Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Su Mu İçiyoruz? KİREÇ Mİ?

Ramazan Ayında KİREÇLİ SU

Ramazan Ayında KİREÇLİ SU İÇMEYE DEVAM..

su mu kireç mi

2003 yılında Karabük ve Safranbolu’nun su problemini çözme adına Karasu kaynağından gerekli miktarda suyu aktarmak için atılan temel sonrası  DSİ tarafından 17 milyon liralık bir yatırım ile  hizmete alınan arıtma tesisi hizmete alınması ile sonlanmıştı.

Bölgede içilen su  kısmen düzelse de  su sertliği ve kireç miktarı zaman zaman Karabük halkına büyük sorunlar yaşattı. Özellikle Ramazan ayının gelmesi ile birlikte daha da dikkat çeken suda ki kireç miktarı, son günlerde eskiyi de aratır oldu.

Karabük Gündem Com haber sitemizin halkın yayarına ve kamuoyunu bilgilendirme adına  15 Eylül 2013 tarihinde yaptığı  (http://karabukgundem.com/3962.html) haberde konuyu gündeme getirmiş o dönemde yapılan açıklamalarda düzeleceği belirtilmişti.

Ancak son günlerde çeşmelerden kireç akıyor, ütüler bozuluyor,Çamaşır-bulaşık makinalarında sorunlar yaşanıyor diyerek şikayetlerini dile getiren vatandaşlar su mu içiyoruz kireç mi diyerek sıkıntılarını dile getiriyorlar.

Kent şebekesine verilen suyun son aylarda kireç ve sertlik oranlarında değişiklikler var diyen vatandaşlar ” çok basit bir deneyle,  bardağa koyduğumuz suyun muayenesini gözle  yaptığımızda kireç ve bulanıklığı görmekteyiz, hani biz damacana kalitesinde su içecektik “ diyorlar.

 

Sert ve yumuşak suyu diye ayrılabilen suyun genel de yumuşak olanı idealdir diyen konu uzmanları , Özellikle uygun olan yumuşak-sert suyu nasıl anlarsınız sorumuz üzerine ,

– Yumuşak su tabaklarda ve bardaklarda izler bırakmaz.

– Halk arasında “kireçlenme” olarak adlandırılmış olan su, asıl olarak magnezyum ve kalsiyum oranı yüksek olan sudur.

– Kalsiyum ve magnezyum oranı haddinden fazla yüksek olan sular, birçok tehlikeye yol açabilir.

– Kullanım suyu ismi ile tabir ettiğimiz ve içmek sureti ile tüketmediğimiz su; dolaylı olarak sağlığımıza, direkt olarak ta bütçemize olumsuz tesir etmektedir.

– Kombilerde, çamaşır makinelerinde, bulaşık makinelerinde, su ısıtıcılarında, güneş enerjisi ile ısıtma yapan sistemlerde kullanılan kireçli su; zaman içinde gir renkte bir tabaka oluşturarak ilgili cihazın rezistans başta olmak üzere birçok parçasına zarar verir.

– Zarar gören rezistans ise ısıtma işlemi için daha fazla enerji gereksinimi hisseder.Ayrıca bu cihazlarda yıkama işlemine tabi tutulan kıyafetlerde, her yıkamada biraz daha sertleşeceği için daha çabuk deforme olacaktır.

– Yumuşatılmamış suda sabun ve deterjan maliyeti ise oldukça fazladır.

– Sert sularla alınan duş ve yıkanan saç, derideki gözeneklerin kapanmasına neden olur.

– Atölye ve fabrikalarda üretim esnasında kullanılan kireçli su da, tıpkı evlerdeki gibi birçok maddi kayba neden olacaktır. “ dediler.