KARABÜK GAZETECİLERİ VE İLETİŞİM DERNEĞİNDEN YAPILAN AÇIKLAMADA 24 TEMMUZ BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN MÜCADELE EDİLMESİ GEREĞİNE VURGU YAPILDI VE “GAZETECİLİĞİN ÇOK ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇTİĞİNE” DİKKAT ÇEKİLDİ.
KGİD Yönetim Kurulu Basında Sansürün Kaldırılışı İle 24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü Nedeniyle Yapılan Açıklamada , Gazeteciliğin Çok Zor Bir Dönemden Geçtiğine, Dikkat Çekildi.
KGİD’DEN Yapılan açıklamada; “24 Temmuzlar, Osmanlı İmparatorluğunda İkinci Meşrutiyetle (1908) birlikte basından sansürün ilk kez kaldırılışını simgeler. Gazeteciler için önemi yadsınamayacak ölçüde büyüktür. O gün gazeteciler, yayıncılar olağanüstü bir dayanışma göstererek gazetelerine, matbaalarına görevlerini yapmaya gelen sansür memurlarını içeriye sokmamışlar, ertesi gün ilk kez gazeteler sansürsüz yayınlanması sağlanmıştı.
24 Temmuzlar meslek örgütlerince 1971’e kadar basın bayramı olarak kutlanmıştır. Ancak 1971 darbesinden sonra gazetecilere ve yayıncılara yönelik sıkıyönetim sansürü ve ağır baskılar karşısında gazetecilerin ortak ve örgütlü mücadelesi ile 24 Temmuzları bayram olmaktan çıkarılmış geleneksel Gazeteciler Günü ve Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü, anılmasını sağlamışlardır
24 TEMMUZ BAYRAM DEĞİLDİR
Gazetecilik tarihin en güç döneminden geçerken, mesleğin çilekeş muhabirleri, foto muhabirleri kameramanları da ayakta kalma adına zorlu bir sınav veriyorlar. İşsizlik, psikolojik ve fiziksel şiddet gazetecileri tehdit etmeye devam ediyor.
Tüm bunların dışında meslek içinde bir çok örgütümüz, Konfederasyon, Federasyon, Konsey vb. Dernek (Cemiyet) bir araya gelememekte, Meslek Odası kurulmasında yapıcı olamamaktadır.
GAZETECİLER BASIN İŞ KANUNU’NA GÖRE ÇALIŞTIRILMIYOR
Bugün Anadolu’da Basın İş Kanunu’na göre çalıştırılan gazetecilerin dört katı kadar hukuksuz çalıştırılan gazeteci bulunuyor. Sansür, oto-sansür düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engeller her yıl biraz daha artıyor.
Bu konuda ne mevcut Hükümetlerin nede Muhalefetin siyasi hamlesi de bulunmuyor.
GAZETELER ŞEHİRLERİN ARŞİVİDİR.
Bugün geldiğimiz bu noktada, Yerel basının gelişen teknoloji ve dijital medya unsuru nedeniyle yaşamaları neredeyse güçleşmiştir. Özellikle yerel basınımızın unsurları olan gazeteler, televizyonlar, radyolar ve resmi internet haber siteleri karşı karşıya kaldığı var olma mücadelesi basınımız adına gelecek kaygısı taşımamıza sebep olmaktadır.
Yerel basınımıza destek olunması ve yaşatılması için adeta can suyu niteliği taşıyan yerel yönetim desteklerinin devam etmesi şehirlerimizin arşivi olan gazetelerimiz için büyük bir önem arz etmesine rağmen resmi kurumların abonelik konusunda çekimser kalması düşündürücüdür.
Sonuç olarak; KGİD olarak meslektaşlarımızın 24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü’nü kutluyor, basının kamuoyunun bağımsız sesi olduğunu bir kez daha hatırlatarak, “Özgür basın olursa, Özgür toplum olur” düşüncesi ile Gazeteciler Günü ve Basın Özgürlüğü için Mücadele Gününü kutluyoruz.” dendi
https://www.facebook.com/photo/?fbid=302349705523334&set=a.102507722174201