Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

“Doktor İhmali Var” İddiası Üzerine Başhekimlikten Açıklama Geldi

Karabük Üniversitesi Eğitim ve

Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi aciline başvuran hasta Muhammed Siraç Özay adlı hasta ile ilgili basına yansıyan “Doktor ihmali küçük Muhammed’i canından ediyordu” başlıklı habere istinaden yapılan inceleme sonucunda aşağıdaki bilgilerin kamuoyu ile paylaşılması ihtiyacı duyulduğunu belirten Baş Hekim Öğr.Üyesi Uzm.Dr Erkan Doğan, konu hakkında yazılı açıklama yaptı.

 

 

Doğan ; ” 28.08.2018 Salı günü ateş şikayeti ile acile gelen hastaya saat 09.15 de acil muayene için kayıt açıldı. Değerlendirmesi yapılan hastaya acilde 2 ölçek parastemol şurup verildi. Üst solunum yolu enfeksiyonu olarak değerlendirilen hastaya manuel reçete (amoksisilin+klavulanik asit etken maddeli antibiyotiğin tablet formu) düzenlenerek taburcu edildi. 29.08.2018 Çarşamba günü vücutta döküntüler, allerji şikayeti ile acile başvurdu, saat 09.59 da acil muayene kaydı açıldı. Hasta değerlendirme sonucu hastanın tableti yutamadığı gerekçesiyle verilen ilacın şurup formu elektronik reçete olarak yazılarak (amoksisilin+klavulanik asit etken maddeli antibiyotiğin şurup formu) taburcu edildi.” bilgilerini verdi

 

Doğan ”  Hastalığın seyrinden de anlaşılacağı üzere döküntüler ilaç ile ilgili değildir”

Yapılan değerlendirme hakkında da bilgi veren Başhekim Dr. Erkan Doğan ”  Hastanın El-Ayak-Ağız hastalığı geçirdiği tespit edildi. Hastalığın süreci göz önüne alındığında herhangi bir ilaç verilmese de hastalığın tipik döküntüleri ortaya çıkacaktı. Hastalığın seyrinden de anlaşılacağı üzere döküntüler ilaç ile ilgili değildir. Yapılan incelemede hastanın kilosuna uygun tedavi doz aralığında ilaç verildiği tespit edildi. Yanlış ilaç verme durumunun olmadığı, verilen ilacın formunun farklı olduğu tespit edilmiştir.  El-Ayak ve ağız hastalığı; Her yaştan insanı etkilemekle birlikte genellikle 10 yaşın altındaki çocuklarda sık karşılaşılan ve ebeveynlerin mutlaka hakkında bilgi sahibi olması gereken bir hastalıktır. El- ayak- ağız hastalığında, kişinin bağışıklık sistemine göre hastalığın seyri değişkenlik gösterebilir. Virüslerin (Coxsackie virüsler) yol açtığı bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalık mukus, salya ya da hasta birinin dışkısı ile doğrudan temas yoluyla yayılabilir. El-ayak ve/veya oral mukozada çoğunlukla makülopapüler, veziküler lezyonlar ve ateşle karakterizedir. Ateş, Boğaz ağrısı, Halsizlik, iştahsızlık, huzursuzluk yapabilmektedir. Avuç içlerinde ayak tabanlarında, dilde, diş etlerinde ve yanakların içinde ağrılı, kırmızı, kabarcıklı lezyonlar görülebilir. Bazen de kalçada kaşıntısız kızarıklıklar görülebilir. Virüs bulaştıktan 3 ila 7 gün sonra semptomlar görülmeye başlar. Bu süre kuluçka dönemi olarak bilinir. Ateş genellikle el-ayak-ağız hastalığının ilk belirtisidir. Ateş başladıktan 1 veya 2 gün sonra, ağız ve boğazda ağrılı yaralar, el ve ayaklarda ve muhtemelen kalçada döküntü oluşabilir. El ve ayaklardaki döküntüler genellikle 5-7 gün içerisinde kendiliğinden iyileşir. Çoğunlukla çocuklarda 4 hafta içinde el ve ayak tırnak yapısında bozulma ve düşme görülür. Bu durum geçicidir ve tırnaklar tıbbi tedavi gerekmeden tekrar büyürler.Konu ile ilgili adli süreç devam etmektedir.” dedi.