ANDIMIZ….

      Ülkemiz İlginç günlerden geçiyor. Bir taraftan, okullarda Öğrenci Andı (Andımız)okunmayacak, diğer taraftan, ATATÜRK kabartması Devlet Madalyalarında olmayacak.     Ulusal Ant, ümmet kimliği veya bir alt kimlik yerine, millet kimliğinin ifadesidir. Ulusal Ant “Irksal bir anlam taşımaksızın, Cumhuriyetle beraber ümmet olmaktan, kula kulluktan çıkarak, millet olmanın, yurttaş olmanın, Türkiye Cumhuriyetini kuran Türkiye Halkına Türk Milleti […]

      Ülkemiz İlginç günlerden geçiyor. Bir taraftan, okullarda Öğrenci Andı (Andımız)okunmayacak, diğer taraftan, ATATÜRK kabartması Devlet Madalyalarında olmayacak.

    Ulusal Ant, ümmet kimliği veya bir alt kimlik yerine, millet kimliğinin ifadesidir. Ulusal Ant “Irksal bir anlam taşımaksızın, Cumhuriyetle beraber ümmet olmaktan, kula kulluktan çıkarak, millet olmanın, yurttaş olmanın, Türkiye Cumhuriyetini kuran Türkiye Halkına Türk Milleti demenin” ifadesidir.

      1933 yılında, O zamanın Milli Eğitim Bakanı, Reşit Galip Ulusal Ant’ı yazıyor, aynı yılda bir genelge ile uygulamaya konuluyor. O yıllarda ilkokul ve ortaokullarda sabahları derse giriş öncesi okutuluyordu.

      1992 yılında çıkarılan bir yönetmenlikle İlköğretim okullarının ilk beş sınıfında öğrencilerce, ders öncesi bahçede veya derslikte okunacağı ifade edildi.

      2003 yılında ise bir başka değişiklikle, Yabancı Uyruklu Öğrenciler için zorunlu olmadığı kararı verildi.

        2014 yılında ise, Ant mevzuattan çıkarılıp uygulamadan kaldırıldı. Danıştay 2018 ve öncesinde verdiği kararlarda, Ulusal Ant’ın Cumhuriyetimizin nitelikleri arasında yer alan anayasanın başlangıç bölümündeki temel ilkeler ile Atatürk Milliyetçiliğine de dayandığını belirtmiş ki, bu hükümler Anayasanın değiştirilemez hükümlerindendir.

    Andımız, Türkiye Cumhuriyetinin Özetidir. Andımız 37 kelimeden oluşur. Bu 37 Kelimeden hangileri sizi rahatsız etti. Danıştayın İlköğretim Okullarında “ Öğrenci Andı “ okunmasını sonlandıran kararı neden alındı, Anlamış Değilim.

Exit mobile version