Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

SEKTÖRÜN YARINI BELLİ DEĞİL?

  DÇ SEKTÖRÜ İÇİN

 

DÇ SEKTÖRÜ İÇİN BİR GÜN ÇİN KRİZİ BİR GÜN HURDA FİYATLARI BAHANESİ GÜNDEME GELİRKEN ÜLKE ÇAPINDA  BİR YANDAN FABRİKALAR KAPANIYOR  DİĞER YANDAN KAR EDEN, ÜRETİM ATTIRAN ŞİRKETLER  GÜVEN AŞILAYAN AÇIKLAMALAR YAPIYORLAR…

demircelik

 

Sivas’ta faaliyet gösteren Demir Çelik Fabrikası’nda üretim yeniden durduruldu.

Çalışanların 2.5 aydır ücretlerini alamadığını söyleyen Çelik-İş Sendikası Sivas Şube Başkanı Mustafa Erturhan, “Demir Çelik kapanırsa istihdam ve göç sorunu yaşanacak” derken Sivas DÇ fabrikaları için alınan kararlar bir dönem Karabük DÇ içinde alınmıştı görüşlerini paylaşırlarken bugünlerde İskenderun dan gelen haberlerinde iç açıcı olmadığı vurgulanıyor..

Sivas’ta yaşananlar için bir dönemde Karabük’te yaşanmıştı şeklinde yorum yapanlar, “Sivas DÇ önünde Kardemir tezi var aynı senaryolara doğru gidilmesin” şeklinde görüşler  bildiriyorlar..

İSKENDERUN HABERLERİ ÜRKÜTTÜ..

İskenderun haber kaynakları, özel DÇ fabrikalarından “Nursan, tüm çalışanları süresi belirsiz izne gönderdi ve üretim durdurmak zorunda kaldı, Yolbulan 20 günlük anormal duruşa geçti, Tosyalı 200 kişiyi işten çıkartabilir, Ekinciler’de işten çıkarma listesi hazırlandığı söyleniyor. Yazıcılar 1.5 yılı dolmamış onlarca işçiyi çıkardı,200 e yakın yeni liste hazırlandığı söylentisi dolaşıyor. MMK’nın Rusya’dan dolayı üretimi yavaşlatacağı ifade ediliyor”şeklinde iddiaları ise bölgeyi ürküttü..

ERDEMİR-KARDEMİR  İYİYİZ DİYORLAR 

Tüm bu üzücü iddiaların yanı sıra Karabük Kardemir 2 milyon Ton üretim kapasitesini zorlamaya başladı.

Bu arada Erdemir bu yıl 50. yılını kutlarken, son yıllardaki hem üretim hem de satıştaki performansını devam ettirerek, Dünya klasında şirket olma vizyonuna emin adımlarla ilerliyor.

Erdemir Grubu, 6 aylık finansal sonuçlarını açıklarken, toplam varlıkları bakımından Türkiye’nin en büyük sanayi şirketlerinden biri olarak, yılın ilk altı ayında toplam 4,3 milyon ton nihai mamul satış miktarı gerçekleştirmiş, yassı çelik satış miktarını geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artırıp 3,6 milyon tona yükseltmişti. Bu dönemde Erdemir Grubunun net karı, 304 milyon dolar olarak açıklanırken, yılın 6 ayında satışlarının yüzde 85’ini yassı, yüzde 15’ini ise uzun ürün olarak gerçekleştirdiği,açıklanmış, son olarak da  Erdemir Grubunun sıvı çelik üretimi bu dönemde 4,5 milyon ton olduğu belirtilmişti..

PEKİ BU ÇİN-RUSYA KRİZLERİ NE OLUYOR ?

Uzmanlarsa bu yıl alınan tedbirlerinin hiçbirinin sektörün sorunlarını çözmeye yetmeyeceği uyarısı yapıyor.

İngiltere’nin ikinci büyük çelik üreticisi SSI UK, fiyatlardaki sert gerileme ve Çin’den yapılan ithalattaki artışı gerekçe göstererek geçtiğimiz günlerde tasfiye kararı aldığı vurgulanıyor..

Güney Afrika’nın ikinci büyük çelik üreticisi Evraz Highveld Steel ve Vanadum da ifl as koruma işlemleri yürütürken, sektörün devlerinden Hintli Tata Steel ve Amerikan US Steel de bu yıl üretim kapasitelerini düşürdüğü biliniyor..1

Son zamanlarda  Türk çelik üreticisinin de şikayetçi olduğu düşen fiyatlar küresel çelik sektörünü giderek büyüyen bir kriz ile karşı karşıya getirdi.

Otomotivden inşaata kadar birçok sektörde kullanılan çeliğin fiyatı, Çin’in yarattığı çelik seliyle son 11 yılın en düşük seviyesinde.

DÇ Sektöründe ki uzmanlara göre,Sektör ciddi bir resesyondan geçiyor. Üretim fazlası ve düşen fiyatlar nedeniyle dünya genelinde çelik üreticilerinin karları giderek azalırken, Avrupa’da tasfiyeler başladığına dikkat çeken aynı kaynaklar,Çin’in en büyük üreticilerinden birinin de temerrüde düşebileceği belirtiliyorlar…

Uzmanlara göre birçok şirket daha kapısına kilit vurmak zorunda kalabilir fakat talebin hız kestiği bir dönemde, bu bile sektörde karlılığın artması için yeterli olmayabilir.

Çin menşeli ürünlerin bir tsunami gibi tüm dünyada piyasaları alt üst ettiğini belirten Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, “Son gelişmelerde dünyada üretimini yavaşlatan veya tamamen durduran firmalar var. Türkiye’de sektör, birkaç istisna dışında mücadelesini sürdürüyor. Bazı pazarların kapanmasıyla birlikte Çin’in Türkiye gibi korunmasız pazarlara daha fazla yoğunlaşıyor. bu fırtınalı dönemde yurtiçi talebin azami ölçüde yurt içi üretimle karşılanmasını mümkün kılacak mekanizmaların kurulmasına ihtiyaç var” şeklinde açıklaması dikkat çekiciydi..

Son birkaç hafta içinde çelik fiyatları, demir cevheri fiyatlarından daha hızlı bir düşüş kaydedildiğine dikkat çeken konuya yakın kaynaklar, “Güney Avrupa’da Çin’den gelen çeliğin fiyatı 300 euro/ton ile AB’nin maliyetin bile altında. Analistlere göre sektörde canlanma için talepte ciddi bir artışa ihtiyaç var ancak küresel ekonomideki yavaşlama dikkate alındığında bunun kısa vadede olması beklenmiyor” şeklinde yorumlar yapıyorlar.. 

SONUÇ OLARAK;  Bir yanda kriz yaşayan şirketler diğer yanda üretim artıran ve kar elde eden fabrikalar DÇ sektöründe ki keşmekeşin nereye gideceği konusunda net bilgiler veremiyor. Çin krizinin sektörü etkileyeceğini belirten uzmanlar, hurda fiyatları konusunda farklı fikirler üreten kaynaklar, entegre tesislerin üretimlerine devam etmesi DÇ dünyasında rüzgarların farklı eseceğine işaret ediyor..

Web Tasarım & SEO: Best4SEO