Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Üç Yıl Aradan Sonra Yine Aynı Sıkıntı !!

Safranbolu ilçesine bağlı Kadıbükü


hes-3-yil-sonra

Safranbolu ilçesine bağlı Kadıbükü sakinleri, 2013 yılında  yapılması planlanan HES projesine  karşı çıkarak, gerçekleşen bilgilendirme toplantısın da tepkilerini ortaya koymuşlardı. 

İşte O dönem tepkiler sonrası geri çekilen HES Projesi için ilgili firmanın ‘yeniden  ÇED raporu almak istiyor’ iddiaları Kadıbükü Köylüleri başta olmak üzere tüm bölgeyi yeniden tedirgin etti.

2013 yılında, Safranbolu İlçesi Araç Çayı üzerinde Batu Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Kadıbükü Regülatörü ve HES projesi ile ilgili olarak ÇED yönetmeliğinin  9. Maddesi gereğince Çevre İl Müdürlüğü, Enerji Bakanlığı ve firma yetkililerinin katılımı ile Kadıbükü köyünde Kadıbükü Regülatörü ve Hidroleketrik Santrali bilgilendirme toplantısı yapılmak istenmiş, ancak  toplantının yapıldığı köy konağına gelen Kadıbükü Köyü Çevre Platformu üyesi köylüler toplantıyı yarıda keserek basın açıklaması yapmışlar ardından  HES’e karşı olduklarını ifade etmişlerdi.

yeter-artikO dönem de yapılan toplantıda yine dönemin  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri,   halkın katılımının sağlanması için gerekli duyurunun yapıldığını, halkın katılımın olsun olmasın ilgili yazı gereği toplantının yapılacağını belirtmişler, proje hakkında bilgi sunumu yapmışlardı.  Ardından proje ile ilgili firma yetkilileri bilgi vereceği sırada Çevre Platformu üyeleri içeri girerek tepkilerini ortaya koyarak basın açıklaması yapmışlardı..

 

fffffffffffHES Projesini uygulayacak firmanın ; her ne kadar iş bu proje hazırlanırken bu bölgede tarım ve hayvancılık yapılmadığına dair belgeler sunmuş olsa da bunlara gerçek dışı beyanlar olarak bakan Kadıbüyü köylüleri açıklamalarında “ Bu bölgede yoğun şekilde tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. Bu Tarım Müdürlüğünün vermiş olduğu çiftçi ve müstahsil belgeleriyle vs belgelerle sabittir. Ekte bunlardan birkaç tanesi örnek olarak verilmektedir. Dolayısıyla bu proje baştan hile ve gerçek dışı olarak kanun ve tüzüğe aykırıdır.Bu bölgede gerek Çevre Müdürlüğünün bilgisi dahilinde gerekse İl Çevre Orman Müdürlüğünün Av ve Yaban Hayatı Şubesince verilen izinlerle gerek yerli gerekse yabancı turistlerle av turizmi yapılmaktadır. Bu kapsamda yabandomuzu ve karaca avı verilen resmi izinlerle yapılmaktadır. Bu suyun HES ile kullanılamayacak hale gelmesiyle hayvanlar bölgeden uzaklaşacak ve bu faaliyet bizar ur sona erecektir. Zira çekilecek su kanalları ve istinat duvarlarıyla hayvanların serbest dolaşımı ve suya erişimi engellenecektir. Bu alan aynı zamanda resmi olarak bölgemizin ismini aldığı Safran bitkisinin üretim alanıdır. Üretimi zor olan aynı zamanda hassa bir bitki olan safranın üretimini imkânsız kılacaktır. Zira suyun tutulmasıyla çevrenin iklimi değişecektir, bu yaşanmış önceki örneklerle de sabittir.” Diyerek firmanın HES konusunda çevreye ve bölgeye zarar vereceğini vurgulamışlardı.

 

Tam  3 Yıl Sonra Yeniden HES

İsteniyor Korkusu

 

Aradan 3 yıl geçtiğine dikkat çeken  Kadıbükü  köylüleri gazetemizi arayarak, “şimdi aynı firma bakanlık nezdinde ÇED raporu için Genel Müdürlüğe ve Bakanlığa baskı yapmaya başladı şeklinde iddiaları duymaktayız, bu dere zaten karasuyun Karabük ve Safranbolu içme suyu olarak verilmesi sonrası azaldı,  şu an çevre için yeterli de değil, 15267738_10206264293800995_2986621404030147882_nilgili firmanın tekrar ÇED raporu almak için harekete geçtiğini duyuyoruz ve bu konuda gerek Karabük Milletvekillerimizi gerekse STK larını uyarıyoruz,eylemlerimize yeniden başlarız “ dediler

Projenin  Araç çayında yaşayan 5 çeşit balığın yok olmasına sebep olacağına da dikkat çeken Köylüler, “Bu çayı Karasu’dan gelen su beslemekteydi, Debinin düşük olması sebebiyle projede üretileceği iddia edilen enerji miktarı gerçeği yansıtmamaktadır. Suyun az olduğu mevsimlerde de ilgili firma, hedefini tutturmak amacı ile öngördüğü su salımını da büyük bir ihtimalle yapmayacaktır. Bunun örnekleri de geçmiş projelerde görülmüştür. Kısaca, sularımızı adeta ipotek altına alan bu uygulama ile yarın sulanabilir tarım alanlarımız ve hayvanlarımız susuz kalacaktır. HES uygulamalarından tüm dünya vazgeçerken ülkemizde bunların uygulanmaya çalışılması toprağa ihanettir, Sayın bakanımıza buradan sesleniyoruz lütfen Kadıbükü köylülerinin bu isyanını duysunlar, Sayın Valimiz sayın Kaymakamımız, bizim sesimiz olsunlar sayın basın lütfen sizlerde bunları kamuoyu ile paylaşın 3 yıl aradan geçti aynı firma yeniden bu ÇED sevdasına düştü” şeklinde şikayetlerini dile getirdiler.

 

 

11543

 

Web Tasarım & SEO: Best4SEO