Birleşmiş Milletler’in Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu 2017 raporuna göre küresel açlığın 2016’da bir önceki yıla kıyasla 38 milyon kişi artarak 815 milyon insanı etkilediği ortaya çıktı. Interpress’in medyada konu ile ilgili yapmış olduğu incelemeye göre şiddetli çatışmaların ve iklim kaynaklı şokların çoğalmasından kaynaklanan bu artışın dünya nüfusunun yüzde 11’ine karşılık geldiği belirlendi. Medyaya açlık ve gıda yetersizliği ile ilgili yılbaşından bu yana 140 binden fazla haber yansıması dikkat çekti.
İklim değişikliği ve savaş tetikledi …
Rapor açlığın ve birçok kötü beslenme türünün yeniden ortaya çıkmasının arkasındaki ana sebeplerden birisi olarak iklim değişikliği ve son 10 yılda ciddi bir şekilde artış gösteren çatışmaları işaret ederken, dünyada gıda güvensizliği ve kötü beslenmeye maruz kalan çocukların çoğunluğunun çatışma bölgelerinde yoğunlaşmasına vurgu yapıldı.
Yaklaşık 10 yılı aşkın süreden beri istikrarlı şekilde düşen küresel açlık yeniden yükselişe geçtiği açıklanan raporda hava olayının da etkisiyle bazı bölgelerde daha sakin kuraklık ve sellerin yanı sıra küresel ekonomik durgunluğun gıda güvenliği ve beslenmeyi kötüleştirebileceği uyarısında bulunuldu.
En fazla açlık yaşanan bölgeler Asya ve Afrika …
Dünyadaki aç insanların genel toplamı 815 milyon kişi olarak belirlenirken bu sayının 520 milyonunun Asya’da, 243 milyonunun Afrika’da ve 42 milyonunun ise Latin Amerika ve Karayipler’de yaşadığı belirlendi. Dünyada açlık çeken 815 milyon insandan çatışmalardan etkilenen ülkelerde yaşayanların sayısının 489 milyon olduğu saptanırken, uzun süren çatışmalardan etkilenen bu ülkelerde yaşayan insanların diğer yerlerdekilere göre yaklaşık 2 buçuk kez daha az beslendiği ortaya çıktı.