Karabukgundem.com haber sitemizde; “YÖK tarafından bu sene ülke genelinde bazı Üniversitelere 6 Bin 342 Kadro Tahsisi Resmi Gazetede Yayınlanmıştı. Resmi Gazetede yayınlanan en son Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Yükseköğretim Kurumlarına 6.432 öğretim elemanı kadro tahsisi yapılırken Karabük Üniversitesine 284 kadro tahsisi yapılmıştı. Yükseköğretim Kurulu’nun, (YÖK) ‘Yaptırım uygulanacak’ uyarılarına karşın bir türlü çözülemeyen kişiye özel akademik kadro ilanları da yine ülke genelinde gündem olmaya devam ediyor.” Şeklinde kadroların dağıtılmaya başlandığı belirtilmişti.
Konuyla ilgili olarak yapılan farklı araştırmalar sonunda, Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü YKS-2019’da sıfır çekmesine rağmen 3 (üç) Doktor Öğretim Üyesi kadrosu ilan ettiği de gelen bilgiler arasındaydı..
KBÜ tarafından Resmi Gazete’de 1 Profesör, 1 Doçent ve 36 Doktor Öğretim Üyesi olmak üzere toplam 38 Öğretim Üyesi kadrosunu ilan edildiği bu kadroların Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS-2019) sonuçlarına göre Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünün 30 kişilik kontenjanını hiçbir öğrencinin tercih etmediği, aynı bölümün İngilizce eğitim veren programını ise sadece 4 kişinin yerleştiği öğrenildi.
KBÜ resmi web sitesinde, mevcut akademik kadro durumuna bakıldığında ise 5 Profesör, 2 Doçent, 6 Doktor Öğretim Üyesi, Doktorasını tamamlamış 4 Araştırma Görevlisi ile 6 Araştırma Görevlisi olmak üzere 23 kişi olduğunu görebiliyoruz.
Biz YÖK bu konularda hassas, KBÜ de hassas olsun istiyoruz, çıkılan ilanlarda kişiye özellik olmasın istiyoruz dedik.. Kamuoyunda bu konuda bir karamsarlık var anlamında dikkat çektik..
Haberimiz sonrası konunun ne anlama geldiğini bizi arayarak bilgi veren Rektör Prof.Dr Refik Polat ile uzun uzun görüştük, bilgiler aldık…
Hocamız, ” Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünün norm kadro sayısı 6 olduğu için bölüm 13 öğretim üyesi ile mevcut durumda normunu aşmış durumda.Devlet Yükseköğretim Kurumlarında Öğretim Elemanı norm kadrolarının belirlenmesine ve kullanılmasına ilişkin yönetmeliğin 4 üncü maddesinin 3 üncü fıkrasında yer alan, ‘Yükseköğretim kurumlarında norm kadroların yeterli olmaması halinde norm dışı kadro talebi, ilgili anabilim, ana sanat dalı ve veya bölüm kurulunun uygun görüşü, ilgili birim ve üniversite yönetim kurulunun gerekçeli kararı ile Yükseköğretim Kuruluna iletilir denir. Bu talep, öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı, ileri düzey araştırma ve geliştirme faaliyetleri, doktora programlarından mezun sayısı, üniversitenin eğitim ve öğretim dışında yürüttüğü hizmetler dikkate alınarak Yükseköğretim Kurulu tarafından karara bağlanır ‘ düzenlemesi çerçevesinde 3 (üç) doktor öğretim üyesi Yükseköğretim Kurulunun izni doğrultusunda ilan edilmiştir.” İfadelerinde bulundu
Mantıklı ve yerinde açıklama.. O İnsanlara şimdi yetersiz yetiştiniz ama gidin denecek değil tabi ki..
Rektör hoca, diğer konularda da yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi, yapılması gerekenlerin yapıldığını ifade etti…
Rektör hocamız ayrıca bu konuda yaptığımız haber için de yorum farklılığı var, bu yazı öncesi bizimle görüşülseydi de yine bu açıklamaları yapardık, yaklaşımı yaptı ve “ Bu Üniversite sizin , ben yarın çekip gideceğim doğruları beraber yapalım” yaklaşımını yaptı..
Biz de aynı düşüncedeyiz..Önemli olan doğruları bulmak..
Tabi burada Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü her ne kadar lisans düzeyinde sıfır çekmiş olsa bile, ileri düzey araştırma ve geliştirme faaliyetleri, doktora programlarından mezun sayısı, üniversitenin eğitim ve öğretim dışında yürüttüğü hizmetler dikkate alınarak Yükseköğretim Kurulundan üç doktor öğretim üyesi kadrosunu almayı başarabilmiş olması da takdire şayandır…
Evet; eğri oturalım doğru konuşalım bu başarıdır.
Eşit ve kişiye yönelik olmasın, doğru olan bu ancak kendi içinde şartlar farklı olunca da yapacak çok fazla bir şey olmuyor..
Yine bu arada “Rektör hocaya karşı bir karşı duruş var” şeklinde yorumumuz da dikkat çekmiş.. Sanırım bu konuda da Refik Hocamız detayların farkında…
Gazetemize, bu haber öncesi ve sonrası bir çok kanaldan bir çok bilgi akışı da oldu. Habercilik anlayışımız gereği onları yazdık, ancak Hocamızın konuları izah edişi sonrası bunları da objektif habercilik anlayışımız gereği kaleme aldık.
Biz, Karabük Üniversitesi Dünyanın en saygın üniversite derecelendirme kuruluşlarından biri olan Times Higher Education (THE) 2020 sıralamasında dünyanın en iyi ilk 1000 üniversitesi arasında yer aldığında gurur duyduğumuzu da yazmış, manşetlere taşımıştık..
Kendilerine, hem kurumumuz adına hem Derneğimiz adına teşekkür de ettik.
Fazla değil 12 yıl önce kurulan ve bu kısa sürede Dünya sıralamalarına giren Karabük Üniversitesinin öğretim üyesi kadro taleplerinde, ortaya konulan gerçek bu…
Aşağıdan bakınca sakal yukarıdan bakınca bıyık, gibi görünebilir, lakin inanıyoruz ki araştırdıkça, kamuoyu ile paylaşıldıkça, yaklaşımlar samimi oldukça, doğru da yerini bulacaktır…
Önemli olan da doğrunun yerini bulmasıdır…