Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

YÜKSEK ÖĞRENİMDE YENİ DÜZENLEMELER

                                                                 Bir

                                    

                            Bir ulusun asker ordusu ne kadar güçlü olursa olsun, kazandığı zafer ne kadar yüce olursa olsun, bir ulus ilim ordusuna sahip değilse, savaş meydanlarında kazanılmış zaferlerin sonu olacaktır. Bu nedenle bir an önce büyük, mükemmel bir ilim ordusuna sahip olma zorunluluğu vardır.” Mustafa Kemal Atatürk

         Her ile Üniversite politikasıyla Akademide eğitimin niteliği düşerken, geçen haftalarda Yüksek öğrenim Kurulu ( YÖK ) aldığı bir kararla üniversiteye girişte baraj puan uygulamasını kaldırdı.

      Barajın kaldırılmasıyla üniversiteye girişte, elemelerinde ortadan kalkması tepkiye neden oldu.

Özellikle 2021 Yüksek öğretim kurumları sınavında yüz binlerce öğrencinin baraj altında kalması ve bini aşkın bölümün boş kalmasının ardından bu kararın alınması ise dikkat çekti.

     Temel yeterlilik testinde (TYT) baraj altında bir milyona yakın öğrenci kaldı. İkinci bölüm olan Alan yeterlilik testinde ise barajı geçenlerin sayısı, sayısalda 390bin 132, Sözelde 565bin808, Eşit Ağırlıkta 587bin678

     Sonuçlar böyle olunca da Üniversitelerin büyük bir kısmı boş kaldı.2021 YKS sonucunda tam 195 bin 304 kontenjan boş kaldı. 169 bölüm hiç kimse tarafından tercih edilmedi.

      Durum böyle olunca da ilk olarak geçen yıl baraj aşağı çekildi. Hatta bu durumun geçici olduğu duyuruldu.

    Son olarak ise YÖK aldığı kararla başarı sırası şartı olan bölümler hariç barajı tamamen kaldırdı.

       Uzmanlar bunun hem kaliteyi düşüreceğini hem de hayal satmak olduğunu aktardı.

   Ortaokul bilgilerine bile sahip olamayanları üniversiteye alıp gerçek lise mezunlarıyla aynı sınıfta okutacaksınız. Bir tek fizik sorusu çözemeyenleri fizik bölümüne yerleştireceksiniz. Dersin hocası ister istemez seviyeyi zayıf öğrencilere göre belirler.

   Hem düzey aşağıya iner hem de konularda ilerlemeniz mümkün olmaz. Dört işlemi bile bilmeyene hangi mühendislik eğitimini vereceksiniz? 180 sorudan 3-5 soru çözebilenler 90-100 soru çözenlerle nasıl rekabet edecek.

Bir öğretmen olarak bende kararı, tamamen popülist buluyorum. Seçim yatırımı olarak görüyorum. Ayrıca bu kararın yüksek öğrenim kalitesini kesinlikle aşağı çekeceğine inanıyorum. Birde zor durumda olan Vakıf Üniversitelerinin de İhya edilmesi isteniyor olabilir diyorum.