5 Nisan 1994 Unutuldu !

1994 yılının 5 Nisanında , Cumhuriyet tarihinin en büyük cari açığı ve kamu açığı yaşanmış tüm ülkede yaşanan ekonomik kriz nedeni ile Karabük DÇİ kapatılacak yada satılacak kararı alınarak da bir yörenin geleceği karartılmıştı. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller “Karabük DÇ Fabrikaları ya kapanacak ya kapanacak” derken bir ihtimal olarak işçilere/sendikaya  satılabileceğini ifade ediyor,tüm ülkede banka […]

78 5 nisab

1994 yılının 5 Nisanında , Cumhuriyet tarihinin en büyük cari açığı ve kamu açığı yaşanmış tüm ülkede yaşanan ekonomik kriz nedeni ile Karabük DÇİ kapatılacak yada satılacak kararı alınarak da bir yörenin geleceği karartılmıştı.

Dönemin Başbakanı Tansu Çiller “Karabük DÇ Fabrikaları ya kapanacak ya kapanacak” derken bir ihtimal olarak işçilere/sendikaya  satılabileceğini ifade ediyor,tüm ülkede banka sektöründe çalışan binlerce kişi işsiz kalıyor, Karabük’te ise insanlar adeta sokağa dökülerek Çelik İş sendikası önderliğinde eylemler yapılıyordu.

1994’te döviz kuru 19.000 TL/$ Merkez Bankası rezervleri 7 milyar dolar iken Nisan 1994’te döviz kuru 38.000 TL/$’a çıkmıştı. Uluslar arası rezervler 3 milyar dolara düşerek tehlike çanları tüm ülke için acı reçetelerin geldiğini işaret ediyor,bu acı reçeteyi de Türk halkına ödetmeyi planlayan Hükumet , 5 Nisan 1994’te ekonomik  dengeleri yeniden kurmak amacıyla yeni kararlılık önlemleri paketi ilan ediyordu.

1994 yılı sonuna kadar Türkiye Demir Çelik İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı bir müessese olarak faaliyet gösteren Karabük Demir Çelik Fabrikalarının, 5 Nisan 1994 tarihli ekonomik istikrar kararları çerçevesinde kapatılmasına karar verilmesi ardından ,  fabrikada örgütlü bulunan Çelik İş Sendikası ve bağlı çalışanlarıyla birlikte tüm yöre halkı büyük tepki göstermiş ve kamuoyunda oluşan bu tepkiler Karabük Demir Çelik Fabrikaları için yeni bir sürecin başlangıcı olmuş,dönemin hükümet kanadının SHP ayağı ile sürdürülen uzun görüşmeler sonrasında ise fabrikanın özelleştirme kapsamına alınması sağlanmış, özelleştirme Yüksek Kurulunun kararı ile Karabük Demir Çelik Fabrikaları Müessesesinin, KARDEMİR A.Ş’ne devri öngörülmüştü.

Ardından yaşanan 8 Kasım eylemleri ile de adını tüm Türkiye’de duyuran yöre halkı fabrikalarını kapatmama adına kenetleniyor bugün ki karlı fabrikaların kente ve çalışanlara hayat veren konuma gelmesinde önemli rol oynanıyordu. 

Karabük’te unutulan tarihi 5 Nisan kararları ile gelişen olaylar sonrası Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile Kardemir A.Ş Müteşebbis Heyeti tarafından 30.03.1995 tarihinde imzalanan sözleşme ile devir şartları hükme bağlanarak özelleştirme gerçekleştirilmişti.

Çalışanlara ve yöre halkına 1 TL’lik sembolik bedel karşılığında devri yapılan ve Türkiye’nin bu türdeki ilk ve tek özelleştirme modeli olan Kardemir 2001-2002 yılı krizine kadar modernizasyon çalışmalarına devam ederken Kütük blum fabrikası ile bir çok tesisin kurulmasını sağlamıştı. 

 

 

Exit mobile version