Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

KKTC 2.Cumhurbaşkanı KBÜ’Ye Hayran Kaldı

  KBÜ ‘ de

 

KBÜ ‘ de  “Kıbrıs Müzakereleri ve Çözüm Süreci” konulu konferans vermek için gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 2. Cumhurbaşkanı  Mehmet Ali Talat ve eşi Oya Talat Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Rektör Yardımcılarımız Prof.Dr.İbrahim Kadı ve Prof.Dr.Ali Güneş ile Ana Mehteran Takımız tarafından Rektörlük Binası önünde karşılandı.

3.

Karşılama esnasında çiçek takdiminde bulunulan  KKTC 2. Cumhurbaşkanı  Mehmet Ali Talat ve eşi Oya Talat, Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal ile birlikte Ana Mehteran Takımının hazırlamış olduğu kısa gösteriyi izlediler. Gösterinin ardından Rektörlük Makamına geçildi ve burada gerçekleşen sohbette, Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal; “Öncelikle üniversitemizi şereflendirmenizden dolayı şükranlarımı arz ediyorum. Bu zamana kadar Kıbrıs Meselesini onurlu bir şekilde savunmanız ve dünyaya tanıtma gayretlerinizi Karabük Üniversitesi olarak canı gönülden destekliyoruz. Bugün öğrencilerimizi bilgilendirmek, Kıbrıs Meselesini dünya gündeminde tutmak için üniversitemize gelmenizden ve öğrencilerimizi bilgilendirmenizden dolayı şükranlarımı arz ediyorum. ”dedi.

2.Karabük Üniversitesinin   karşılama ve yakınlığından  çok etkilendiğini ifade eden, KKTC 2. Cumhurbaşkanı  Mehmet Ali Talat; “Sayın Rektörüm Prof. Dr. Burhanettin Uysal’a nazik davetinizden dolayı ve çok yakın ilginiz alakanızdan dolayı çok teşekkür ediyorum. Katkılarınızla yapılan bu güzel ve büyük eseri yakından görme fırsatı buldum. Karabük Üniversitesi’ne ilk gelişim. Karabük’e gelirken böyle bir üniversiteyle karşılaşacağımı düşünmüyordum. Ben geldiğimde gerçekten büyük bir heyecan yaşadım ve büyük bir sürprizle karşılaştım. Gerçekten birçok alanda ilkleri başaran bir üniversiteyi yarattınız. Bu gelişmeler Türkiye için son derece önemlidir. Bölgenin en önemli tesisi olan Demir Çelik Fabrikası’nın olmasıyla yakın bağlar kurularak ortak işbirliği yapılmış ve bu işbirliği bölgenin yıllar öncesi için hayaliydi diye düşünüyorum ve sizlerde bu hayali gerçekleştirdiniz. Benim eskiden beri üzerinde durduğum husus, üniversitelerin sosyal, ekonomik ve bu tür alanlardaki yaşamla ilgili olmasıdır. Bunun en güzel örneğini de Karabük Üniversitesi olarak gerçekleştirmiş olmanızdır. Ben bu davetinizden ve daha sayamadığım birçok başarınızdan dolayı sizleri kutluyor ve başarılarınızın devamını diliyorum. ”dedi.

Ardından  Kıbrıs Müzakereleri ve Çözüm Süreci  konulu konferans için Üniversitemiz Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu’na geçildi.

Konferansa, Vali V. Erkan Çapar, Garnizon Komutanı K. Alb. Samit Tokmak, Rektör Prof.Dr. Burhanettin Uysal, Emniyet Müdürü Dr. Serhat Tezsever, Kıbrıs Gazileri, Üniversite Dekanları, Daire Başkanları, Akademik ve İdari Personel, KGİD  Başkanı Osman Çetinkaya , ASGD Başkanı Semih Gülen ve Gazeteciler yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

 

 IMG_0281

 

Program, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve Aziz Şehitlerimizin anısına bir dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı okunması ile başladı.

 

IMG_0304Açılış konuşmasında Rektör Prof.Dr. Burhanettin Uysal; Sayın Cumhurbaşkanım değerli hanım efendi, değerli çalışma arkadaşlarım, sevgili gençler öncelikle hepinizi saygıyla selamlıyor konferansımıza hoş geldiniz diyorum. Yurtdışından gelen misafirlerimiz Karabük Üniversitesini tanımlarlarken şu ifadeleri kullanıyorlar “Tarihiyle gurur duyan bir üniversite” Evet biz Karabük Üniversitesi olarak tarihimizle gurur duyuyoruz. Bunu sadece gurur duymakla bırakmayarak geleceğin şekillendirilmesinde gurur duyduğumuz olayları bir kez daha hatırlamak için uğraşıyoruz. Karabük Üniversitesi’nde bugün itibariyle 76 tane öğrenci kulübü ve topluluğu var. Biz bu gençlere oyun kurmayı öğretmeye çalışıyoruz. Üniversiteler gerçek hayatın tatbikat alanlarıdır. Sevgili gençler üniversite çağlarında oyun kurmayı öğrenebilirlerse gerçek hayatta çok daha başarılı olacaklardır. Özellikle de Karabük Üniversitesi’nde okuyan tarihiyle gurur duyan, oyun kurmasını bilen gençler yetiştirdiğimiz zaman milletimizin geleceğinin çok parlak olacağına inancım sonsuzdur. Değerli Cumhurbaşkanımıza üniversitemize hoş geldiniz diyorum. Şimdiye kadar Kıbrıs’ın onurlu savunuculuğunu yaptı için gençlerimize rol model birey olacağı inancını taşıyorum ve bilgilerini bizimle paylaşmak için buraya kadar geldiler. Saygılar sunuyorum.” dedi.

 

IMG_0338Karabük’e gelmekten büyük mutluluk duyduğunu tekrar belirterek sözlerine başlayan KKTC 2. Cumhurbaşkanı  Mehmet Ali Talat:  “ Sevgili gençler, değerli protokol ve Kıbrıs gazileri sizlerle olmak büyük bir onur. Karabük’te çok güzel ağırlandım. Bunu da kentin duygusuna bağlıyorum. Burada birçok ilkle karşılaştım. Gençler çok şanslısınız çünkü çok güzel bir üniversite de okuyorsunuz. Sayın rektörümü ve değerli mesai arkadaşlarını tebrik ediyorum. Burası çok iyi organize olmuş devlet, halk ve üniversite birleşmesi var. Böyle bir üniversite ile karşılaşacağımı düşünmemiştim. Bu konferans ile üniversiteyi ve bölgeyi tanıma fırsatım oldu. Dünya’da hakkında makale yazılan birçok konu var ama en çok makaleye konu olan Kıbrıs sorunudur. Kıbrıs konusunda çok uzun konuşabiliriz. Lozan Antlaşması Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş anlaşmasıdır. Atatürk’ün geniş vizyonuyla ‘Yurt ta Sulh Cihan da Sulh’ ilkesi ile oluşturduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş anlaşmasıdır.1923 Kıbrıs için yep yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Kıbrıs’ın kuruluş süreci böyle başladı. Bu anlaşma ile Türkiye Kıbrıs ile ilgili bir hak iddia etmeyeceğini ilan etti. Türkiye Kıbrıs’tan vaz geçti ama Lozan’a bir madde koydurdu. Bu da İngiliz koloni yönetimi değişir ise Türkiye yeni bir politika belirleyebilir. 1960-1963 yılları arası ilginç bir dönmedi. Kıbrıslı Türkler daracık bölgelere toplandı. Devletleşme süreci de o dönemde başladı. 1967’ye kadar çok zor günler geçirdik. (Kayıplar, katliamlar, şehitler)1962’de başlayan normalizasyonda 1974’e kadar bir kısım rahatlama oldu. Türkiye bunu görür ve gerekli girişimleri başlattı. İngilizler ile temaslar yapılır, diplomatik girişlimler başarısız olur ve sonuçta askeri müdahale gerçekleştirilir. 1974’de çatışmalar başlar. Kıbrıslı Türkler Kıbrıs’ın kuzeyinde toplanırlar. Bütün kurumlar burada oluşturulur. Fakat bu yeni durum uluslararası toplum tarafından kabul edilmez. 1972-1979 arası Kıbrıs sorunun çözüm müzakereleri başlar, iki tane doruk anlaşması yapılır. Her ikisinde de Kıbrıs sorunu iki tarafta federasyonla çözümleneceği karalaştırılır.1983’te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilan edilir. Güvenlik konseyi toplanır ve iki tane önemli karar alır. Biri 1983’de kurulan KKTC yasa dışı olduğunu ilan eder ve kınar, 1984 ‘de Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC büyükelçi teatisi yapınca güvenlik konseyi yeniden toplanı ve bu kez çok sert karar alır ve bu devletin hiçbir ülke tarafından tanınmamasını ister. Uluslararası alanda ve hukuken Kıbrıs sorunu devam etmiş olmasının dışlanmasının en önemli nedeni güvenlik konseyi kararlarıdır. Her zaman İnsan Hakları Mahkemesi güvenlik konseyinin kararlarına atıfta bulunur. 2010’a kadar çok uygun müzakereler yaptık. Çok ciddi ilerlemeler kaydettik. BM 77 sayfalık yakınlaşma kaydı hazırladı. Bugün gelinen nokta bizim 2010 da bıraktığımız noktadan daha geride.

 

Peki ne yapılmalı; Çözüme ihtiyacı olan taraf Kuzey Kıbrıs tarafı. Çünkü Kıbrıs Rum tarafı AB, BM Üyesi. Kuzey Kıbrıs tarafı çok etkili ve dinamik çalışma içerisinde olmalı. Dünyayı ikna etmek durumundadır. Tabi ki çözüm tek taraflı olmaz. Uluslararası toplumu çözümü istediğimize ikna etmeliyiz. Böylece Kıbrıs Rum kesimi baskı altında olabilir. Bütün ülkeler Kıbrıslı Türklerin çözüm istediklerini bildikleri için bizi davet ettiler ve biz bu nedenle Dış İşleri bakanları ile görüşmeler yaptık. Şuan KKTC devleti çözüm istiyor gibi değil, istemiyor gibi de değil. Bizim aktif çözüm çabası göstermemiz gerekiyor. Uluslaarası toplumu lehimize çevirmeliyiz.” dedi.

 IMG_0273

 

Konferans Rektör Prof.Dr. Burhanettin Uysal’ın KKTC 2. Cumhurbaşkanı  Mehmet Ali Talat ve eşi Oya Talat’a hediyelerini takdim etmesi ile sona erdi.

 

Talat: “Karabük Üniversitesi’nin rektörü, çalışanları başarılı olduğu gibi öğrencileri de çok marifetli. Ana Mehteran takımı bizi karşıladı çok başarılılar ve güzel bir karşılamaydı. Karabük gezisi benim için sürprizlerle dolu güzel bir gezi oldu. Her şey için çok teşekkür ederim.” dedi.

Web Tasarım & SEO: Best4SEO