Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Uluslararası Robot Yarışmasında “Erik Dalı” Oynandı

  Karabük Üniversitesinde düzenlenen

 

Karabük Üniversitesinde düzenlenen Uluslararası Robot Yarışması (KBUIRO)’na 15 üniversite ve 27 orta eğitim kurumundan öğrenciler katıldı. Yarışmada iki yüzden fazla robot yer alıyor.

Robot Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (KARATUM), Teknoloji ile Mühendislik Fakültelerinin Mekatronik Mühendisliği Bölümleri, Robot Kulübü ve Proje Tasarım Kulübü iş birliğinde düzenlenen yarışmada öğrenciler robotik alanındaki hünerlerini sergiliyor.

M. Gökşen Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleşen yarışmaya Türkiye’den 13 üniversite ve 27 orta öğretim kurumu ile 2 farklı ülkeden öğrenciler toplam 217 robotla katıldı. Etkinliğin açılışına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Uzun, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Emirsüleymanoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Köse, Üniversitenin Genel Sekreteri Lütfü Köm, fakülte dekanları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

“KBÜ robot alanında marka haline geldi”

Yarışmanın açış konuşmasını yapan Robot Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Raif Bayır, Karabük Üniversitesinin kurulduğu günden itibaren robot ve robot teknolojileri konusunda bir marka haline geldiğini belirterek birçok ulusal ve uluslararası yarışmalarda başarılara imza attığını söyledi.

Pehlivan robotlar yağlı güreş için ilk kez er meydanında

Yarışmanın ülkemizde düzenlenen robot yarışmalarından farkı olduğunun altını çizen Bayır konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Yarışmamızda kendi milli güreşimiz, yağlı güreş yapan robotlar yarışma kategorisi ile dünyada ve ülkemizde ilke imza atacaktır. Ayrıca özellikle Safranbolu ilçemizde yetişen safran çiçeği toplayan mobil robot yarışması da bu yarışmanın özgün değerlerinden biridir. Çizgi izleyen robot yarışması Karabük ili temalı olup çizgi izleyen robotlarının ilk kez bir duman içerisinden geçmesi ve Safranbolu turu yapmaları istenecektir.”

Bayır, konuşmasında gelişen teknoloji ve robotlara dikkat çekerek “Hızla kalkınan ülkemizde sanayide kullanılan endüstriyel robot yoğunluğu ortalaması 10 bin işçi başına düşen robot sayısı 9 iken dünyadaki robot kullanım yoğunluğu ortalaması ise 55’tir. Bu yarışmaların önümüzde duran yeni sanayi devrimi endüstri 4.0′ ın yapı taşlarından biri olan robotik otomasyon alanına gençlerimizin ilgisinin çekilmesine ve onların cesaretlendirilmesine katkı sağlayacaktır. Endüstri 4.0 sanayi devrimi ile ürüne katma değer sağlamayan iş gücü kullanımının en aza indirileceği ve tüm sahada robotların kullanılacağı bir dönem giriyoruz.” diye konuştu.

Gökşen M. Yücel Spor Salonu’nda gerçekleşen yarışmada yağlı güreş yapan robot, safran çiçeği toplayan robot, çizgi izleyen robot, sumo robot, mini sumo robot ve serbest robotlar 6 ayrı dalda yarışarak hünerlerini sergileyecek.

Konuşan, dans eden Sanbot’a ve satranç oynayan robota yoğun ilgi

Öte yandan Karabük Üniversitesi Teknoparkın fuaye alanında düzenlenen robot sergisinde ise yarışmaya katılan serbest kategori robot projeleri, robot ve robot teknolojileri konusunda Karabük Üniversitesinde geliştirilmiş proje ve çalışmalar sergilendi. Sergide insansı robot Sanbot da yer aldı. Sergiyi gezenlerin, özellikle de ilkokul öğrencilerinin Sanbot’a ilgisi yoğun oldu. Sanbot, ziyaretçileriyle sohbet etti ve Erik Dalı şarkısı eşliğinde bol bol dans etti.

Robot sergisinde ayrıca satranç oynayan robot da büyük ilgi gördü.

Karabük Üniversitesinde düzenlenen Uluslararası Robot Yarışması 13 Nisan Cuma günü gerçekleşecek final müsabakaları ile sona erecek.

Web Tasarım & SEO: Best4SEO