Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

SOSYAL MEDYA REKLAMLARINA TİCARET BAKANLIĞINDAN VERGİ CEZALARI..

Reklam Kurulu, örtülü reklamın tekrarlanması durumunda cezayı 10 katına kadar artırma yetkisine sahip

Reklam Kurulu, örtülü reklamın

Ticaret Bakanlığı, sosyal medya fenomenleri ve influencer’lara, markalarla işbirliklerini açıklamadan “örtülü reklam” yoluyla gelir elde ettikleri için ağır cezalar uyguladı.

Türkiye genelinde  Şeyma Subaşı, Cem Özkök gibi isimlere 500 bin lira üzerinden ceza yağdıran Bakanlık İl Müdürlüklerini de uyararak özellikle İstagram üzerinden  reklam ajansı yada medya adı altında  reklam yapanların takibe alınmasını istedi..

Sosyal medya platformlarının büyümesiyle birlikte markalar, ürün tanıtımları için influencer’larla işbirliği yapmaya başladı. Artık bir sektör haline gelen bu alanda, influencer’lar kendi web siteleri veya Google Adsense reklamları aracılığıyla gelir elde ediyorlar. Ancak, işbirliklerinin açıkça belirtilmemesi, yani “örtülü reklam” yapılması tüketicileri yanıltma potansiyeli taşıyor.

Bu durum, sosyal medya reklamlarında uyulması gereken kurallar, yasaklar ve cezaların önemini gündeme getirdi. Vergi levhası bulunmadan sadece sosyal medya ağları üzerinden ajans/medya gibi isimler ile reklam yapan kişi yada kişilerin reklam ücretlerinin vergilendirilmediğine ve kayıtsız/haksız kazanç elde edildiğine dikkat çeken uzmanlar Karabük’te de bu konuda bir çok ismin olduğuna dikkat çektiler.

Aynı Uzmanlar, “Örtülü reklamın ürün veya hizmetin tanıtımının reklam olduğuna dair açıkça belirtilmemesi olarak tanımlıyor. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un ilgili maddesine göre, reklam amaçlı yapılan her türlü paylaşımın reklam olduğunu belirten açık ifadeler içermesi gerekiyor. Sosyal medya etkileyicileri genellikle ürünleri doğal bir şekilde hayatlarına entegre ederek tanıtıyorlar, ancak bu tanıtımların reklam olup olmadığı bazen belirsiz kalabiliyor. Bunların ötesinde bir çok reklam ücreti fatura kayıtlarına geçmiyor ve haksız kazanç  elde ediliyor ” diyorlar