Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

HAVAALANI PROJESİ NE OLDU?

KARABÜK’ÜN   TÜM ALT

KARABÜK’ÜN   TÜM ALT YAPISINI TAMAMLADIĞI, ULAŞTIRMA BAKANLIĞINA DOSYASINI ULAŞTIRDIĞI, ÜST-ALT HAVA TRAFİĞİNE UYGUN,  HAVA RÜZGAR YÖNLERİNİN TEKNİK OLARAK TESPİT EDİLİP İLGİLİ KURUMLARCA ONANDIĞI, KISACASI TÜM TEKNİK VERİLERİ TAMAMLANIP SADECE KAZMA VURULMASI BEKLENEN  HAVAALANI NE OLDU ?

KARABÜK NE BEKLİYOR..? 

 

15111

Karabük’ün 50 yıllık hayali HAVAALANI

projesi ısıtılıp ısıtılıp Karabüklülerin önüne

konuyor.

 

1965 li yıllarda TDÇİ nin araştırmaları ile sadece küçük kapasiteli uçakların iniş çıkışını sağlamak adına düşünülen hatta 1970 li yıllarda hava kulesi,meydan takip rotaları vb. gibi teknik malzemeleri alınan ancak sonra iptal edilen havaalanı düşüncesi,  yine 2000 li yıllarda KBÜ büyümesi ve gelişmesi sonrası dönemin Rektörü Prof.Dr Burhanettin Uysal tarafından t saylargündeme getirilerek,  önce Yüksek okulu sonra diğer alt yapısı hazırlanan Havaalanı projesi bölge halkı tarafından artık uygulamaya alınsın  isteniyor.

KBÜ havacılık Yüksek Okulu kurma düşüncesini YÖK’den olur alır almaz Karabük Gündemine büyük bir heyecan ile getirilen Havaalanı projesi için dönemin Rektörü B.Uysal,’a  Karabük havaalanı için yapılacak çalışmalar için tam destek verilmişti..

KBÜ bu anlamda, Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü ile Sivil havacılık Genel Müdürlüğü uzmanlarından yararlanmıştı. O dönem de Karabük ve çevresinde uygun alanlar aranarak,  iniş kalkış için çok büyük maliyetler getirmeyecek, kente ulaşım olaraksdat namal en yakın bölge olan ve üst-alt hava trafiğine uygun, rüzgar yönlerine uygun, teknik anlamı ile hiçbir sıkıntı yaşanmadan uygulamaya alınabilecek proje olarak yeri de  belirlenmişti..

Dosyalar hazırlandı, dönem içinde Ak parti İl Başkanı Timürçin Saylar; en uygun yerin hemen üniversitenin üstünde bir alanda olduğunu açıklayarak şöyle demişti “ çünkü ilgili Bakanlığın uzmanları mahalline geldiler ve orada bir hava alanı kurulabileceğine karar verdiler. Biliyorsunuz havaalanlarına yer bulunması oldukça sıkıntılı. Rüzgar olacak, uçuş mesafesinin önü açılacak. Bulunan bu yerde de küçük uçakların ufak pist ile burada iniş kalkış yapabilecekleri ve öncelikle de ambulans uçakların, yangın uçaklarının kalkabileceği bir yer tespiti yapıldı. Bu aslında çok önemli bir tespittir.” açıklamasında bulunurken yine dönem TSO Başkanı Sedat Namal, ” Biz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin İşadamlarıKonseyinde, yurt dışından gelen yatırımcı iş adamlarımızla beraber yapılan toplantıda yörelere, illere yapılan yatırımlarda öncelikli aranan özelliklerin arasında enerji, yer tahsisi, ulaşım ve liman geldiğini gördük. Karabük’le ilgili limanla ve yer tahsisleriyle ilgili herhangi bir sıkıntımız yok ama ulaşım noktasında bu yurt dışı yatımcıları öncelikle hava yolu ulaşımı yok. Biraz daha objektif olmamız lazım.Hepimizin bildiği kadarıyla da Karabük Üniversitesinin Sivil Havacılık Yüksek Okulu açılıyor ve orada da bir havaalanı çalışmaları yapıldı. Son aşamaya geldi ve zaten bu projeyi daha iyileştirilerek, ekonomik ve teknik destekleri vererek, projenin devam etmesini sağlamak gerek, bu proje Karabük’e artı değer kazandıracaktır. Hem bunu sportif alanlarda, hem turizm alanlarında ama biz özellikle işadamlarımızın ziyareti yani diyelim ki Kars, Erektordirne,Şanlıurfa, İzmir Oda Başkanlarıyla ilgili bir toplantı yapacak olsak Karabük’e ulaşımı hesap edin. Yani Ankara’ya, Ankara’dan buraya, veya Kastamonu’ya.Şimdi biz organizasyonları yaparken hava yoluyla gelinebilir olduğunu da belirterek buraya bir katma değer, güç katarız diye düşünüyorum. Bu anlamda KBÜ de yapılacak havalimanı için herkesin ortak paydası burası olmalı ve hayata bir an önce uygulanabilirliği için destek sağlamalıyız”

Dönem siyasileri de “Böyle bir dosya Ulaştırma Bakanlığına ulaştı, alt yapılar ile ilgili KBÜ izin istiyor, teknik destek de verilirse, üniversite fırsatları ile bu havaalanı yapılabilir” görüşlerini dile getirmişlerdi..

BELEDİYE İMAR ALANINA İŞLETİLMİŞTİ

100615rektorYine dönemin KBÜ Rektörü (Halen Karabük Milletvekili) Prof Dr Burhanettin Uysal, 2015 senesinde hava alanının yapımı için kazmanın vurulacağını belirtmiş,  ‘Biz Karabük Üniversitesi olarak Sivil Havacılık Yüksek Okulumuzu açtık ve daha akabinde Karabük’te bir havaalanı yapılması projesini başlattık. Ulaştırma Bakanlığı ile yapmış olduğumuz birprotokolümüz var. Bu protokolde bize verilmekte olan görevler var. Bunlardan bir tanesi hava alanın yapılacağı yerin arazi sorununu çözülmesi, ikincisi zemin etütlerinin yapılması üçüncüsü bunların belediye imar programında işletilmesi idi. Biz gün içerisinde itibari ile zemin etütlerini yaptırdık. Belediye imar programlarında bunları işlettik.” Açıklamasında bulunmuştu…

Ancak, Uysal’ın Milletvekili olması aşaması sonrası, KBÜ kendi içinde aldığı kararları açıklamış, havaalanı yapımı işine giremeyeceklerini, kendileri için fantezi/lüks olduğunu böylesi bir bütçelerinin olmadığı ifade etmişlerdi. Ardından da yine bizzat mevcut Rektör Prof.Dr Refik Polat tarafından, Biz Havaalanı istemiyoruz demedik, bizi aşar, bu anlamda ödenek anlamında sıkıntılarımız var, yoksa Karabük’ün havalanına ihtiyaç var .. Hatta biz Havacılık Yüksek Okulunu, Fakülteye dönüştürmek amacındayız, şeklinde açıklamalarda bulunarak KBÜ’nün de bu olaya sıcak baktığını resmen belirtmişti..

PEKİ NE BEKLENİYOR…

Karabük Havaalanı için kamuoyunda tam bir sessizlik hakimken, KBÜ’nün  Saf-Üni projesi için  Safranbolu ve Karabük  projeye tam destek olup komisyonlar kurarak işi ciddiye aldı.  Karabük Gündem ve bir çok basın kuruluşu tam destek verirken,  Safranbolu’da bir çok STK ve İş adamı olaya  adeta  sahiplendi.

Karabük Havaalanı için ise TIK yok… KARABÜK GÜNDEM ile bazı basın yayın kuruluşları projenin uygulamaya alınması adına zaman zaman haberleri ile tam destek verirken , STK ları ve kurumlar sessizliğine devam ediyor..

Karabük’te hemen hemen her kesimin hem fikir olduğu, tüm alt yapısı tamamlanmış, dosyaları hazırlanmış, sadece belli miktarda ödenekleri çıkartılarak gerçekleşecek HAVALANI konusunda neden sessiz kaldığı merak konusu olurken, kamuoyu DDY arazileri, havalanı, çevre yolu, Emeklilere TOKİ evleri, Karabük –Kastamonu yolu akıllı kavşak vb. bir çok projenin yılan hikayesine dönmesini istemiyor.