Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Yarı Yıl Tatili Başlıyor….Uzmanlar Uyarıyor…

MEB  takviminde yer alan

MEB  takviminde yer alan tarihlere göre 15 tatil yani birinci kanaat dönemi yarıyıl tatili, 22 Ocak 2018 ila  2 Şubat 2018 tarihleri arasında olacak.

 

Sömestr tatili olarak bilinen  ikinci kanaat dönemi ise 5 Şubat 2018 Pazartesi başlayacak. FİNAL Okulları  Karabük/Safranbolu ortaokul  rehberlik öğretmen Gizem Gülen öğrencilere ve velilere yönelik  uyarılarda bulunarak “İyi eğlenin, tatil yapın, dinlenin” mesajı verdi.

 

Rehber Öğretmen Gizem Gülen, “Öğrencilerimiz uzunca geçen bir eğitim- öğretim  dönemini geride bırakarak tatil heyecanını hissetmeye başladılar. Kimi öğrencimiz sevinçle tatile girerken kimi öğrencimiz biraz buruk bir şekilde karnelerini alacak, bu tabi ki  velilerimiz içinde geçerli  yani  kimi velimiz coşkusunu, sevincini, heyecanını çocuğunun başarısını çevresiyle paylaşırken kimi velimiz de sonuç burukluğu  yaşayacaktır. Ancak unutulmamalı ki elinizde ki hayat karnesi değildir”  diyerek  velilere ve öğrencilere tatil süreçleri içinde önemli uyarılarda bulundu;

Çocuğunuzun karnesi nasıl olursa olsun onlar iyi bir dinlemeyi hak etti diyen Rehber  öğretmen Gizem Gülen, “Hem zihinsel hem psikolojik olarak yorulduklarını unutmamalıyız, yorucu geçen bir eğitim öğretim döneminin ardından vücudun ve zihnin dinlenmesi gerekmektedir.Bu anlamda şimdi onların sevdiği, tercih ettikleri uğraş, oyun, ne varsa bırakın yapsınlar. Onlara sevginizi her daim gösterin ve o sevginizi hiçbir zaman akademik başarı ile sınırlamayın. Belki akademik başarısı yüksek bir öğrenci değildir fakat ona ait olan yetenekleri ve beceriyle ilgili çocuğunuzla gurur duyun.

Nasıl mı? .. Örneğin çocuğunuz çok iyi bir sporcudur; çok iyi basketbol oynuyordur, ya da çok iyi bir piyano çalıyor belki de harika bir resim yeteneği vardır. Çevrenizde çocuğunuzla ilgili konuşurken akademik başarısı yerine bu yeteneğinden ve başarılarından bahsedin. Bu arada unutmayın yeteneği olmayan çocuk yoktur”

 

Onlar Çok İyi Gözlemcidir  

Safranbolu Final Okulları Rehber Öğretmeni Gizem Gülen, çocuklar çok iyi gözlemcidir diyerek karne alan öğrencilerin yanı sıra velilere şu öğütlerde bulundu.” Çocuğunuzun  sosyalleşmesi ve kendine olan özgüvenin gelişmesi için tatil de  sanatsal, kültürel ve sportif faaliyetlere gönderebilirsiniz, onları bu konuda özgür bırakın hatta destekleyin.

Değerli annelerimiz – babalarımız; karneyi, her ne kadar çocuk alıyor gibi gözükse de çevresel faktörler ve toplum baskısıyla birlikte sizler alıyormuş gibi tepkiler verirsiniz.  Çocuğunuz sizi çok iyi gözlemler ve tanır. Karnesinde sizi üzecek bir not varsa zaten korku ve panik halinde olan çocuğunuza  birde siz yüklenir, inciltici sözler ile kırarsanız, bu durumda öğrenci başarısızlığı kabullenebilir  ve düzelmek için bir uğraş içine girmez, kendini zorlamaz ve  kabullenme başlar. Karnesinde ki notlar ne olursa olsun çocuğunuza öyle bir sarılın ki “benim için sen  değerlisin” mesajını hissetsin hatta bunu mesajı sözcüklere dökün.  Düşük notlu dersleri konuşarak ,iletişim yoluyla, sevgiyle anlatın. 2.döneme daha iyi ve  başarılı girebileceğini, yine eksiklerini görmesi ve bunların telafisi için fırsatı olduğunu bilsin. Çocuğunuzu destekleyin “ben sana güveniyorum “mesajını mutlaka verin. “

 

Bırakın 15 Gün Uyusun, Tatile Doysun  

Peki çocuğunuzun karnesi çok güzelse ideal bir öğrenci sınıfın belki de en başarılısı ise ne yapmalı sorusuna ise Rehber Öğretmen Gizem Gülen “böyle bir durumda eğitim öğretim boyunca zaten uykusuz kaldı, çok çalıştı kitap defter yüzü açmasın uyusun , uyansın bolca tatil yapsın,  lütfen bu konuda ısrarcı olun.  

 

Boş Boş Hiç Çalışmadan mı Geçsin

Tatil yapın, dinlenin önerileri yası sıra hiç mi çalışmasın,okumasınlar  sorusuna ise Reber Öğretmen Gizem Gülen şöyle yanıt verrdi;  “Yapılan  araştırmalara göre insanlar öğrendiklerinin %75ini 1 haftada , % 65ini 1 günde,  %54 ünü 1 saat içerisinde unutuyorlarmış. Tabi ki öğrendiklerimizi unutmamak için tekrarlama  yöntemi vardır. Bunu da kontrollü ve tatil modunun içinde öğrenciyi sıkmadan  yapmalıdır. Bir oyun içinde tekrar  yada bir dinlenme,eğlenme sonrası  eksik kalan konular üzerinde tekrar yapılarak aşılmalıdır.

Ayrıca, bir konu daha varki, kitap okuma alışkanlığı kazanmayan öğrenciler günlük yaşamda iletişim kurmakta zorlanırken sınavlarda da okuduğunu anlama ve zaman konusunda problem yaşayabilirler. 15 karne dönemi çok güzel değerlendirilerek bolca kitap okutulmalı hatta ona örnek olmak adına çocuğunuzla birlikte kitap okuma saati diye bir zaman dilimi belirleyip birlikte kitap okumalısınız. Tabi bu arada unutmayalım,  tatil demek sınırsız bilgisayar-telefon ve televizyon değildir. Çocuğunuzla birlikte yapacağınız planla 2.döneme çok daha güzel sonuçlar alınabilir. Teknolojik aletlerin kullanımının kontrol altında olmasının nedeni okul veya tatil değil, tamamen çocuğunuzun dikkati ve gelişimi için önemlidir.”