleyen safhalarında bireyler normal spor ayakkabı bile giymekte güçlük çeker ve bunun sonucunda hastalar hareket kabiliyetlerinde azalma hissedelerler.
Hastalar çok rahat edemezler, yürüyemezler ve düzgün spor yapamazlar. Bundan dolayı günlük yakmaları gereken kalorilerini yakamadıkları için kiloları artmaya başlayabilir.

 

TEDAVİDE İLK BASAMAK “DOĞRU AYAKKABI KULLANIMI”

Halluks Valgus tanısı; dikkatli, ayrıntılı bir hasta hikayesi ve klinik muayeneden sonra konulur. İlk ve aslında en önemli tedavi yöntemi iyi seçim yaparak doğru ayakkabı kullanımıdır. Ayakkabı seçimi yaparken kişi öncelikle ayağını iyi tanıması gerekir. Halluks Valgus’u olan kişiler rahatsızlığın ilerlemesini önlemek için geniş yüzlü, parmaklara baskı yapmayan ve fazla topuklu olmayan ayakkabıları tercih etmelidir. Bu tür basit ama etkili yöntemler eğriliğin artmasını geciktirebilir.
Ameliyatsız diğer tedavi yöntemleri ise; parmak arası makara, Halluks Valgus gece ateli, kinezyoteyp bant uygulaması ve ayak kemeri düşük olan hastalarda ortopedik tabanlık kullanımı ile ayaktaki basınç ve ağrının geçmesi amaçlanır.

 

NE ZAMAN CERRAHİ YÖNTEME BAŞVURULUR?

Bütün cerrahi dışı (konservatif) yöntemler hastanın ağrısını gideremiyorsa veya hastalık ileri seviyede teşhis edilmişse cerrahi tedavi seçenekleri değerlendirilir.

Web Tasarım & SEO: Best4SEO