Anayasa değişikliğinin oylanacağı referanduma 8
gün kaldı. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) ilan
ettiği “Referandum yasakları” ise yarın başlıyor
16 Nisan 2017’de yapılacak olan referandum zamanı yaklaştıkça akıllılara çok fazla soru gelmeye başladı. Bunlardan en önemlisi referandum yasakları oldu. Bu yasaklardan ilki oy verilen gün saat 18.00’e yayın yasağı olması.
Yine E-Posta ve telefon mesajlarıyla propaganda yasak olacak, başbakan ve bakanlar ile milletvekilleri 9 Nisan’dan oy verme gününü takip eden güne kadar makam otomobillerini propaganda gezileri için kullanamayacak
Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), 16 Nisan’da yapılacak anayasa değişikliği referandumu sürecinde seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütüklerine ilişkin kararı Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.
YSK kararı 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 47. maddesinin dördüncü fıkrası gereğince açıkladı.
47. Madde Yüksek Seçim Kurulu Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü’nün seçimlerde oy kullanacakların listesinin teslim tarihlerini ve siyası partilerin seçim döneminde bu seçmen kütüklerini nasıl talep edebileceğini düzenliyor.
Kararda ayrıca seçmen kütüğü verilebilecek olan siyasi partiler de belirtildi. Kanun gereği bu partilerin seçimlere katılabilme yeterliliğine sahip olmaları gerekiyor.
Liste şöyle:
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Anavatan Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi (BTP), Büyük Birlik Partisi (BBP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Hür Dava Partisi (HÜDA PAR), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Saadet Partisi ve Vatan partisi..
PEKİ ; YASAKLAR NELER?
Bu yasağı kapsayan yerler içerisinde radyolar ve her türlü yayın organları tarafından halk oylaması ya da halk oylaması sonuçları ile tahmin yahut yorum yapılması ve bunun haberinin yapılması yasak. Ayrıca bu süreç içerisinde kıraathane, kahvehane ve intenet kafe gibi bütün umumi eğlence yeri sayılabilecek statüye sahip mekânlar kapalı kalacak. Eğlence yeri niteliklerine sahip mekânlarda (lokanta) yalnızca yemek servisi yapılacak.
Yasaklar arasında 9 Nisan 2017 tarihinden 16 Nisan 2017 tarihine kadar milletvekilleri, bakanlar ve başbakanların yurt içinde sürdürdükleri propaganda faaliyet ve gezilerini, resmi hizmet için tahsis edilen araçlarını ve makam arabalarını kullanamayacakları bulunmakta.
Bunun haricinde vatandaşların elektronik posta adresine, taşınabilir ya da sabit telefonlarına görüntülü, sesli veya yazılı mesaj göndererek propaganda yapılması yasağı da bulunuyor. Açıklanan bir diğer yasak kasıtlı suçtan dolayı ceza infaz kurumunda bulunan ve bu kurumdayken firar edenler dahil olmak üzere hükümlülerin oy kullanamayacağına karar kılındı. Aynı şekilde ceza infaz kurumunda bulunan seçmen özelliğini taşıyan tutuklular ve taksirli suçtan hükümlü olanların oy kullanabilecekleri açıklandı.
Yurt dışında yaşayan ve referandum için oy verecek T.C vatandaşları ise toplamda 31 karayolu, havalimanı ve liman gümrük kapısında 27 Mart 2017’den itibaren oy kullanabilecekler. 9 Nisan 2017 tarihinde başlayan yasaklar 16 Nisan 2017’nin bitişinde son bulacak.