–
BU HAFTA Kİ KONUĞUMUZ KAR-ÇED MÜHENDİSLİK DANIŞMANLIK FİRMASININ YÖNETİM KURULU BAŞKANI KEMAL KANDE OLDU.
“BÖLGE DE ÇED RAPORU VEREN TEK FİRMAYIZ”
Karabük Gündem- Osman Güldemir: Sayın Kemal Kande bölgemizde ÇED raporu verebilen, madencilik, İnşaat ve orman ürünleri,hayvancılık vb konularda ki danışmanlık yapan firmanızı bize dolayısı ile Karabük kamuoyuna tanıtırmısınız ?
Kemal Kande : KAR-ÇED Danışmanlık Mühendislik Madencilik Turizm ve İnşaat Ltd. Şti. Öncelikle; başta Karabük olmak üzere bölgemizde sanayi, turizm, madencilik, tekstil, orman ürünleri üretimi, hayvancılık ve benzeri konularda faaliyet gösteren tesislere;
- Çevre Mevzuatı kapsamında danışmanlık hizmetleri vermek,
- ÇED Raporları hazırlamak,
- Her türlü yatırım ve teşvik projeleri hazırlamak,
- Hibe projeleri hazırlamak,
- GSM, İşyeri açma ve çalışma ruhsatları almak,
- TSE kalite standartları belgelendirme;
ISO 9001 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
ISO 14001 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ
OHSAS 18001 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ
ISO 2200 GIDAGÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ
ISO20000 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ HİZMET YÖNETİM SİSTEMİ
ISO 22301 TOPLUMSAL GÜVENLİK VE İŞ SÜREKLİLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ
ISO 27001 BİLGİ GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ
ISO 5001 ENERJİ YÖNETİM SİSTEMİ
Vb. konularda
Hizmet vermek üzere gerekli sayıda personel istihdam ederek Merkezi Karabük olarak 2010 yılında kurulmuş bir limited şirkettir.
Karabük Gündem- Osman Güldemir: Firmanızın kuruluş amacı ile birazda mesleki geçmişinizden bilgiler verebilirmisiniz;
Kemal Kande : Kuruluş gayemizin temel amacı; 24 yılı devlette geçen yaklaşık 42 yıllık mesleki bilgi birikimimiz ve hizmetlerimiz dolayısı ile elde ettiğimiz tecrübemizi birleştirerek kentimize ve çevremize bilebildiğimiz, becerebildiğimiz konularda danışmanlık hizmeti vererek yardımcı olmak, bazen para, bazen dost kazanmak, bazen de dua almaktır. Çok şükür iş hayatına başladığımız memuriyet yıllarımızdan itibaren bu gün hala ülkemizin ekonomik açıdan yükünü taşıyan bir çok önemli projelerin içinde ve başında görev aldım. Mesela 1974 İstanbul Dudullu San. Sitesi, Aliağa Gemi Söküm Tesisi, 1975 Çerkez Köy Profilo Sanayi, Kayseri 1. Organize Sanayi Bölgesi, 1976 Antalya Otel-Motel Turistik Tesisleri, Kastamonu Et Balık Kombinesi, vb. gibi projelerin etüt, pilanlama, ve kamulaştırması. 1978 – 1996 yılları arasında Karabük D.Ç. İşletmelerinde Tapu, Kadastro, İmar, İstimlak, Ruhsat, Kiralama, tesis kurulum ve modernizasyonlarında, maden sahalarında, özelleştirilme çalışmalarında vb. gibi pek çok alanda hizmet etme fırsatım oldu. 1996 yılından bu yana da kurduğum iş yerimde geçmiş yıllardan edindiğim bilgi birikimi ve tecrübelerimle Karabüklü hemşerilerime hizmet ederek faydalı olmaya çalıştım. Bunların en önemlilerinden birisi; o tarihte 15-20 yıldır atıl durumda kalmış ve her geçen gün eskiyen, yıpranan ve yok olmaya terk edilmiş Filyos İskelesi ve geri sahasının 2007 yılında tüm bakım ve onarımları tamamlanarak ve ilave tesisler kurularak, gemi yanaşma ve işletme izinlerini alarak tekrar bölgemizin hizmetine girmesini sağlamış olmamdır.
Karabük Gündem- Osman Güldemir: Sizinle sohbet ederken ÇED raporu veren firmayız dediniz, bu günümüz koşullarında önemli biraz konuyu açarmısınız ?
Kemal Kande : Firmama (KARÇED) edinme ve elde bulundurma şartları çok zor olmasına rağmen almış bulunduğum ve bu gün ülkemizde yaklaşık yüz civarında aktif olan ve %99’ u Ankara, İstanbul, Bursa, Konya, Kayseri vb. gibi büyük illerdeki firmalarda bulunan, ÇED yeterlilik ve diğer danışmanlık yeterlilik belgelerimiz ile bölgemizin çok değerli sanayici ve yatırımcı iş adamlarımıza yerinden hizmet vermek suretiyle işlerinin kolaylaştırılması, çabuklaştırılması ve hızla sonuçlandırılmasına katkı sağlamaktayım. Bu amaç ve hedeflere ulaşabilmek için kurulduğumuz günden bu güne kadar bir yandan yöremizin diplomalı işsiz gençlerine iş imkanı sağlarken hem de onlara bilgi ve becerilerimizi öğreterek başarılı birer mühendis olmalarını sağladık ve hedeflerimize ulaştık. Bundan sonrada Cenabı Allah ömür verirse hizmet etmeğe devam edeceğiz.
Karabük Gündem- Osman Güldemir: Siz cemiyetlerde çok görevler üstlendiniz şu an Başkanlığını yaptığınız ÇAN-VAK var mesela birazda cemiyet hayatınızdan okurlarımza bilgiler verelim isterseniz..
Kemal Kande : Yaşamımızın iş hayatı dışında kalan, çoğu zaman iş hayatımızdan da çaldığımız bölümünde toplumumuzca bana tevdi edilen toplumsal ve sosyal bir çok etkinlikte de görevler aldım. Çankırılılar Sosyal Yardımlaşma Ve Kültür Vakfı (ÇAN-VAK) ve Çankırılılar Sosyal Yardımlaşma Ve Kültür Derneği (ÇAN –DER) başkanlıkları dönemimde Karabükümüzün her kesimine ulaşmaya ve yardımcı olmaya çalıştım ve halende çalışmaktayım.
Ülkemizin proje aşamasında 34.ncü, bu gün ise yaşatılabilen birkaç örnek projesinden birisi olan ve Karabük ile Safranbolu arasında yer alan yaklaşık 250 dönümlük bir alanda ve üzerinde 25000 adedi çam olmak üzere toplamda 40000 ağaç dikilmiş özel ağaçlandırma projesini çok zor şartlarda da olsa gerçekleştirerek bölgemizde yaşayan herkesin ve tüm canlıların bol bol oksijen almasına, güzel bir doğaya kavuşmasına vesile oldum.
Karabük Gündem- Osman Güldemir: Ülkemizde son günlerde yaşatılmak istenen bir kaos var, buna rağmen hayat devam ediyor ve Kentler,Ülkeler büyüyor, İnsanlar yaşamlarıın daha iyi koşullara taşınması adına çalışıyor, siz Türkiye’nin, büyüyen ve gelişen Karabük’ü için neler dersiniz, dünü, Karabük’ü,geldiğiniz noktayı bize değerlendirirmisiniz..
Kemal Kande : Ben; Çankırı’nın Çerkeş İlçesinde doğdum büyüdüm. Karabük’e ilk defa 1973 yılında geldim. 1978 yılında da Karabük’e yerleştim. Karabük’e gelmeden önce yukarıda da ifade ettiğim üzere Ankara’da memur olmam nedeni ile görevim icabı ülkemizin İstanbul, İzmir, Antalya, Edirne, Kayseri başta olmak üzere birçok illerinde görev yaptım. O yıllarda Karabük ilçe olmasına rağmen bu illerin hepsinden daha güzel, daha sosyal ve daha aktifti. Son yıllardaki özellikle Üniversitenin kuruluşu ve gelişmesi yönünde ve diğer alanlarda yapılan yatırımlar ve çabalar Karabük’e o eski canlılığı getirecek gibi görünüyor. Bu konuda Karabüklüler olarak daha aktif ve daha talepkar olmalıyız, daha çok proje ile daha çok yatırım ve sosyal tesisler talep etmeliyiz. Kendi içimizde ufak tefek ve kişisel hesaplaşmaları bırakarak büyüyen, gelişen Türkiye’nin, büyüyen ve gelişen Karabük’ü olmalıyız. Bunun için gerekli ortam ve şartlar vardır. Siyasetende güçlü bir irade mevcuttur. Bize düşen görev bu fırsatları ve gücümüzü bilinçli ve saygın bir şekilde mutlaka toplum adına değerlendirmeli ve Karabük’ümüzü geliştirip büyütmeliyiz. Aksi taktirde ufak ve minik hesaplarla uğraşarak birbirimizi yıpratmak, kıskançlık ve hasislikle günlerimizi geçirmek bize hiçbir şey kazandırmayacak tam aksine zaman denilen ve bir daha asla ele geçmesi imkansız olan en büyük sermayemizi boşa tüketmiş oluruz.
Karabük Gündem- Osman Güldemir: Teşekkür ederiz Sayın Kande, ÇED raporu ve benzer faaliyetleriniz hakkında bilgiler aldık, son olarak söylemek istediklerinizi alaım..
Kemal Kande : Karabük’ün gelişmesine, hemşerilerimizin huzurlu ve mutlu olmalarına katkı sağlayabilmek için zaman zaman değişik sivil toplum örgütlerinde verilen her görevi elimden geldiğince layık’i veçhile yerine getirmeye çalıştım. Bizler Anadolu insanıyız. Yaşam mücadelemizin temelinde doğruluk, dürüstlük, yardımlaşma, dayanışma ve çalışkanlık vardır. Ben de hayatım boyunca bu temel ilke ve esaslar doğrultusunda daima içten, samimi olmaya gayret ettim. Bu yüzden Karabüklü hemşerilerim tarafından sevildiğimi gördüm. Değer verdiklerini hissettim. Benim içinde önemli olan bu sevgiyi kazanmaktı. Çok şükür mevlam bunu bana gösterdi. O yüzden çok mutluyum. Karabük’ü ve hemşerilerimi çok seviyorum. Yaşamımızın diğer zamanlarında olduğu gibi, Karabükte’de yaşadığım dönemde de elbette zor günlerimiz olmuştur. Ama daha çok mutlu ve huzurlu yaşama imkanı buldum. Bunda saygıdeğer Karabük’ lü hemşerilerimizin payı büyüktür. Bu vesile ile tüm hemşerilerime sevgi, saygı ve minnetlerimi sunuyor sağlıklı, mutlu, huzurlu ve zengin nice yıllar diliyorum.