Nasıl 3 Nisan 1937 de dönemin Başvekili rahmetli İsmet İnönü tarafından temelleri atılarak ülkenin milli kaynaklarından milli eserler üretilmesi hamlesi yapılarak bölgeye büyük bir tesis yapılmış ve bir kentin doğması sağlanmış ise,
8 Kasım 1994 tarihinde de KARABÜK halkı fabrikalarına sahip çıkarak doğan kentin ölümüne izin vermeyerek bugünlere kadar gelmesini sağlamıştır..
Bugün 1994 tarihinde Dünya da olmayan genç Çalışanlar buradan ekmek yiyorlarsa 8 KASIM da verilen o büyük onurlu mücadelenin sayesinde olduğunu bilmeliler..
Bugün ülke ekonomisine katma değer kazandıran bir KARDEMİR varsa temelinde 8 KASIM ruhu vardır, bununu unutmamak gerek..
Karabük Demir Çelik Fabrikasının ve Karabük şehrinin var olmak veya yok olmak mücadelesinin en önemli günü olarak tarihte izi bırakılan gündür, 8 Kasım…
1994 yılında dönemin Başbakanı Tansu Çiller tarafından açıklanan 5 Nisan ekonomik kararları çerçevesinde ‘Kardemir’in yıl sonuna kadar özelleştirilemezse kapatılacaktır’ ibaresinin yer almasından sonra, bu karara karşı Karabük halkının bir şehirde hayatı tamamen durdurduğu gün olarak bilinir, 8 Kasım 1994 ..
O Günün akılcı ve istikrarlı eylemleri bir kentin 2.kez hayata kavuşmasını sağlamıştır
8 Kasım günü Anne-Babalar çocuklarını okullara göndermemiş, Karabük esnafı Karabük Demir Çelik çalışanlarına destek olmak için kepenk kapatmış, resmi daireler pasif eyleme geçmiş, kent içine trafik kapanmış, tüm ülkemin gözü Karabük’e çevrilmişti..
8 Kasımda Karabüklülerin sergilediği bu barışçıl ve akıllı eylemler sonrası da dönemin hükümeti kararını gözden geçirmiş tesislerin 1 TL sına yöre halkına satılmasına karar vermişti..
Bugün KARDEMİR bacaları tütüyorsa o günlerde sunulan kararlı duruşlar, o günlerde verilen önemli kararlar sayesindedir ve bu kent fabrikalarını kapattırmayarak milli kaynaklarına da sahip çıkmıştır..
8 Kasım rakamsal bir tarih olmanın ötesinde, YAŞANAN TARİHİN DEĞİŞTİĞİ gündür aslında.
Bir kentin, Süper ligde ki takımı ile, Esnafı ile, İş adamı, Çalışanı, siyasetçisi ile dik duruşun gösterildiği gündür..
Unutulmaması ahde-vefadır..
Geleceğe bırakılan en iyi duruş, en iyi tarihsel dokümandır..