Eğitimin üç ana konusu-sorunu var.
- Fırsat Eşitliği
- Nitelik
- Özgür Düşünebilen Öğrenciler,
Eğitim, okullar, tüm diğer sorunlar bunların alt başlıklarıdır. İktidar, bu sorunları çözmenin yolunu TEOG’ kaldırmak da buldu.
İktidar, Çağdaş dünyada süren ülkeler arasındaki daha iyi eğitim ve daha iyi yaratıcı ve yeteneklerini dışa vurmuş bir gençlik yaratma yarışına katılmadı.
2013 yılının Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı, TEOG sınavını getirirken şöyle demişti
TEOG’ LA Öğrenci okulda öğrenecek, Dershaneye gerek kalmayacak, Dershaneler kapanacak, Velilerin parası cebinde kalacak vs.
Dört yıl sonra yeni bakan, Sayın İsmet Yılmaz, Cumhurbaşkanının talimatıyla, TEOG sınavı kaldırıldı dedi.
Sayın İsmet Yılmaz’da Evlatlarımız yarış atı oldu. Etüt Merkezleri çok arttı dedi.
Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş sınavı ( TEOG ) sınavının kaldırılmasıyla binlerce kitap da çöp’e atılacak, yayın evleri iflas edecek. Binlerce Öğretmen İşsiz kalacak.
Sözcü Gazetesi Yazarı, YILMAZ ÖZDİL 21 Eylül 2017 de ki köşesinde şöyle bir iddiada bulundu.
İmam Hatiplerin Orta Bölümündeki öğrencilere TEOG deneme sınavları yapıldı. Çocukların büyük bölümü döküldü. 2017-2018 Öğretim yılında TEOG sınavlarında bu çocukların büyük bir bölümünün sapır sapır döküleceğini gördüler. Bunun için TEOG kaldırıldı. Dedi. Tam bir Kaos!
TEOG’ UN kaldırılması ve yerine henüz nasıl bir sistem koyulacağının netleştirilmemesinin tartışmaları sürüyor.
Liselere geçişte eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanabilmesi için merkezi ortak bir sınavın yapılması dışındaki tüm seçenekler eşitsizliği ve adaletsizliği daha da körükleyecektir.
Düşünülen her senorya da köklü okulların kalitesi düşecek sadece adrese dayalı sistemin kullanılması durumunda geleneği olan köklü okullarda birlikte Fen Liseleri ve Sosyal Bilgiler lisesi gibi bilim adamı yetiştirme amaçlı açtığımız okulları da kapatmış oluruz.
Velilerimizde. şok’tan kurtularak, veli –öğretmen ve öğrenci işbirliği ile çocukların başarıları için mücadele etsinler. Çocukların derslerini boş vermelerini engellesinler.
Sonuç Olarak, Tek Çare; İyi hazırlanmış, Ezbere dayalı olmayan, ucu açık soruların sorulduğu MERKEZİ BİR SINAVDIR: