16.FESTİVAL İÇİN HERKES HAZIR

SAFRANBOLU 16.ULUSLARARASI ALTIN SAFRAN BELGESEL FİLM FESTİVALİ’NE HAZIR Türkiye’nin ilk ve en uzun soluklu belgesel film festivali olan 16. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’nde yapılan hazırlıklarda son aşamaya gelindi.  9 Ekim tarihinde başlayacak olan festivale Türkiye’den ve dünyadan çok sayıda belgesel  katılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı; Sinema Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Tanıtma Fonu Türk Dünyası […]

????????????????????????????????????

SAFRANBOLU 16.ULUSLARARASI ALTIN SAFRAN

BELGESEL FİLM FESTİVALİ’NE HAZIR

Türkiye’nin ilk ve en uzun soluklu belgesel film festivali olan 16. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’nde yapılan hazırlıklarda son aşamaya gelindi.  9 Ekim tarihinde başlayacak olan festivale Türkiye’den ve dünyadan çok sayıda belgesel  katılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı; Sinema Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Tanıtma Fonu Türk Dünyası Belediyeler Birliği ve TÜRKSOY’un da destek verdiği Safranbolu Belediyesi tarafından organize edilen ve 11 Ekim tarihine kadar sürecek festivalde; paneller, söyleşiler, resitaller ve sergiler gibi birçok etkinlik de yer alacak. Festivalin ana teması olan “Kültürel Miras ve Korumacılık” vurgusuna teşvik için her yıl seçilen “EN İYİ RESTORE EDİLEN EV” ödül töreninin gerçekleştirileceği festivalde ayrıca Ozan Sağdıç’ın “Safranbolu’ da Mekân” Dia gösterisi ve Hamit Yalçın’ın “Kültürlerin Dansı” sergisi, uluslararası platformda isim yapmış “Medeniyetleri Buluşturan Tarihi Adımlar Evliya Çelebi’nin İstanbul’u” isimli ödüllü belgeselin özel gösterimi ve sergisi, yönetmen Yaşar Taşkın Koç’un “Aynalı Tüfek” Gala Film Gösterisi de yer alacak.

16. Altın Safran Ulusal Fotoğraf Yarışmasında ilk üç dereceyi ve Jüri Özel Ödülünü  alan fotoğraflar ile birlikte yarışmaya katılan 759 fotoğraf arasından sergilemeye değer bulunan 20 eser festivalin 2. gününde açılacak 16. Ulusal Fotoğraf Yarışması Seçme Sergisinde sanatseverler ile buluşacak. Uluslararası Belgesel Film yarışmasında dereceye giren profesyonel ve amatör eserler ise, festivalin ikinci günü olan 10 Ekim 2015 tarihinde düzenlenecek ödül töreninde açıklanacak. Dereceye giren belgesel ödüllerinin yanısıra Suha Arın Özel Ödülü, TURKSOY Özel Ödülü ve Türk Dünyası Özel Ödülü verilecek. Ayrıca Hayatını belgesele adayanlar teması ile usta bir yönetmenimize ‘YAŞAM BOYU ONUR ÖDÜLÜ’ takdim edilecek.

Festival Komitesi Başkanı ve Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy ve Festival Direktörü ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Zülfiye Eraslan Özcan’ın katılımıyla, festival programı ve yarışma ile ilgili detayların paylaşıldığı bir toplantı düzenlendi.

Çok sayıda basın mensubunun katıldığı toplantıda konuşan Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, son günlerde yaşanan terör olayları nedeniyle buruk bir festival olacağını belirterek “Ancak biz her şeye rağmen ülke gündemini değiştirmeye çalışan bu tür eylerimlerin karşısında dik durduğumuzu göstereceğiz terörün ekmeğine yağ sürmeyeceğiz. Festivalin eğlence kısmını kaldırdık şimdi tam anlamıyla bir kültürel festival düzenleyeceğiz” dedi. Aksoy,  Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’nin, Safranbolu için bir gurur kaynağı olduğunu kaydederek  “Kentimiz UNESCO Dünya Miras Listesi’nde. Buna sahip olmak o şehir için takılabilecek en güzel madalyonlardan biri. Dünya çapında bir madalyanın yanında, yüzlerce belgesele mekan olmuş Safranbolu’da 16 yıldır Türkiye’nin ilk ve uzun süreli belgesel yarışmasını düzenlemek ve bunu başarıyla sürdürebilmek çok önemli bir konu” dedi. Başkan Aksoy şunları söyledi;
“Safranbolu bir medeniyetin geçmişte, tarih içinde nasıl yaşadığını gösteren en güzel örneklerden biri olarak bugüne bütün güzellikleriyle ulaşan bir kent olarak muhafaza ediliyor. Geçmişin izlerini gelecek kuşaklara taşıma gayretini yıllardır başarıyla sürdüren ve insanlığın ortak mirası olan Safranbolu, mimarisi, lokumu, safran bitkisi ve tarihi ile birlikte; 2000 yılından bu yana da Altın Safran Belgesel Film Yarışması ile de anılıyor. Bu yıl  9-11 Ekim tarihlerinde düzenlenecek festival kültür hayatımıza da önemli katkılarda bulunuyor. Türkiye’nin ilk belgesel film yarışması olan bu etkinliğin uluslararası boyutta çok daha tanınması en büyük hedef olarak belirledik.

54 belgesel film ve 759 fotoğraf yarışma için başvuruda bulundu. “Kültürel Miras ve Korumacılık” ana temasına sahip festival ana temanın yanında alt temalar ile de kente kültürel anlamda katkılar yapmaktadır. Son beş yıldaki bu alt temalar ile (Safranbolu’da Hamam Kültürü, Su Kültürü, Ahşap İşçiliği ve Ahşap Kullanımı, Tapu Senedi Mezar Taşlarımız, Ustaya Saygı) Safranbolu’ya büyük katkılar yapılmış, eserler kazandırılmıştır. Bu sene ki temamız ise “Mimaride Işık” olarak belirlenmiştir. Bu yan temanın da büyük yararlar sağlayacağı kanısındayız.”

Basın açıklamasının ardından Festivalin bütçesi ile ilgili bilgiler veren Aksoy, bütçenin 759 bin TL olduğunu ancak net rakamın festivalin sonunda açıklanabileceğini söyledi.

Konuşmasının sonunda Karabük’ün duayen gazetecilerinden birisi olan merhum Mustafa Uyanık’ı da anan Başka Aksoy, şunu da belirtmeden geçemeyeceğim, festivalimizin isim babası sevgili ağabeyimiz Mustafa uyanık idi. Kendisini rahmet ile anıyorum” dedi.

Toplantının sonunda basın mensuplarına verilen yemeğin ardından programa katılan tüm medya mensuplarına teşekkür ederek çeşitli hediyeler takdim etti.

Exit mobile version