KARABÜK SU’DA KALİTEYİ BİR TÜRLÜ
YAKALAYAMADI …
Uzun zaman yapılacağı yer için tartışılmıştı ancak sonunda DSİ tarafından gerçekleştirilen yıllık 16 milyon metreküplük içme suyu kapasiteli ve 17 milyon TL’ye mal olduğu açıklanan ‘arıtma tesisi’ 2012 yılında düzenlenen törenle devreye alınmıştı.
Ancak özellikle geçtiğimiz aylarda musluktan akan suların yoğun kireçli olması ve su kalitesinin bozulduğu Karabük Gündem kanalı ile kamuoyu ile paylaşılmış, su şebekelerinden akan suların hastalıklara yol açabileceği uyarıları yapılmıştı.
Su arıtma tesisinin yeterli olmadığı, yada su kalitesinin ayarlanamadığı iddiaları tartışılırken suyun kalitesinin neden ayarlanamadığı konusunda Karabük ve Safranbolu belediyelerinden net bir açıklamada yapılmamıştı.
Bölge insanı son zamanlarda sulardan kaynaklandığı iddiası ile hastalıkların çoğaldığını suların yine kireç oranının artığını belirtiyorlar. Vatandaşlar “Su parasının bir kaç katı da damacana su alarak veriyoruz, Suyun ucuzluğu bu durum karşısında hikaye oluyor, hani damacana kalitesinde su içecektik” şeklinde yakınmalarda bulunuyorlar.
Su kalitesinde ki bozukluğun tekrar gündeme gelmesi sonrası gazetecilere DSİ tarafından yapılan tesisteki suyun kullanımı nüfus bazında yapıldığı için üçte birini Safranbolu, üçte ikisini Karabük kullanıyor diyerek bir açıklama yapan Karabük belediyesi başkan yardımcısı Fatma danışman, Karabük Üniversitesi’ne son iki yıl içinde yaklaşık 40 bin öğrencinin geldiğine işaret çekerek şu açıklamada bulundu ; ” Su kesintisi olmadan bu sorunu diğer depolardan destekle gideriyoruz. O nedenle suyun sertlik oranında artış oldu. Daha önce sertlik oranı yüzde 45 oranlarına yakındı, tesis açıldıktan sonra yüzde 6-7 oranına düştü son bir haftadır yüzde 12 düzeyinde çalışmalar yapıyoruz ve önümüzdeki günlerde tesisin yeni ünitesi açılacak”