Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

SAFRANBOLU LOKUMUNUN COĞRAFİ İŞARET DENETİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Coğrafi İşaretli ürünümüz olan Safranbolu Lokumumuzun denetimi Safranbolu Belediye Başkanı

Coğrafi İşaretli ürünümüz olan Safranbolu Lokumumuzun denetimi Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Safranbolu TSO Yönetim Kurulu Başkanım Erol Altuntepe, ve Safranbolu İlçe Tarım Müdürü Mehmet Akgül’ün katılımları gerçekleşti.

Safranbolu’nun Dünya’ya nam salan coğrafi işaretli değeri lokum yüzyıllardır kentte özenle üretiliyor. İçeriği her geçen gün zenginleşen farklı çeşitlerle damakları çatlatan Safranbolu lokumunu üretmek ve o lezzette fark yaratmak bir o kadar meşakkatli. Bu noktada Safranbolu’nun gıda turizmine katkı sağlayan Safranbolu lokumunu merdiven altı lokumlardan ayrı tutacak niteliklerini korumak, üretiminde sekteye uğramaması ve tarihe damga vuran lezzetini muhafaza etmesi amacıyla denetimler gerçekleştiriliyor.

Başkan Altuntepe; Safranbolu Belediyesi, Safranbolu İlçe Tarım Müdürlüğü, marka Patent firması ve Odamız işbirliğinde, ilçemiz sınırları içerisinde coğrafi işaret almaya hak kazanan 5 firmamız ve bu sene ilk kez başvuran diğer firmamız ile toplam 6 firmamızın satış noktaları ve üretim tesislerini gezerek, üretilen lokumların tarifinden çeşni ölçeklerine, muhafaza koşullarından ambalaj üzeri amblemlerine kadar tescil belgesine uygunluğunu denetledik. Safranbolu Lokumunun ünü artık Ülkemiz sınırlarının dışına taşmış durumdadır. Safranbolu ile özdeşleşmiş bu ürünümüzün marka değerini korumak ve yeni nesillere en iyi şekilde aktarmak için hep birlikte çalışmalıyız” dedi.

Coğrafi işaretli Safranbolu lokumunun coğrafi işaret kullanım hakkı olan firmalarda yapılan denetimlerde, imalathanelerde en az 5 yıl lokum üretiminde çalışmış usta bulunması, bakır kazan kullanımı, üretim metodu tescil belgesi uygunluğu, Safranbolu sınırları içerisinde bulunan içilebilir ve özellikle toprak altı su kullanımı, şekli, Antep fıstığı ve kullanım miktarı, içeriğindeki madde oranları, tadım testi, depolama koşulları, paketlerde coğrafi işaret kullanımı, üretim yerleri ve satış noktalarında kontrol gibi ayrıntılara bakıldı.