Artık İnternet Gazeteciliği Var

  Son senelerde dikkat edin yazılı basında eski heyecan kalmadı… Gazete tirajlarında önemli düşüşler yaşanıyor.. Artık haberler, bırakın gazeteleri, haber kanallarını, hatta haber portallarını, önce Twitter’la birlikte, akılllı cep telefonları ve mini tablet bilgisayarlara düşüyor. Üstelik, geleneksel basılı medya, televizyonlar ve radyolar, dijital haber portalları da artık sosyal medyayı hem haber kaynağı, hem de kendi haberlerini ‘pazarlamak’ […]

rte

 

Son senelerde dikkat edin yazılı basında eski heyecan kalmadı…

Gazete tirajlarında önemli düşüşler yaşanıyor..

Artık haberler, bırakın gazeteleri, haber kanallarını, hatta haber portallarını, önce Twitter’la birlikte, akılllı cep telefonları ve mini tablet bilgisayarlara düşüyor.
Üstelik, geleneksel basılı medya, televizyonlar ve radyolar, dijital haber portalları da artık sosyal medyayı hem haber kaynağı, hem de kendi haberlerini ‘pazarlamak’ için kullanıyorlar.

Basılı gazetelerin yazı işleri ile aynı gazetenin internetteki haber portalının editörleri arasında adı konulmamış gizliden bir rekabet bile yaşanıyor.

Şurası gerçek ki her yenilik eskiyi Nostalji yapar..

Haberin resmini çekecek,film alacak,klişe hazırlayacak,sonra haberi daktilo edip mizampajı yaparak kurşun dizgiye yani matbaa indirerek geçti geçtiğimiz 30 yıl öncesi..

Sonra Ofseyt basım çıktı dijital fotoğraf makinalarından aldığınız fotoları yine dijital ortamda gazeteye aktarıp bilgisayar çıkışını alarak devam etti gazete basımları Anadolu’da..

.
Artık, HD video ve fotoğraf çekip, 3G bağlantısıyla anında gönderebilen aklı cep telefonlarını düşündüğümüzde, rahatlıkla “nereden nereye” dedirtiyorsa İnsana, bir noktaya gelindiğini göstergesidir bu.. YENİLİK yani DİJİTAL/İnternet gazeteciliği  artık ABD , AVRUPA sonrası ülkemizde de kabul görmeye başladı. 

Geçmiş yıllardaki Anadolu Ajansı’nın ‘flaş haber’ geçtiğinde zil çalarak uyaran telekslerinin yerini, flash, gif animasyon uygulamaları eşliğinde sunulan “son dakika”lar aldı artık..Gazete-dergi-kitap okuru, radyo dinleyicisi ve televizyon izleyicisinden, dijital ağ toplumu üyesi, teknoloji okur-yazarı, dinleyici-dinletiri, izleyici-izletiri “iletişim insanı”na geçişi sağlayan Dijital Devrim sürecini yaşıyoruz.

Üstelik bu süreçte, IPTV teknolojisi ile birlikte, televizyonların da dijital medyaya katılacakları öngörülüyor..

Dünya da bir çok dev Gazete markası tamamen Dijital ortamda web internet gazeteciliğine önem verirken ülkemizde son örneği RADİKAL gazetesinde yaşandı…

13 Ekim 1996 yılında ilk sayısı çıkan Radikal Gazetesi, 21 Haziran 2014 tarihinde son sayısını çıkararak yazılı basına veda etti..Radikal gazetesinin 22 Haziran 2014 tarihinden itibaren faaliyetlerine internet üzerinden dijital formatta devam etme kararının aldı ve bizde artık her yerdeyiz dedi..

Geçtiğimiz yıllarda yaygın medya internet medyasının üzerine gitmeyi düşünmüştü, ancak yenilik ve devrim karşısında duramayacağını çok çabuk kavrayan medya kendi internet medyasını yaratmaya başladı ve haberini okutmaya devam etti.

Anadolu da buna öncülük yapanlar da bugün önemli yol aldı.

Karabük Gündem bugün 6.yaşında

Hergün bir haberimizi, bir IP den takip eden, bin ila 5 bin okurumuz www.karabukgundem.com adresimizde geziniyor.

Dünyanın dört bir yanında Karabük ve bölge haberlerini takip edenler sitemizin totalde günlük (ortalama) 15 bin hit almasına neden oluyorlar..

Kısacası; Dijital habercilik, Medya kolunda ki adıyla İnternet Gazeteciliği; Bakanlar Kurulunda onay bulmuş, çok yakında resmi gazetede resmi ilan alımı içinde onay bulacak, olan her gün büyüyen kendini kabul ettiren bir kurum haline gelmiştir..

İnsanlar sabah akşam güncellenen her haberi anında takip etmek adına,  “İnternet gazeteciliğine” onay vermiştir..

Çok değil 10 sene sonra Anadolu’da gazete büroları sadece dijital yayınla İnternet Gazeteciliği  yapacak dersem “Hadi canım” demeyin..
Bence kendinizi yenileyin..

Exit mobile version