önce sağlık

  ELİNİZDE UYUŞMA VARSA DİKKAT! KARPAL TÜNEL SENDROMU OLABİLİR…   Karpal tünel sendromu, ovalama, örgü örme gibi tekrarlı el hareketlerini uzun süre yapanların yanı sıra günümüzde bilgisayar kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte ofis çalışanlarında da sık görülmeye başlayan bir hastalık oldu.   Karpal tünel; el bileğinin ön tarafında damar, sinir ve tendonların  geçiş yolu olan el bilek […]

 

ELİNİZDE UYUŞMA VARSA DİKKAT! KARPAL TÜNEL

SENDROMU OLABİLİR…

 

Karpal tünel sendromu, ovalama, örgü örme gibi tekrarlı el hareketlerini uzun süre yapanların yanı sıra günümüzde bilgisayar kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte ofis çalışanlarında da sık görülmeye başlayan bir hastalık oldu.

 

Karpal tünel; el bileğinin ön tarafında damar, sinir ve tendonların  geçiş yolu olan el bilek kemiklerinin oluşturduğu anatomik bir yapıdır. El parmaklarındaki (baş – işaret – orta ve yüzük parmak) his ve bazı hareketlerin yapılmasını sağlayan median sinirin bu tünelde sıkışması sonucu ‘Karpal Tünel Sendromu’ meydana gelir.Gün içerisinde teknolojik aletlerin uzun süre kullanımı (Bigisayar – akıllı telefon vb.) sırasında elin yanlış pozisyonlanması median siniri sıkıştırarak bu hastalığın oluşmasına ortam hazırlamaktadır. Bu nedenle bilgisayar, akıllı telefon kullanırken elimizi doğru pozisyonda kullanmalıyız.

 

 

“Uykudan uyandıran ağrılar olabilir”

Küçük parmak dışında kalan parmaklarda uyuşma

Bilekten kola doğru uzanan ani ve keskin ağrı

Parmaklarda yanma hissi

Başparmakta güç kaybı

Eşyaları sık sık elden düşürme,

Araba kullanmak gibi aktiviteler sırasında elde uyuşma

Geceleri artış gösteren bilekten kola doğru yayılan ağrı

Elin ilk üç parmağını ve yüzük parmağının yarısını etkileyen uyuşma ve karıncalanmalar

İleri ki zamanlarda uykudan el ve bilek ağrısı ile uyanma“Nasıl teşhis edilir?”Hastanın şikayetleri dinlenir. Yapılan klinik muayene ve EMG (elektromiyografi) sonrasında teşhis konulur. “Tedavi edilmezse felce sebep olabilir”Belirtiler dikkate alınmaz ve aynı hareket yoğunluğuna devam edilirse hastalığın ilerlemesi kaçınılmaz olur ve tedavi edilmez ise felce kadar ilerleyebilir. Erken dönemde teşhis edilmesi halinde cerrahi dışı (konservatif) tedavi ile cerrahiye gerek duyulmadan tedavi sağlanabilir. İlk adımda uygulanan tedaviye rağmen şikayetler devam ediyorsa, hastalığı ilerlemiş kişilerde cerrahi müdahale yapılır.İlk başta en önemli tedavi seçeneği fizik tedavidir. Fizik tedavi; hastanın ağrısını azaltan, yaşam kalitesini ve iş verimini artıran egzersiz ve teknikleri içerir. Bu tedavi seçenekleri çok sayıda olup her hastaya ayrı ayrı ve kişiye özel düzenlenir. Ayrıca yaşadığınız ortam ve iş yerinizde sizi korumak ve hastalığınızın ilerleyişini engellemek amacıyla dikkat etmeniz gerekenleri ve çevrenizin buna göre düzenlenmesi için yine fizyoterapistinize danışabilirsiniz.

 

MOUSE’LAR DOĞRU TUTULMALI…

Bilgisayar ve klavye kullanırken bileğin uzun süre bükülü kalmamasına dikkat edin. Bilekler 20 derecenin üzerinde aşağı veya yukarı doğru kalkarsa, bilekte parmakları hareket ettiren sinirlerdeki dolaşım bozuluyor. Mouse’ların yanlış tutulması, laptopun kucakta veya yatar pozisyonda kullanımı, ergonomik olmayan klavyede uzun süre çalışma, cep telefonlarında bileğin uzun süre aynı pozisyonda tutulması hastalığa davetiye çıkarıyor. “El bilek sağlığınız için bunlara dikkat edin”

El ve el bileklerini zorlayan ağır işlerden kaçının.

Ağır yük taşımayın. Eğer taşımak zorundaysanız belirli aralıklarla elleri ve kolları dinlendirin.

Bilgisayar başında her 20-30 dakikada bir 5 dakika ara verin.

Bileğe yük bindirmeyen mouse pedler kullanın.

El bileğini uzun süre bükülü şekilde tutmayın.

El, el bileği ve parmaklar güçlendirici egzersizler kuvvetlendirin.

Uzun süre hareketsiz kalmak sinirlerin sıkışmasına neden olabilir bunun için hareketli bir yaşam benimseyin.

Mouse kullanırken bileğinizi zorlamaya neden olacak şekilde masanın kenarına yaklaştırmayın.

 

Exit mobile version