Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

KASIM AYINDA 294 İŞ KAZASI KAYBI YAŞANDI

İşçi Sağlığı ve İş

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Kasım ayında en az 294 işçinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Yılın ilk on bir ayında ise en az 2 bin 32 işçi hayatını kaybettiği belirtilen rapor yayınlandı

İSİG’in raporuna göre en fazla ölüm nedenleri sırasıyla Covid-19, yüksekten düşme, trafik/servis kazası, ezilme/göçük, kalp krizi, zehirlenme/boğulma, elektrik çarpması ve şiddet oldu.

“11 ayda 2 bin 32 işçi hayatını kaybetti”

Raporda öne çıkan veriler şöyle:

• “Ocak ayında en az 114 işçi, Şubat ayında en az 132 işçi, Mart ayında en az 113 işçi, Nisan ayında en az 223 işçi, Mayıs ayında en az 166 işçi, Haziran ayında en az 190 işçi, Temmuz ayında en az 164 işçi, Ağustos ayında en az 218 işçi, Eylül ayında en az 211 işçi, Ekim ayında en az 207 işçi ve Kasım ayında en az 294 işçi hayatını kaybetti. 2020 yılının ilk on bir ayında iş cinayetlerinde en az 2032 işçi hayatını iş cinayetlerinde kaybetti.

• “294 emekçinin 248’i ücretli (işçi ve memur), 46’sı kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.

• “Ölenlerin 21’i kadın, 273’ü erkek. Kadın işçi cinayetleri tarım, ticaret/büro, metal, sağlık, konaklama ve belediye işkollarında gerçekleşti.

• “Üç çocuk işçi hayatını kaybetti. Çocuk işçi cinayetleri tarım, kimya ve konaklama işkolunda gerçekleşti.

• “51 yaş ve üstünde ise çalışırken hayatını kaybeden 141 emekçi bulunuyor: Çiftçi ve esnaflar ile tarım, gıda, maden, tekstil, ağaç, iletişim, ticaret/büro/eğitim, metal, inşaat, taşımacılık, gemi/tersane, sağlık, güvenlik ve belediye işçileri.

 “4 göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti: 2’si Suriyeli, 1’i Özbekistanlı, 1’i Ukraynalı.

• “Ölen işçilerin 23’ü sendikalı. Sendikalı işçiler iletişim, eğitim, metal, sağlık, güvenlik ve belediye işkollarında çalışıyordu.

• “Ölümler en çok sağlık, ticaret/büro/eğitim, tarım, inşaat, belediye, taşımacılık, metal, güvenlik, enerji, gıda, tersane ve konaklama işkollarında gerçekleşti.

“En fazla ölüm nedeni COVID-19”

 “En fazla ölüm nedenleri sırasıyla COVID-19, yüksekten düşme, trafik/servis kazası, ezilme/göçük, kalp krizi, zehirlenme/boğulma, elektrik çarpması ve şiddet.

• “COVID-19 nedenli ölümler sırasıyla sağlık, ticaret/büro/eğitim, belediye, metal, güvenlik, tarım, tekstil, iletişim, taşımacılık, gıda, basın ve enerji işkollarında meydana geldi.

“3 işçi 18 yaşından küçüktü”

Hayatını kayneden işçilerin yaşları şöyleydi:

14 yaş ve altı yaş grubunda 1 işçi,

15-17 yaş grubunda 2 işçi,

18-27 yaş grubunda 25 işçi,

28-50 yaş grubunda 112 işçi,

51-64 yaş grubunda 112 işçi,

65 yaş ve üstü yaş grubunda 29 işçi.

“En çok ölüm İstanbul’da”

* “34 ölüm İstanbul’da; 14 ölüm Ankara’da; 13 ölüm Bursa’da; 10 ölüm Adana’da; 9’ar ölüm Aydın ve Kocaeli’de; 7’şer ölüm Denizli, Gaziantep, Muğla ve Sakarya’da; 6’şar ölüm Antalya, Balıkesir, Diyarbakır, İzmir, Kahramaraş, Mardin, Mersin, Samsun ve Şanlıurfa’da; 5’er ölüm Bolu, Erzurum, Konya, Malatya ve Sivas’ta; 4’er ölüm Afyon, Çorum, Hakkari, Isparta, Kayseri, Kütahya, Manisa ve Zonguldak’ta; 3’er ölüm Çankırı, Edirne, Eskişehir, Gümüşhane, Hatay, Kırklareli, Ordu ve Irak’ta; 2’şer ölüm Aksaray, Artvin, Batman, Bilecik, Burdur, Elazığ, Erzincan, Karabük, Nevşehir, Osmaniye, Uşak ve Van’da; 1’er ölüm Adıyaman, Bartın, Bingöl, Düzce, Giresun, Hakkari, Iğdır, Karaman, Kırıkkale, Kilis, Niğde, Rize, Siirt, Sinop, Şırnak, Tokat, Trabzon ve İsrail’de meydana geldi.”