Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

4. Uluslararası Demir ve Çelik Sempozyumu başladı

3 Nisan Karabük Demir Çelik Fabrikalarının kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında Karabük Üniversitesinde geleneksel hale gelen ve demir çelik alanında çalışan bilim insanları ile sektör temsilcilerini bir araya getiren Uluslararası Demir ve Çelik Sempozyumu’nun 4.’sü başladı.

3 Nisan Karabük Demir

Karabük’ün ve Karabük Demir Çelik Fabrikaları’nın (KARDEMİR) kuruluşu olan 3 Nisan etkinlikleri kapsamında Karabük Üniversitesinde (KBÜ), 4. Uluslararası Demir ve Çelik Sempozyumu düzenleniyor. 4- 6 Nisan tarihlerinde KBÜ Demir Çelik Enstitüsü’nde gerçekleşecek Uluslararası Demir ve Çelik Sempozyumu’nda ülkemizin ve dünyanın dört bir yanından bilim insanları, uzmanlar, akademisyenler, mezun öğrenciler ve sektör temsilcileri bir araya gelerek yeni fikirleri tartışacak, gelecekteki iş birlikleri için uluslararası ortaklar bulma fırsatı yakalayacak.

Demir çelik sektörünün önemli kuruluşları ve isimlerini buluşturan Sempozyumun açılışı Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Açılış törenine Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Karabük Valisi Fuat Gürel, Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Kardemir Genel Müdürü Dr. Hüseyin Soykan ile kamu kurum yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, davetli konuşmacılar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Uluslararası Demir ve Çelik Sempozyumu’nun açılışında konuşan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, geleneksel hale gelen Sempozyumu daha da genişleterek Türkiye ve dünyadaki demir çelik devlerini bir araya getirmek istediklerini belirtti.

Rektör Polat ayrıca Karabük Üniversitesinin, kaliteli eğitim ve uluslararasılaşma noktasında yakaladığı başarılara da değinerek şunları söyledi:

“Karabük Üniversitesi 83 ülkeden 6 bin 350 uluslararası öğrencisi ile Türkiye 3.’südür. Türkiye’de en fazla Suriyeli, Türkmenistanlı, Yemenli, Somalili, Cibutili, Çadlı ve Azerbaycanlı öğrenci Karabük Üniversitesinde bulunmaktadır. Yaptığı bu çalışmalarla üniversitemiz, TİM’in açıkladığı Türkiye’nin en büyük 500 hizmet ihracatçısı arasında 391. sırada yer almaktadır. Güneş enerjisi sistemleriyle donatılan ve yıllık tüketilen elektriğin yüzde 25’ini güneş enerjisinden karşılayabilen Türkiye’nin en ‘yeşil‘ üniversitesidir. Yabancı dil öğretiminde dünyanın en prestijli kurumundan Türkiye’de ilk defa Eaqual akreditasyonu alan tek devlet üniversitesidir. 2008 yılında kurulmuş olmasına rağmen, üniversitelerimiz arasında mezunları en hızlı iş bulan 20’inci üniversitedir. Karabük Üniversitesi, dünyanın en saygın 82 bilimsel dergisinde yayımlanan makaleleri tarayarak listeler oluşturan Nature Index’in açıkladığı sıralamada, Türkiye’deki üniversiteler arasında 19. sırada yer almıştır. Üniversitemiz yakın zaman önce TÜSİAD’ın ‘Girişimcilik Kampı’na en çok öğrenci gönderen üniversite olarak TÜSİAD Girişimcilik Bayrağı’nı kazandı.”

Söz konusu başarıların kalıcı olması için tüm çabayı sarf ettiklerini kaydeden Rektör Polat, üniversitenin Kardemir ile olan güçlü bağına da vurgu yaparak, “Bu birlikteliği öyle mükemmel hale getirmek istiyoruz ki Türkiye’ye hatta dünyaya örnek olalım. Şu ana kadar Kardemir’in üniversitemize gösterdiği yakınlık ve birlikte olma konusundaki çalışmalarından dolayı çok ama çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Sempozyumda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Filyos Limanı’nın önemine vurgu yaparak “Kardemir’in gelişmesinde en önemli katkılarından biri de yıllar boyunca bekleyen ve şu anda bitme aşamasına gelen Filyos Limanı’nın gecikmeksizin bitirilmesi olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Kardemir’in Türk sanayisinde ve Türk demir çelik sektöründe özel bir öneme sahip kuruluş olduğunun altını çizen Büyükdede’nin konuşmasından satır başları şöyle:

“1990’lı yıllarda ciddi bir şekilde kapatılması düşünülen Kardemir bugün gelinen noktada o zor günleri geride bırakmış, 600 bin ton olan yıllık üretimini bugün 3 milyon tona taşımıştır. Bu hedefe ulaşmak için geçtiğimiz yıllarda 2 milyar doların üzerinde  yatırım yapmış bir kuruluş olarak geleceğimizi aydınlatmaktadır.

Kardemir’in gelişmesinde en önemli katkılardan biri de yıllar boyunca bekleyen ve şu anda bitime aşamasına gelen Filyos Limanı’nın gecikmeksizin bitirilmesi olduğunu düşünüyorum. Bu limanın devreye alınması ile Kardemir’in girdi maliyetlerinin önemli ölçüde düşeceğini ve rekabet gücünün artacağının dirayeti içindeyiz.

17 Nisan’da Türkiye’nin lojistik haritasını ulaştırma bakanlığı ile beraber yapıyoruz. Yaptığımız çalışmalarda da Türkiye’deki liman, demiryolu ve karayolu alanının, sanayiyle birlikte nasıl geliştirilmesi konusunda lojistik strateji çalışması devam ediyor. Bu devam eden çalışmamızın bir parçası da Kardemir ve bu bölgedeki sanayilerde limanın nasıl bağlanacağı konusu. Bu bölgede bir demir ve çelik endüstri merkezi haline gelmesini sağlayacak bir altyapı koordine etmeye çalışıyoruz.

Vali Gürel: “Bölgemizi Demir – çelik sektörünün ana bölgesi haline getirme planımız var”

Sempozyumun açılış töreninde konuşan Karabük Valisi Fuat Gürel, “Karabük Üniversitemizde bizi heyecanlandıran bir sempozyum olduğunu söylemek istiyorum. Biz bu sempozyumu önemsiyoruz çünkü ülkemizde demir – çelik sektörü başlangıcı ilk bizde gerçekleştirilmiş.” dedi.

Stratejik bir bölge olduğundan Kardemir’in Karabük’te kurulduğunu hatırlatan Vali Gürel, “Bölgemizi demir – çelik sektörünün ana bölgesi haline getirme planımız var. Karabük olarak bunun bir parçasıyız. Bizim için çok değerli. Ben bu sempozyumun Karabük, Bartın ve Zonguldak bölgesi adına önemli bir yere sahip olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Kardemir Genel Müdürü Soykan: Üretim hedefi 2021 yılının başında 3,5 milyon tona çıkmak 

Kardemir Genel Müdürü Dr. Hüseyin Soykan, Sempozyumda yaptığı konuşmada Kardemir’le ilgili önemli gelişmeler aktardı. Soykan 2002 yılından sonra Kardemir’in üretimde büyük artış gerçekleştirdiğine değinerek şunları söyledi:

“2018’de dünyada 1 milyar 800 milyon ton çelik üretildi. Türkiye 37,5 milyon tona çıktı. Kardemir ise 2,4 milyon tona geldi, aslında Kardemir 2002’den sonra Türkiye’nin ve dünyanın üretimi artışından daha fazla bir artış yaptı. Bu yıl ise inşallah ilk defa 2.5 milyon tonun üzerine çıkacağız, hedefimiz bu. 3 aylık veriler de bize bunu gösteriyor ama yetmez, nihai hedefimiz bu yıl temelini attığımız bazı yatırımlarla beraber gelecek yılın sonunda veya 2021 yılının başında 3,5 milyon tona çıkmak ve böylece dünyadaki 2 milyon ton ve üstü ölçekte Kardemir global rol almış olacak.”

Kardemir’in gelecek projelerine de değinen Soykan, özellikle çevre kirliliği konusunda çevresel taahhütleri yerine getirmeye devam ettiklerini açıkladı. Sosyal sorumluluk konularında da önemli adımlar attıklarını dile getiren Soykan, iki yeni projeden söz ederek şu bilgileri verdi:

“Yenişehir lojmanlar bölgemizdeki mühendisler kulübü projesi var. Orayı Kardemir Sanayi Müzesi yapacağız, şuan o proje de gerçekleşmeye başladı. Çünkü gelecek nesillere geçmişi anlatmak, geçmişte neler yaşandığını aktarmak çok önemli ve bu noktada da güzel bir hizmet bizi bekliyor. Diğer bir konu; Yenişehir sinemamız vardı, orayı da bir tiyatro kültür merkezi haline getiriyoruz.”

Haddeciler Derneği Başkanı Baylan:”Dünyaya, Avrupa’ya satış yapabilmemiz için Filyos Limanı bizim için çok gerekli”

Haddeciler Derneği Başkanı Pehlivan Baylan, Karabük’teki haddecilikle ilgili bilgiler aktardığı konuşmasında 15 ton üreten bir haddecilikten bugün saatte 40 ton üretim yapıldığı dönemlere gelindiğini ve bugün 100 – 150 ülkeye ihracat yapan sanayiciler olduğunu vurguladı.

Baylan, özellikle savunma sanayisi alanına da katkı sağlayacak olan Kardemir için Filyos Limanı’nın önemine işaret ederek “Dünya’ya, Avrupa’ya satış yapabilmemiz için Filyos Limanı bizim için çok gerekli.” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından 4. Uluslararası Demir ve Çelik Sempozyumu davetli konuşmacıların sunumları ile devam etti. Öğleden sonraki oturumda “Demir – Çelik Sektörü’nün 2023 Vizyonu” konusunda panel de gerçekleştirildi. 6 Nisan’a kadar sürecek Sempozyumda katılımcılar, demir çelik sektörünün içinde bulunduğu mevcut durum, gelecekte yapılması öngörülen projeler ve çeşitli konularda sunumlar gerçekleştirecek.

Web Tasarım & SEO: Best4SEO