Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Siber Dolandırıcılar İş Başında

COVID-19’un tüm dünyada artmaya

COVID-19’un tüm dünyada artmaya devam etmesi ile virüse yönelik salgının kamuoyunda yoğun bir gündem oluşturması, siber suçluların da bu alana yönelmesine neden oldu.

Dolandırıcılar genellikle yangın, deprem gibi doğal afetler sonrasında sahte yardım kampanyaları düzenleyerek insanları dolandırma çabası içinde olduğunu vurgulayan yetkililer “ Bu gibi dönemlerde insanların yardımseverliğinden, duygusallığından ve kaygılarından faydalanmak daha kolay olduğu için, COVID-19 süresince de bağış adı altında para toplayıp sahte yardım kampanyaları düzenleyerek salgından yararlanmaya çalışabilirler, dikkat edilmesi gerekir” diyorlar

Siber dolandırıcılar, resmi kurum ve kuruluşlar tarafından hazırlanmış gibi gösterilen “evde kal”, “sosyal yardım”, “salgından korunma yöntemleri” vb. içerikli sahte internet sayfaları ve içerisinde zararlı yazılım veya kişisel bilgi ele geçirmeye yönelik linklerin bulunduğu sahte SMS veya e-postalar ile Türkiye dahil birçok ülkede dolandırıcılık girişimlerindeler

Uzmanlar, bu süreçteki benzer dolandırıcılık faaliyetlerinden etkilenmemek için, aşağıdaki kilit noktalara dikkat etmesini istiyorlar

-Size ulaşan COVID-19 içerikli e-postaların, linklerin ve uygulamaların kaynağını kontrol edin, bilmediğiniz kaynaklardan gelen bildirimleri açmayın.

-“Evde kal” sloganını içeren para iade talebi veya benzeri kampanya içerikli linklere girmeyin veya e-postaları açmayın, kişisel bilgilerinizi paylaşmayın.

-COVID-19 ile ilgili güncel bilgileri Sağlık Bakanlığı’nın veya Dünya Sağlık Örgütü’nün internet sitesinden takip edin.
-Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nden geldiği iddia edilen veya virüs hakkında bilgi sahibi olduklarını söyleyen uzmanlardan gelen e-postaları dikkate almayın.
-Bu tarz içerikli maillerle karşılaşırsanız maili açmadan önce içeriğinin doğruluğundan emin olun, emin olamıyorsanız hemen silin.

-“Hediye internet paketi”, “Ucuz kontör”, “Yakınındaki koronavirüs vakalarını gör”, “Evde kal yardım desteği”, “Mobil ateş ölçer” vb… içerikli COVID-19 hassasiyetini kullanarak mobil cihazlara zararlı yazılım enjekte etme amaçlı gönderilme riski yüksek olan SMS linklerine tıklamayın. Bu SMS’leri açmadan silin.

-COVID-19 tedavisi için sunulan tüm çevrimiçi ilaç tekliflerini reddedin.

-Bağış taleplerine temkinli yaklaşın, kimsenin sizi bağış yapmak için acele ettirmesine izin vermeyin.
-Meşru olmayan ve bilmediğiniz yardım kuruluşlarına itibar etmemeniz ve kampanyanın tamamen meşru olduğuna ikna olana kadar destek vermemeniz en doğru adım olur.

-Kullandığınız bilgisayarın işletim sisteminin lisanslı ve güvenlik yamalarının tam olmasına dikkat edin.

-Kullandığınız bilgisayarda güncel bir antivirüs yazılımı olmasına özen gösterin.

-Kullandığınız tüm parola ve şifrelerin kişiye özel olduğunu ve en yakınlarınız dahil kimseyle paylaşmamanız gerektiğini unutmayınız.

-Kullanıcı sayısı az olan, güvenilirliği konusunda emin olamadığınız uygulamalara özellikle bu dönemde daha temkinli yaklaşın.
-Uygulamayı indirdikten sonra telefonunuzun ekranında kararma veya hattın çalışmaması gibi bir durum oluşursa derhal ilgili güvenlik birimi ve/veya çalıştığınız tüm bankalar ile iletişime geçin.

-Kart verilerinin güvenli olmayan ortamlarda paylaşılmaması, e-ticaret işlemlerinin 3D Secure yöntemi ile yapılmaya özen gösterilmesi ve sanal kart kullanımına yönelmek müşteri olarak alabileceğiniz en temel önlemdir.

-Şüpheli eylemlerin erken tespit edilmesi önemli olduğundan şüphelendiğiniz tüm e-posta, SMS vb iletileri derhal emniyet birimlerine bildirin