Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

SKOLYOZ ( OMURGA EĞRİLİĞİ ) NEDİR ?

      İnsan

 

 

 

İnsan omurgasına yandan bakıldığında, boyun ve bel bölgesinde hafif çukurluk ( lordoz ) ve sırt bölgesinde ise hafif kamburluk ( kifoz ) vardır. Omurgaya arkadan bakıldığında ise tam düz görünmelidir. Bu eğrilikler ve düzlükler normal kabul edilmektedir.

Skolyoz; omurgaların sırt ve bel bölgesinde sağa veya sola doğru eğrilmesiyle birlikte kendi ekseni etrafında dönmesi olarak tanımlanır.

 

Hastaların %80 – 85 in de idiopatik denilen bilinen bir nedeni olmayan skolyoz görülür. Kız çocuklarda erkek çocuklara göre yaklaşık 8 – 10 kat daha sık görülebilir. Skolyoz daha çok çocuklarda, yetişkinlerde de az da olsa görülür. Eğer çocukluk çağında fark edilmezse skolyoz yetişkinlik döneminde karşımıza derecesi artmış şekilde gelir.

Birçok hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan bir bulgu olarak kabul gören omurga eğriliğinin kişiden kişiye seyri değişiklik gösterir. Bu sebeple skolyozda tedavi yaklaşımı kişiye özel olmalıdır.

SKOLYOZ DA TANI NASIL KONULUR ?

Skolyoz tanısı tüm omurgayı kapsayan ayakta çekilen röntgen ve hekimin klinik muayenesi ile belirlenebilir.Ayakta çekilen tüm omurganın ön – arka – yan grafileri tanıyı koymak için ve skolyoz derecesini belirlemek için yeterlidir. Eğer grafide ölçülen değer 10 dereceden fazlaysa skolyoz olduğu kabul edilir.

Çocuk yaşta fark edilen skolyoz yaşla birlikte ilerleme gösterdiğinden çocuğun kemiksel gelişiminin de yakından takip edilmesi gereklidir. Bu nedenle çocukların kemiksel gelişim ve büyüme durumlarının düzeyini belirlemek amacı ile el bilek ve kalça grafilerine bakılmalıdır.

OMUZ SEVİYELERİNDE EŞİTSİZLİK GÖRÜLÜR

Skolyoz erken saptandığında tedavisinde başarı elde etmek mümkün olabilir. Büyümü döneminde olan çocuklu ailelerinin skolyoz varlığını anlamaları için öne eğilme testi ( Adams testi ) yapmalarında fayda vardır :

1 – Çocuk mahremiyeti korunacak şekilde sadece iç çamaşırı kalacak şekilde soyunmalı ve mümkün olduğu kadar ayak parmak uçlarına eğilmeye çalışmalıdır. Testi yapacak olan aile bireyi veya uzman sağlık personeli ( doktor – fizyoterapist ) çocuğun arkasına geçerek sırtı ve yan tarafları görecek şekilde konumlanır.
2 – Çocuğunuzun omurganın iki tarafında sırt ve omuz aynı seviye – yükseklikte olup olmadığına fark etmek için sırtına tam bakınız.
3 – Sırtın sağ tarafı ya da sol tarafı diğer taraftan yüksekte ise skolyoz şüphesi var demektir. Böyle bir durumda çok geç olmadan hemen bir doktor veya fizyoterapiste görünün.

Skolyozu olduğu tespit edilen hastalarda görülen şikayetler :
– Omuz ve kalça seviyleri arasında eşitsizlik görülür

– Kol ve vücut arasında ki mesafenin eşitliği bozulur

– Çocuklar bir bacaklarının daha uzun olduğu kanısında olabilirler

– Göğüs kafesinde asimetri ve kürek tümsekleşme görülebilir

– Bel çukurunda asimetri görülür

– Elbiseler vücuda tam oturmayabilir.

20 DERECENİN ALTINDAKİ EĞRİLERDE SADECE GÖZLEM YETERLİ
Malesef skolyozun kendiliğinden düzelme şansı yok. Grafi sonuçları ve hastanın genel durumuna göre tedavi yaklaşımları belirlenir. 20 ve üstündeki derecelerde korse ve egzersiz tedavisi, 40 – 45 derece ve üstündeki eğriliklerde cerrahi değerlendirme yapılmaktadır.

Skolyozda fizik tedavi önemli bir yer tutmaktadır ve çeşitli tedavi seçenekleri hastaya göre planlanmaktadır. Fizyoterapinin hedefi omurganın açtığı zararları sınırlamak ve aynı zamanda kasların yapısını sağlamlaştırmaktır.

SKOLYOZDA EGZERSİZİN FAYDALARI
– Postürün düzeltilmesi

– Esnekliğin arttırlıması

– Solunum fonksiyonlarının korunması

– Psikolojik fayda sağlanır.

Web Tasarım & SEO: Best4SEO