8 KASIMI HATIRLADINIZ MI?

  Karabük Demir Çelik Fabrikasının ve Karabük Şehrinin Var Olmak Mücadelesinin En Önemli Gününün 8 Kasım Olduğu Unutuldu..   Bir kentin kapatılması yok edilmesine karşı sergilenen halk eylemleri 8 Kasım 1994 yılında tüm ülkeden ilgiyle izlenmiş, o zamn ki adıyla TDÇİ şimdiki adıyla KARDEMİR için Karabük halkı haklı ve gururlu bir eylemle fabrikalarına sahip çıkmıştı..  1994 […]

 DSC_18121

Karabük Demir Çelik Fabrikasının ve Karabük Şehrinin

Var Olmak Mücadelesinin En Önemli Gününün 8 Kasım

Olduğu Unutuldu..

 

Bir kentin kapatılması yok edilmesine karşı sergilenen halk eylemleri 8 Kasım 1994 yılında tüm ülkeden ilgiyle izlenmiş, o zamn ki adıyla TDÇİ şimdiki adıyla KARDEMİR için Karabük halkı haklı ve gururlu bir eylemle fabrikalarına sahip çıkmıştı..

 1994 yılında dönemin hükumetince alınan 5 Nisan ekonomik kararları çerçevesinde ‘Kardemir’in yıl sonuna kadar özelleştirilemezse kapatılacaktır’ ibaresinin yer almasından sonra, bu karara karşı Karabük halkının bir bütün olarak dünyada ilk defa bir şehirde hayatı tamamen durdurduğu tarih olan 8 Kasım 1994 yılı ne yazık ki bugün unutuldu.

files5 Nisan ekonomik tedbirleri çerçevesinde  kapatılmasına karar verilen Kardemir’in kapılarına kilit vurulması KARABÜK halkının azmi ve kararlığı ile durdurulduğu tarihtir 8 KASIM..

Bugün Milli kaynaklardan Milli eserler üreten KARDEMİR üretimini yapıyor ve bugün o işletmelerden  binlerce kişi maaş alabiliyorsa Karabük halkının 8 KASIM’DA Gösterdiği haklı direniş sayesinde olduğunu vurgulayanlar  ‘önemli tarihi bir günü Karabük es geçiyor bugün tarihini,geçmişini ve yaşanan sıkıntılarını unutanlar yarın geleceğini inşa edemez’ görüşünde de bulunuyorlar.

Öte yandan, 8 Kasım 1994 tarihinde Merhum başkanları Metin TÜRKER’in öncülüğünde gerçekleştirilen 8 Kasım eylemleri için Çelik İş sendikasının da sessizliğine bir anlam veremeyen hatta KARDEMİR AŞ şu an ki yöneticilerinin bile  o dönemde bu konularda hukuk mücadelesi verdiğini söyleyen kaynaklar 8 Kasımın unutulmasının acı olduğunu ifade ediyorlar.

8 Kasım eylemleri sonrası bir kentin kararlı duruşuna saygı duyan dönemin siyasi yapısı o dönemde fabrikanın bacaları tütsün diyerek 1 TL karşılığında işletmeleri modernize ederek yöre halkına satmış bugün ki karlı üretim yapan KARDEMİR’İN temellerini atmıştı.

 

 

Exit mobile version