Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

PEKİ YA, KARABÜK NE YAPACAK ?

Zonguldak yerel basınından Mustafa

12

Zonguldak yerel basınından Mustafa ÖZDEMİR – Umut ERSES’in haberlerine göre “Yasalara göre açıktan nakli mümkün olmayan toz cevherler, Zonguldak Limanından, Karabük’e  rahatlıkla naklediliyor”

 

ZONGULDAK; “Demir tozu soluyoruz!” İSYANINDA !

Zonguldak  Halkın Sesi yayın organında yer alan habere göre; havanın kirlenmesi ile  kentteki yaşam kalitesini düşüren kirlilik kaynakları bitmek bilmiyor.

Zonguldak’da Kömür tozu, egzoz gazı ve termik santrallerin yarattığı hava kirliliğinden sonra, şimdi de kente gemilerle getirilen toz pirit (!) yüzünden zehir soludukları iddia ediliyor..

İşte Zonguldak Halkın Sesi yayın organında yer alan haber;

“Karabük Demir Çelik Fabrikası’na (KARDEMİR) gönderilmek üzere Balıkesir’in Bandırma ilçesinden ‘Anda’ gemisiyle Zonguldak Limanı’na getirilen 3 bin ton pirit tozu, hiçbir önlem alınmadan kamyonlara yükleniyor. Yükleme sırasında rüzgarla uçuşan ağır metaller solunum yoluyla Zonguldaklıların ciğerine gidiyor. Daha önceleri yük trenleriyle taşınan mineral, vagonlarda meydana gelen fire nedeniyle bir süredir kamyonlarla taşınıyor.

ENİŞTEYE TTK KIYAĞI MI?

23Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yönetmeliklerine göre bu şekildeki toksik etkisi olan ağır metallerin özel yöntemlerle taşınması gerekiyor. Torbalanarak ya da silobas tabir edilen özel yük taşıtlarıyla nakledilmesi gerekirken, mineralin vahşi yöntemlerle sevki  “skandal” olarak yorumlanıyor. Türkiye’nin hiçbir limanında bu şekilde taşımaya izin verilmiyor.  Öte yandan nakliyatın, KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Çağ Çelik Ltd. Şti. sahibi Kamil Güleç’in damadı Soner Özbey tarafından yapıldığı biliniyor. Özbey’in adı, Karabük yerel basınında pek çok rant iddiasıyla anılıyor.  Demir ve kükürt karışımı bir mineral olarak bilinen piritin, kükürdü alındıktan sonra demir yan mamulü elde ediliyor. Yasa ve yönetmeliklere açıkça aykırı bu nakliyata TTK yönetimiyle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinin nasıl izin verdiği ise merak ediliyor. TTK yönetimi, daha önce de Zonguldak Limanı’nda Çağ çelik adlı şirkete dev kömür stok tahsis ederek üzerinin mevzuata aykırı olarak kapatılmasına ses çıkartmamıştı.”

Haber Kaynağı http://www.halkinsesi.com.tr/genel/enisteye-ttk-kiyagi-mi-h23691.html

PEKİ KARABÜK NE YAPSIN ?

TEHLİKELİ-ZARARLI MADDE TAŞIMASI  (ADR Mevzuatı) 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması’na ilişkin yönetmeliğin uygulanması konusunda özen gösteriyor. Bu konu hakkında İl Müdürlüklerine geniş yetkiler ve sorumluluklar verildiği ifade ediliyor…

Tehlikeli maddelerin taşınmasında birçok düzenlemeyi kapsayan yönetmelik 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girmişti..

Yönetmelik, tehlikeli maddelerin; insan sağlığı ve diğer canlı varlıklar ile çevreye zarar vermeden güvenli ve düzenli bir şekilde kamuya açık karayoluyla taşınmasını sağlamak; bu faaliyetlerde yer alan gönderenlerin, alıcıların, dolduranların, yükleyenlerin, boşaltanların, paketleyenlerin, taşımacıların ve tehlikeli maddeleri taşıyan her türlü taşıt sürücüleri veya operatörlerinin hak, sorumluluk, yükümlülük ve çalışma koşullarına ilişkin usul ve esasları belirlemeyi amaçlıyordu…

Öte tandan; Prit küllerinden Yüksek fırınlara malzeme hazırlanması için getirilen tehlikeli maddenin taşımacılığı için gerekli ADR mevzuatlarının uygulanıp uygulanmadığı konusunda çevre müdürlüğünün araştırma yaptığı bilgileri  verilirken, Zonguldak kentinin sadece taşımacılıkta ki eksikler nedeni ile çevre korumacılığı altında kamu yararına haberler yapması yanında zehri soluyan Karabük’ten ses çıkmaması ise farklı yorumlara neden oluyor.

KARDEMİR’DE KULLANILACAK MALZEME ÇEVREYİ NE KADAR ETKİLER ?

Pritin kavrulması ile elde edilen ve prit kökü olarak bilinen atık malzeme çevre açısından zararlıdır diyen konu uzmanları, yüksek oranda demir içerdiği için YF cevher malzemesi olarak kullanılmaktadır, ancak oda ayrı bir çevre sorunu yaratabilmektedir.” şeklinde açıklamalar yapıyorlar.

ETİ Genel Müdürlüğü (Bandırma) tarafından piyasaya verildiği belirtilen PRİT malzemesinin çevreye zararlı olduğu resmen belirten uzmanlar, buna paralel olarak, DÇ Endüstrisinin en önemli girdisi demir cevheridir yaklaşımı yaparak, “Yeterince yüksek tenörlü olan fazla safsızlık içermeyen cevherler doğrudan YF lara beslenebilir” diyorlar..

Kardemir’in Çevre yatırımları konusunda da kamuoyunda önemli sorunların olduğuna dair tartışmaların yaşandığı şu günlerde ZONGULDAK basını ve kamuoyu taşımacılık konusunda duyarlı davranırken zehir soluduğu iddia edilen Karabük’ün sessiz kalması ve özellikle çevre dernekleri ile Çevre İl Müdürlüğünün bu haberler sonrası yorumsuz kalmasına ise vatandaşlar tepki  gösteriyorlar..

Karabük’ün sanayi kenti olması nedeni ile hava kirliliği konusunda bugüne kadar etkin önlemler alınmaması yada mevzuatlar çerçevesinde cezalar ile geçiştirilmesi,   çevre kirlenmesine (Hava-Su-Toprak) yeterince önlem alınmaması kentin geleceği konusunda endişe yaratıyor…

Web Tasarım & SEO: Best4SEO