Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık ve Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Safranbolu’da eğitim gören üniversite öğrencilerinin eğitim kalitesinin artırılması, fakülte ve meslek yüksekokulu bina ihtiyaçlarının değerlendirilmesi amacıyla düzenlenen istişare toplantısında paydaşlarla bir araya geldi.
Senato Toplantı Odası’nda düzenlenen istişare toplantısına Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz ve Prof. Dr. Elif Çepni, Genel Sekreter Lütfü Köm, Genel Sekreter Yardımcıları Ali Balkis ve Şaban Özkan, Safranbolu Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Selma Çelikyay, Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Altun, Safranbolu Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Avni Kırmacı, Safranbolu Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Bayram, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Durdane Yılmaz Güven, Safranbolu Şefik Yılmaz Dizdar Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Fatma Erten, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz, Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erol Altuntepe, Karabük Esnaf Odası Başkanı Yıldıray Yıldırım, Safranbolu Esnaf Odası Başkanı Muammer Dumaner, Karabük Esnaf Odaları Birliği Başkanı Hüseyin Kılıç, Karabük Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Erol Işık, daire başkanları ve öğrenciler katıldı.
Toplantıda ilk olarak Safranbolu‘daki fakülte ve meslek yüksekokullarında eğitim gören öğrenciler yaşadıkları sorunları dile getirdi.
Öğrencilerin eğitim gördükleri fiziksel alanlar ve kent genelinde yaşadıkları aksaklıkları dile getirmesinin ardından Safranbolu Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Selma Çelikyay, Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Altun, Safranbolu Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Avni Kırmacı, Safranbolu Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Bayram, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Durdane Yılmaz Güven ve Safranbolu Şefik Yılmaz Dizdar Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Fatma Erten, fakülte ve meslek yüksekokullarının fiziksel alt yapısı, kapasitesi ve öğrenci durumu hakkında katılımcılara sunum gerçekleştirdi. Birim yöneticileri Safranbolu’daki mevcut binaların öğrenci sayısının ve eğitim faaliyetlerinin gereksinimlerini karşılamakta yetersiz kaldığını belirterek, bu durumun hem eğitim kalitesini hem de öğrencilerin sosyal yaşamını olumsuz etkilediğini ve daha uygun fiziksel alanların oluşturulması gerektiği vurgulandı.
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, toplantıda Safranbolu’daki üniversite birimlerinin gelişimi için fiziksel kapasite sorunlarına dikkat çekti. Prof. Dr. Kırışık, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Safranbolu’daki birimlerimizin gelişimi önünde engel oluşturan, öğrenci sayısının artması, akademik birikimin ve kalitenin artması noktasında engel oluşturan bu fiziksel kapasite sorununun giderilmesini istiyoruz. Bunu nasıl giderebiliriz? Öncelikli olarak Safranbolu içerisinde bu sorunu çözmek istiyoruz. Geçen yıl yapmış olduğumuz görüşmelerde ilgili pek çok aktörle bu konuşmaları ve görüşmeleri yapmıştık. Böyle bir ihtiyacımız olduğundan bahsetmiştik. İlgili pek çok aktöre bu konuyu dile getirdik ve dedik ki yani burada büyük bir sorun var. Bu sorunu beraber çözelim. Safranbolu’da biz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulumuzun kalmasını istiyoruz. Safranbolu’da kalabilmesi için fiziksel mekan ihtiyaçlarımızı nasıl karşılayabiliriz? Bize destek olun. Birlikte çalışalım.” diye konuştu.
Karabük Üniversitesinin büyümeye devam ettiğini ve bu süreçte öğrenci sayısının artırılmasının önemli olduğunu belirten Rektör Kırışık, “Öğrenciler Karabük’te yaşamaktan dolayı son derece mutlu. Safranbolu’da olmaktan dolayı son derece mutlu. Öğrenci sayısında üniversitemiz ikinci öğretimler kapandı bir azalma yaşıyor ancak yeni yüksek lisans programları açtık, yeni lisans programları açtık. Buralara öğrenci aldık. İlçeler de dahil olmak üzere.” dedi.
Rektör Kırışık, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı ve diğer yerel paydaşlara da destekleri için teşekkür ederek, “Sayın Kaymakamımızın hakikaten çok ciddi destekleri oldu. Ben gerekirse kendi lojmanımı bırakırım, üniversiteye tahsis ederim gerekirse binadan çıkarım ama eğitim önemli, eğitim için her şeyi yaparım dedi. Sağ olsun. Bu yaklaşım için kendisine çok teşekkür ediyorum. Sizlerin de bu noktada desteklerinize ihtiyacımız var.” diye konuştu.
Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, toplantıda yaptığı konuşmada, Karabük Üniversitesinin şehrin sosyo ekonomik yapısına ve iktisadi durumuna önemli etkilerde bulunduğunu vurguladı. Üniversite yönetiminin, alınacak kararlarda yerel aktörlerin ve kamu temsilcilerinin görüşlerine başvurmasını kıymetli bulduğunu belirterek şunları söyledi: “Bugün sağ olsun, Karabük Üniversitemizin kıymetli Rektörü Safranbolu ilçemizi ve Karabük genelinde Karabük Üniversitemizi ilgilendiren bir konuda çok güzel bir istişare ortamı sağladılar. Tabii bu konuda bakıldığı zaman üniversitemizin sayın Rektörümüzün başkanlığında ilgili mercilerinin normalde karar vermesi gereken bir konuyu bizim de burada bir istişareci olarak bulunmamızı çok kıymetli buluyorum. Bu manada bir şehrin sosyo ekonomik yapısına, iktisadi durumuna etki edecek bir kararın sadece üniversitenin ilgili karar birimlerince değil de yerel aktörlerin de devreye sunularak ve devleti temsil eden o noktada naçizane biz yöneticilerin de içine alınarak düşünülmesi, tartışmaya açılması, fikir alışverişinde bulunulmasını ben çok kıymetli buluyorum. O yüzden kıymetli Rektörümüze tekrar teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Üniversiteye destek olmak adına şahsi olarak da fedakarlık yapabileceğinin altını çizen Kaymakam Yazıcı, “Ben bir kaymakam olarak bu fedakarlıkların elbette yolunda varsa taşları kenara çekmekle mükellef birisiyim. Varsa sorunlar çözmek durumundayım. Devletimizin bana yüklediği sorumluluk olarak ben gerekeni yaparım. Şahsi olarak da kıymetli Rektörümüze de ifade ettim daha önce. Benim tam fakültelerimizin karşısında bir kaymakamlık konutum var. Şahsi olarak ben oradan çıkmayı da göze alıyorum. Daha iyi noktada olacaksa yine şahsi olarak ben kendi makam odamı oradan çıkarım. Yani başka bir yer bulabilirim. Biz bu fedakarlıkları yapmak durumundayız ki ülkemiz hakikaten arzuladığımız noktalara gelsin. Çünkü bu eğitim öğretimle belli seviyelere geliyoruz. Şahsi olarak da bu tarz fedakarlıkları yapabilirim. Nitelikli hizmet için daha iyi akademik idari binalar veya eğitim kurumları için bizler ben başta Safranbolu Kaymakamı olarak bunun için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Bundan sonraki süreçte üniversitemizin başta kıymetli Rektörü olmak üzere, dekanlarımızla, akademisyenlerle bu süreci tekrar masaya yatırarak bize ne düşüyorsa her türlü fedakarlığı başta şahsımdan başlamak üzere yapmaya hazır olduğumu ifade ediyorum.” şeklinde konuştu.
Toplantının ana gündem maddelerini, öğrencilerin ihtiyaçlarına uygun eğitim ortamlarının oluşturulması, fiziki altyapının iyileştirilmesi ve akademik faaliyetlerin daha etkin bir şekilde sürdürülmesi oluştururken, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz, Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erol Altuntepe, Karabük Esnaf Odası Başkanı Yıldıray Yıldırım, Safranbolu Esnaf Odası Başkanı Muammer Dumaner, Karabük Esnaf Odaları Birliği Başkanı Hüseyin Kılıç ve Karabük Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Erol Işık, tüm paydaşlar ile birlikte hayata geçirilecek çalışmaların, Safranbolu’da ve Karabük’te eğitim gören öğrencilerin akademik ve sosyal yaşamına olumlu katkılar sunacağını ifade etti.
Toplantı, taraflar arasında verimli bir iş birliği süreci başlatılması ve öğrencilerin daha iyi koşullarda eğitim alabilmesi adına somut adımlar atılması gerektiği vurgusuyla sona erdi.