Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Dikkat “Damacanalar Tehlike Saçıyor”

Uzmanlar, kulanım süresi dolan

damacana-su

Uzmanlar, kulanım süresi dolan damacana sulara dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, plastik ürünün kullanım süresi dolan damacanaların  meme kanseri ve kısırlığa neden olduğu ifade ediyorlar.

Ülkemizde yılda yaklaşık olarak 10 milyar litre damacana su üretimi yapıldığını belirten Uzmanlar “ Bu üretimin yüzde 80’i plastik ambalajlarda yapılmakta. Plastik ambalajlarında kullanım süresi 2 yıldır kullanım süresi dolan damacana suları ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Karabük’te de bu tür damacanalar tespit edildi ve bu tür damacanalarda meme kanseri ve çocuklarda ve bebeklerde davranış bozukluklarına yol açtığına dair kanıtlar bulunmakta” diyorlar.

Karabük’te bölge suları,firmaları yada benzeri  reklamlar ile halkın kandırılma riskinin de olduğuna dikkat çeken uzmanlar “ne yazık ki ne belediyeler, ne sağlık birimleri bu tür yerleri kontrol ediyorlar, nede bir cezai işlem uyguluyorlar olan vatandaşa oluyor” şeklinde yorumlarda yapıyorlar.

Genellikle PH değeri veya bölge firması, kaliteli su gibi reklam kokan ve pazarlanan bir çok damacana suların aslında üstünde belirtilen değerler ile %100 uymadığına dikkat çeken konu uzmanları, suyun değil damacanın da kullanım tarihine mutlaka bakılması gerekmektedir diyerek  ” Vatandaşlar daha duyarlı olacak, bu konuda zehir tüketimi yapmayacak olayın özü bu” şeklinde uyarılarda bulunuyorlar..