Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Oy kullanırken DİKKAT !!

    16 Nisan’da

 

 

16 Nisan’da Halk, Cumhurbaşkanlığı sistemini de içinde

barındıran yeni ‘Anayasayı’ oylayacak.

 

Cumhurbaşkanlığı sistemini de içinde barındıran yeni anayasa referandumuna 6 gün kaldı. “Tercih” mührünün kullanımına dikkat edilmezde oylar geçersiz sayılacağını belirtilirken , “Tercih” mührü ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar neler? konusunda sık sık uyarılar yapılmakta.

Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) yapılan açıklamada  oy pusulasında “evet” için beyaz, “hayır” için kahverengi bölüm ayrıldığı, “tercih” mührünün bu bölümlerden sadece birine, yazının üstüne denk gelse de, basılmasının yeterli olduğu ifade ediliyor.

YSK’nın resmi internet sitesinde yapılan açıklamada şöyle deniyor:

“Son günlerde özellikle sosyal medyada seçmenlerin halkoylamasında ‘TERCİH’ mührünü oy pusulasında ‘EVET’ veya ‘HAYIR’ yazılarının üzerine basmamaları gerektiği, yoksa oyların geçersiz sayılacağı yönünde asılsız ve yanlış haberler dolaşmaktadır. Birleşik oy pusulasında ‘EVET’ için beyaz, ‘HAYIR’ için kahverengi bölümler ayrılmıştır. ‘TERCİH’ mührünün bu bölümlerden sadece birine (yazının üstüne de denk gelse) basılması yeterlidir.”

 

OYLAR HANGİ DURUMLARDA GEÇERSİZ

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 14 Şubat’ta yayınladığı 135/1 sayılı genelgenin 43’üncü maddesinde, kullanılan oyların hangi durumlarda geçersiz sayılacağı şöyle anlatılıyor:

a) Sandık kurulunca verilen ve o seçim için düzenlenmiş biçim ve renkte olmayan,

b) Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunmayan,

c) Arkasında sandık kurulu mührü bulunmayan,

d) Hiçbir yerine “TERCİH” mührü basılmamış olan,

e) Birleşik oy pusulasında EVET – HAYIR şeklinde ayrılan alanlardan (beyaz veya kahverengi bölümlerden) birden fazlasına “TERCİH” mührü basılmış olan,

f) Birden fazla alana taşmış “TERCİH” mühürlü birleşik oy pusulaları,

g) Bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış veya koparılmış olan,

h) Üzerine “TERCİH” mührü dışında veya “TERCİH” mührü yerine herhangi bir özel işaret, herhangi bir isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılmış olan,

i) Üzerinde yer alan bölümleri belirgin bir şekilde ve özel olarak karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş olan,

j) Üzerinde yer alan matbu yazıların ve şekillerin dışında yazılar veya harfler veya sayılar yazılmış veya şekiller çizilmiş olan birleşik oy pusulaları geçerli değildir.