Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

KBÜ 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni Gerçekleşti

    Karabük Üniversitesi
 
 

Karabük Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda yoğun bir katılım ile gerçekleştirildi.

 
Karabük Üniversitesinde düzenlenen 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni’ne Vali Mustafa Yavuz, Cumhuriyet Başsavcısı Selçuk Akman, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz, Prof. Dr. Elif Çepni ve Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş,  KARDEMİR Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Karakuş,  Yazar Zeki Bulduk, protokol üyeleri, kamu kurum ve kuruluşu yöneticileri, sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri, il müdürleri, dekanlar ve yüksekokul müdürleri, akademik ve idari personel, öğrenciler, basın mensupları ve davetliler katıldı.
 
15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda düzenlenen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından açılış programında Karabük Üniversitesinin, Sosyalfest’in ve Sağlıkfest’in tanıtım filmleri gösterildi.
 
 
Karabük Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde konuşan Karabük Valisi Mustafa Yavuz, “Kurulduğu günden bu yana Karabük Üniversitesini ileriye taşımak adına emek sarf eden herkese en içten sevgilerimi ve şükranlarımı sunuyorum. Derin kültürel zenginliği, güçlü sanayisi, eşsiz doğal güzellikleri ve köklü tarihsel mazisiyle Batı Karadeniz’in kalbi Karabük’ümüzde atan üniversitemiz; alanında uzman, yenilikçi ve özverili akademik kadrosu, hayata geçirdiği akademik iş birlikleri, projeleri ve sosyal etkinlikleri ile hem ulusal hem de uluslararası düzeyde adından sıkça söz ettirmektedir. Bu bağlamda, Yükseköğretim Kurulu’nun 2024 yılı raporunda Karabük Üniversitemizin çeşitli alanlarda kaydettiği başarılar, inancımızı bir kez daha pekiştirmektedir. Öte yandan, Karabük Valiliği olarak hayata geçirdiğimiz “Eğitim Kenti Karabük” proje vizyonumuzun en önemli güç kaynaklarından biri ve paydaşı olan Karabük Üniversitesi her geçen gün artan akademik başarıları, gerçekleştirdiği proje ve iş birlikleriyle Karabük’ü eğitimde marka şehir yapma hedefimize bizleri bir adım daha yaklaştırmaktadır. “Eğitim Kenti Karabük” projemiz kapsamında gerçekleştirdiğimiz bin 660 faaliyet sonucunda, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda ilk 20 bine giren öğrenci sayımız 242’ye çıkmış, bu 242 öğrencimizin içerisinde üçü ilk yüze, on dördü ise ilk bine girerek bizleri gururlandırmıştır. Bugün bu yavrularımız, bu gençlerimiz ülkemizin farklı üniversitelerinde Karabük’ü ve Karabüklü hemşerilerimizi temsil etmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle, yeni akademik yılın şehrimize, üniversitemize, akademik kadromuza ve öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
 
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık açılış konuşmasında üniversite hakkında bilgiler vererek, “Karabük Üniversitesi, 45 bine yakın öğrencisi, 2 enstitü, 17 fakülte, 4 yüksekokul, 10 meslek yüksekokul, 18 eğitim ve araştırma merkezi ve 2 bin 158 akademik ve idari personeli ile Türkiye’nin yedinci büyük üniversitesi konumundadır” dedi. Karabük Üniversitesinin vizyon projelerinden söz eden Kırışık, “3 alanda eş zamanlı olarak vizyon projelerimizle ilerlemeye çalışıyoruz. Sosyal bilimler alanında Sosyal Bilimler Festivali ile, sağlık bilimleri alanında Sağlık Bilimleri Festivali ile, mühendislik sahasında kurmuş olduğumuz çalışma takımları ile etkin ve başarılı bir proje ve yönetim gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Yine etkili bir şekilde kurmuş olduğumuz ve ilerlettiğimiz, 15 çalışma masasına sahip Kamu Politikaları Ar-Ge Merkezi ile Türkiye’de bir üniversite olarak kamu politikalarına yön vermek, bilimi kamu politikalarına yansıtmak istiyoruz. Üniversite olarak elbette büyük bir üniversiteyiz” şeklinde konuştu.
 
 
Karabük Üniversitesi olarak sağlık alanında da güçlü bir yapıya sahip olduklarını vurgulayan Kırışık, “Tıp Fakültemiz, Diş Hekimliği Fakültemiz, Sağlık Bilimleri Fakültemiz ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulumuzda birçok akademisyen ve öğrencimizle bu alanda da öncü çalışmalar yürütüyoruz. Türkiye’de ilk kez düzenlenen Sağlık Bilimleri Festivali ile yarışmalar ve etkinlikler düzenleyerek bilimsel rekabeti teşvik ettik” diye konuştu.
 
Prof. Dr. Kırışık, Karabük Üniversitesinde çalışmaların dört düzeyde yürütüldüğünü belirterek, “Çalışmalarımızı dört düzeyde, üç alanda sürdürüyoruz. Üç  alan dediğim, sosyal bilimler, sağlık bilimleri ve mühendislik bilimleri şeklinde. Üç alanda ve dört boyutta sürdürüyoruz: Birisi yerel düzeyde Karabük özelinde, ikincisi Batı Karadeniz Bölgesi’nde, üçüncüsü ulusal düzeyde ve dördüncüsü uluslararası düzeyde olmak üzere 4 düzeyde çalışmalarımızı etkin bir şekilde yürütüyoruz.  Bu düzeyde uluslararası iş birlikleri yapıyoruz. Yapmış olduğumuz uluslararası iş birliklerinde en önemli alanımız Türk dünyasıyla ilişkiler, yine Balkanlarla ilişkiler ana ilgi alanlarımızı ve güzergahımızı oluşturuyor. Sonrasında diğer coğrafyalara yönelik ilgili anlaşmalar ve çalışmaları sürdürüyoruz. Bu kapsamda 166 iş birliği protokolü yaptık. 37 farklı ülkeyle Erasmus kapsamında 125 iş birliği yaptık. 19 ülkeyle iş birliklerimizi bu anlamda geliştiriyoruz. Yapmış olduğumuz uluslararası protokoller ve anlaşmalarla başka uluslararası üniversitelerin ulaşmış oldukları başarılı noktaları Karabük’e, üniversitemize, Türkiye bilimine kazandırmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Konuşmasında Karabük Üniversitesinin ulusal ve uluslararası sıralamalardaki başarılarına dikkat çeken Kırışık, “Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında tıp ve diş hekimliği alanında ilk ikide, mühendislik alanında ise ilk beşte yer almaktayız. Yine QS dünya sıralamalarında 551-600 bandında yer almaktayız. URAP Türkiye alan sıralamaları açısından baktığımızda ise Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültemiz, son bir yıl içerisinde Türkiye’de 24. sıradan 13. sıraya yükselerek çok büyük bir başarı göstermiştir. Yine Makine Mühendisliği Bölümümüz, Türkiye’de 10. sıradan 5. sıraya yükselerek ODTÜ, İTÜ ve Yıldız Teknik Üniversitesi gibi üniversitelerin yanına adını yazdırarak Türkiye’nin en başarılı bölümlerinden biri haline gelmiştir. Bu da üniversitemizin ne kadar güçlü bir Mühendislik Fakültesine sahip olduğunu, bu konuda çalışma yapıldığında nerelere yükselebileceğimizi göstermektedir” şeklinde konuştu.
 
Kırışık konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Bizim buradaki hedefimiz, Türkiye’de birinci olmak değil, dünyada birinci olmak hedefiyle ve hayaliyle çalışmak şeklindedir. Bu ve benzer çalışmalar ve projelerle, çalışmalarımızı yürütmekte üniversitemizi dünyanın en iyi üniversitesi oluncaya kadar geliştirmeye devam etmek istiyoruz. Bu konuda sizlerin desteklerine, iş birliğine, birlikte çalışma kültürünün yaygınlaşmasına ihtiyacımız bulunmaktadır. Biz birlikte çalışırsak, iş birliği yaparsak hem biz kazanırız hem üniversitemiz kazanır hem şehrimiz kazanır hem de ülkemiz kazanır” şeklinde konuştu.
2024-2025 Akademik Yıl Açılış Töreni’ne katılan Yazar Zeki Bulduk, temsili olarak verdiği ilk derste “Türkiye Yüzyılı’nda Edebiyatın Rolü” adlı konuşma gerçekleştirdi.
 
Konuşmanın ardından Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık tarafından Yazar Zeki Bulduk’a Teşekkür Belgesi ve Türk Bayrağı Hediye Takdimi yapıldı.
 
Karabük Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde daha sonra “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesi”nde, “Karabük Üniversitesi Akademik Teşvik Listesi”nde, “Üniversite Çalışma Takım Liderleri”ne ve “URAP Ödülleri”nde yer alan akademisyenlere Vali Mustafa Yavuz ve Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık tarafından başarı belgeleri takdim edildi. Ayrıca TUS Başarısı elde eden Dr. Benan Kahveci’ye de başarı belgesi verildi.
Karabük Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni günün anısına hatıra fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.