Karabük AFAD İl Müdürü Dr. Gazanfer Erbay proje üstüne proje üretmeye devam ediyor.
Son olarak “Safranbolu Tarihi ve Kültürel Mirasın Yangınlara Karşı Korunması” çerçevesinde İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü tarafından ” Fire Protection Practices and Competence Based Trainingin Historical Buildinngs ( protecting People and Cultural Hritage) adında ERUSMUS projesine imza atan Müdürlük bu proje konsorsiyumu KBÜ, Safranbolu belediyesi,Danimarka Kopenhag İtfaiye Birimi,Slovenya Yangın araştırma End., İtalya UNICAM Ünv. ile birlikte bölgeye ve ülkeye kazandırdı.
Yangın kökenli afetlerin yönetimin önemine değinen İl AFAD Müdürü Dr Gazanfer Erbay ” Bugün ilk oturumu başlattık akşam yemeğimiz var ve yarın KBÜ de değerli hocalarımızın katılımı ile de panelimiz olacak, biliyoruz ki doğal ve İnsan kökenli afet ve acil durumların yıkıcı etkileri yüksek oranda İnsan yerleşimlerinin bulunduğu alanlarda görülmektedir, Yakıcı ve yıkıcı toplum üzerinde kalıcı etkiler bırakmaktadır, bu tür sosyo ekonomik nitelikleri özetlersek İnsan canının dan sonra orijinal biçimleri ile Kültürel Miraslarımız zarar görmektedir. Safranbolu ve İlimizde bu anlamda zengin bu tür projeleri çoğaltarak İlimize kazandırmak istiyoruz” dedi.
Yangınlara karşı “AFAD olarak ne yapabiliriz.” diye düşündüklerini ve bu projeyi haya geçirdiklerini aktaran Erbay,”Genelde afetlerde en önemli aşama zarar azaltma aşamasıdır. Elbette müdahale aşaması önemlidir ama biz zarar azaltma çalışmalarını ne kadar iyi yapabiliyorsak, afet olmadan önce o afetten zarar görmemeyi becerebiliyorsak orada çok başarı var demektir. Artık doğa ve insan kaynaklı herhangi bir tehlike bu değerlere zarar vermesin. Biz de bununla ilgili Avrupa Birliği’ne proje verdik. Projemiz kabul gördü.” ifadelerinde bulundu
Erbay bu projenin 2 yıllık olduğunu da ifade ederek , “Bu proje sonunda yabancı ortaklarımızın tarihi, kültürel varlıkları kendi ülkelerinde nasıl bir koruma yapıyorlar, biz neler yapıyoruz, bunları irdeleyip, inceleyeceğiz. Onların yaptığı çalışmaları biz buraya nasıl uygulayabiliriz, nasıl bir faydası olabilir? Çalıma sonunda güzel bir eser ortaya koyacağız. Amacımız, artık yangın olmadan önce yangını önleme. Yangın sırasında müdahale, yangın sonrası neler yapabiliriz bütün bunlar çalışılacak.” değerlendirmesinde bulundu.
Erbay AFAD ve Proje içinde bilgi vererek,
“PROJE ADI: Fire Protection Practices and Competence-Based Training in Historical Buildings (Protecting People and Cultural Heritage). Tarihi ve Kültürel Mirasın Yangınlara Karşı Korunması.
PROJE SÜRESİ: 24 Ay
PROJE KAPSAMI: Avrupa Birliği, Erasmus+, Key Action:2, Stratejik Ortaklık.
PROJE ORTAKLARI: Türkiye (Karabük AFAD / Karabük Üniversitesi / Safranbolu Belediyesi), Danimarka (Kopenhag İtfaiye Birimi), Slovenya (Lubliyana Yangın Araştırma Enstitüsü), İtalya (UNICAM University – University of Camerino).
PROJE BAŞLANGIÇ TARİHİ (MUHTEMEL): Ekim 2017
PROJE İŞ PAKETLERI: 4 iş paketinden oluşmaktadır (İhtiyaç Analizi, Eğitim Modülü, Yaygınlaştırma, Pilot Eğitim).
PROJE ORTAKLIK YAPISI: Yurt içi – yurt dışı toplantılar ve çalışmalar için; her ortaklıktan ikişer (2) katılımcı.
YURT DIŞI TOPLANTILARI: 4’er gün çalıştay şeklinde gerçekleştirilecektir.
GENEL: Proje kapsamında iki ayrı ürün ortaya konulacaktır. Bunlar; halk için yangınlara karşı korunma ve bilinçlendirme düzeyinde kullanım kılavuzu ve itfaiye birimleri için müdahale modülüdür. Proje ortaklarının tamamı UNESCO tarafından tarihi ve kültürel koruma altında bulunan yerlerde görev almaktadırlar. “dedi