30 Mart’taki yerel seçimlerde, 26 milyon 704 bin 757’si kadın, 25 milyon 991 bin 75’i erkek toplam 52 milyon 695 bin 831 seçmen, 194 bin 310 sandıkta oy kullanacak.Seçmenler, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçecek.
Dikkat ; 26 siyasi partinin yarışacağı seçimlerde vatandaşlar üzerinde TC kimlik numarası bulunan resmi nitelikteki belgelerle oy kullanabilecek..
Seçmenler oylarını il genel meclisi, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, büyükşehir belediye başkanlığı ve muhtarlıklar olarak sırasına göre kullanacak.
Oy pusulaları turuncu, mavi ve mor renkli zarflara konulacak..
1) İl genel meclisi üyeliği Turuncu Renkli Pusula Turuncu Zarfa konulacak
2) Büyükşehir belediye başkanlığı: beyaz renkli birleşik oy pusulası Mavi Zarfa konulacak
İlçe Belediye başkanlığı Mavi renkli birleşik oy pusulası Mavi Zarfa konulacak
3) Belediye meclisi üyeliği Sarı renkli birleşik oy pusulası Mavi Zarfa konulacak
4) Köy veya mahalle muhtar İsmi bulunan oy pusulası Mor Zarfa konulacak
5) İhtiyar meclisi/heyeti üyeliği ismi bulunan oy pusulası Mor Zarfa konulacak
Seçmenler önce il genel meclisi üyeliği, daha sonra Belediye başkanlığı (büyükşehir dahil) ve belediye meclisi üyeliği andından da köy veya mahalle muhtar ve ihtiyar meclisi/heyeti üyeliği seçimi için oy kullanacak. İl genel meclisi üyeliklerine ilişkin Turuncu renkli birleşik oy pusulası Turuncu renkli zarfa, belediye başkanlığına ilişkin Mavi renkli birleşik oy pusulası ile belediye meclisi üyeliğine ilişkin Sarı renkli birleşik oy pusulası Mavi renkli zarfa atılacak
Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis’te 07.00-16.00, bu illerin dışında kalan illerde ise 08.00-17.00 saatleri arasında oy verilebilecek.
Köy seçimlerinde köy muhtarı ile köy ihtiyar meclisi üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulası, mahalle seçimlerinde mahalle muhtarı ile mahalle ihtiyar heyeti üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulası da mor renkli zarfa konularak sandığa atılacak.
Sandık başında seçmene, vereceği oy hakkında hiçbir kimse müdahale, telkin veya tavsiyede bulunamayacak. Okuma – yazma bilmeyen seçmen, sorduğu ve istediği takdirde kurul başkanı, birleşik oy pusulası üzerinde bulunan siyasi parti işaretlerinden hangisinin hangi partiye ait olduğunu veya bağımsız adaylara nasıl oy verileceğini anlatacak
Yüksek Seçim Kurulunca belirlenen oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek.
Her seçmen, hangi sandık seçmen listesine yazılmış ise ancak o sandıkta oy kullanacak.
Sandıkların, kapalı oy verme yerinin ve sandık kurulunun yerleştiği yer merkez olmak üzere yüz metre yarı çaplı alan sandık alanı olacak. Sandık alanına, sandık kurulu başkan ve üyeleriyle oy vermek üzere gelen seçmenler, siyasi partilerin adayları ve gözlemcileri, bağımsız adaylar ve gözlemcileri dışında hiç kimse giremeyecek.
SEÇİM YASAKLARI
30 Mart Pazar günü Türkiye Yerel Seçimlere gidiyor. Seçime birkaç gün kala Yüksek Seçik Kurulu tarafından seçim günü yasakları açıklandı. Bu yasaklar şu şekilde sıralanıyor:
1. Oy verme günü sabah saat 06.00′dan gece saat 24.00′e kadar alkollü içki satılması,
2. İçkili yerlerde her çeşit alkollü içki verilmesi yasak olacak.
3. Oy verme süresince bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak.
4. Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka kimse silah taşıyamayacak.
5. Radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00′e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak.
6. Bütün yayınlar saat 21.00′den sonra serbest olacak