Acilen 6.5 Milyon Konut Yenilenmeli

    Nüfusunun yüzde 95’i deprem tehdidi altında yaşayan Türkiye’de bir asrı aşkın süre içinde, büyüklüğü 6 ve üzerinde gerçekleşen 56 depremde 81 binden fazla vatandaş hayatını kaybetti. Bu acı tabloya karşın bugün hala Türkiye’deki 18 milyonu aşan yapı stoğunun yüzde 67’si ruhsatsız ve kaçak, yüzde 60’ı ise 20 yaşın üzerindeki konutlardan oluşuyor. Olası bir […]

 

 

Nüfusunun yüzde 95’i deprem tehdidi altında yaşayan Türkiye’de bir asrı aşkın süre içinde, büyüklüğü 6 ve üzerinde gerçekleşen 56 depremde 81 binden fazla vatandaş hayatını kaybetti.

Bu acı tabloya karşın bugün hala Türkiye’deki 18 milyonu aşan yapı stoğunun yüzde 67’si ruhsatsız ve kaçak, yüzde 60’ı ise 20 yaşın üzerindeki konutlardan oluşuyor.

Olası bir depremde yaşanabilecek kayıpların önlenmesi için öncelikli olan 6,5 milyon konutun acilen yenilenmesi gerekiyor. İşte bu noktada tüm umutlar adeta bir milli davaya dönüşen kentsel dönüşümde…

 

Türkiye’de 1903 yılından bu yana geçen 114 yılda büyüklüğü 6 ve üzerinde olan 56 deprem meydana geldi ve bu depremlerde 81 bin 637 kişi yaşamını yitirdi. Geçen zaman içinde yaşanan acılar unutulmadı ancak gerekli önlemler de maalesef tam anlamıyla alınamadı.

Deprem bilincinin artırılmasının hedeflendiği 1-7 Mart Deprem Haftası’nda bu afetten korunmak için tek yolun önlem almaktan geçtiğini belirten  uzmanlar; güvenli yapıların anahtarının kentsel dönüşümün kapısında olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’nin yüzölçümünün yüzde 92’sinin deprem kuşağında bulunduğunun ve nüfusun yüzde 95’inin deprem tehdidi altında yaşadığının altını çiziyorlar..

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi ve 2011 Van depreminin acılarını henüz tam olarak saramamışken adım adım yaklaşan Marmara depreminin endişelerini yoğun olarak yaşadığımızı hatırlatan uzmanlar deprem ülkesiyiz bunu herkes biliyor ama önlem alma konusunda yetersiz kalınıyor diyorlar

Türkiye’deki 18 milyonu aşan yapı stoğunun yüzde 67’sinin ruhsatsız ve kaçak, yüzde 60’ının ise 20 yaşın üzerindeki konutlardan oluştuğunu ifade eden deprem ve inşaat uzmanları beraber çalışmalar yaparak, konutların yüzde 45’inin oturulamaz durumda olduğunu ve 6,5 milyon konutun acilen yenilenmesi gerektiğini vurguluyorlar..

Bu ürküten tabloya bir çözüm olarak 2012 yılında başlatılan kentsel dönüşümde yenilenmesi hedeflenen 6,5 milyon binaya karşın, bugüne kadar kentsel dönüşüm sürecine girebilmiş bina sayısının 120 binde kaldığına dikkat çeken uzmanlar, ülke genelindeki eski binaların acil olarak yenilenmesi gerektiğinin altını çizerek, binaların deprem anında kaçılacak değil, aksine içine güvenle sığınılacak güvenli liman olması gerektiğini belirterek   “Kentsel dönüşüm deprem gerçeği ile yaşayan Türkiye için adeta milli bir dava olmalı. Dönüşümle birlikte Deprem Yönetmeliği’ne uygun olarak kaliteli malzemeler ve en son inşaat teknolojileri ile inşa edilmiş binaların sayısı hızla artacak. Bu noktada tüketicilerin de hem konut seçerken gerekli sorgulamaları yapmaları hem de binalarını yeniletme sürecinde mühendislik ve mimarlık hizmetlerine gereken hassasiyeti gösteren güvenilir firmaları tercih etmeleri çok önemli. Zemin etüdünden projelendirmeye, malzeme kalitesinden yapım faaliyetine kadar bina üretim sürecinin her aşamasında alınacak mühendislik hizmetinin yapıların güvenli ve sürdürülebilir olmasının en önemli teminatı olduğunu unutmamak gerekiyor.” ifadelerinde bulunuyorlar.

 

 

Exit mobile version