Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

ANESTEZİ TEKNİSYEN VE TEKNİKERLER DERNEĞİ, “MÜDÜR OLMASINDA ENGEL YOK”

KBÜ E.A HASTANESİNDE BAŞHEMŞİRELİK

KBÜ E.A HASTANESİNDE BAŞHEMŞİRELİK KADROSUNA ANESTEZİ TEKNİKERİ ATANDI ORTALIK KARIŞTI HABERLERİMİZ SONRASI ANESTEZİ TEKNİSYEN VE TEKNİKERLERİ ADINA ŞÜKRAN BALKANER İLE DERNEK BAŞKANI SAMİME DURMAZ AÇIKLAMA GÖNDEREREK ŞÖYLE DEDİLER;

Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğü Başhemşirelik midir!..

Bu yazıyı, bugün pek çok haber sitesinde “KBÜ EA Hastanesinde Başhemşirelik Kadrosuna Anestezi Teknikeri Atandı Ortalık Karıştı”, “Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bu kez de hemşire olmayan birisinin Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü yapılmasına tepki gösterildi.” şeklindeki başlıklar üzerine yazma ihtiyacı gördük.

Bakalım bu haberler gerçekleri mi yansıtıyor yoksa sağlık çalışanlarını bir çatı altında toplama amacı ile oluşturulan ve işlevselliği arttırmaya yönelik bir yapı olan “Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğü” üzerinden gereksiz ayrıştırmacı bir tavır mı sergileniyor?

Öncelikle “Sağlık Bakanlığı Taşra Teşkilatı Kadro Standartları İle Çalışma Usul Ve Esaslarına Dair Yönerge”nin Beşinci Bölümün Madde 15(1)’ de sağlık bakım hizmetlerinin nasıl tanımlandığına bir bakalım. Sağlık bakım hizmetleri; “sağlık tesisine başvuran hastaların kabulünden ayrılış işlemleri tamamlanana kadar geçen süre içerisinde, müdavi hekimin teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hususlarındaki direktifleri dikkate alınarak hasta ve çalışan hakları, güvenliği ile memnuniyeti ilkeleri çerçevesinde sunulan hizmetler ile hastanın nakli, sosyal destek sağlanması, hizmete erişiminin kolaylaştırılmasını sağlamaya yönelik sunulan hizmetlerin bütünüdür.” denilmektedir. Peki, bütün bu hizmetleri kimler veriyor? Bu ekip içinde sadece hekim ve hemşireler mi var? Sağlık hizmetleri bir ekip işi değil mi? gibi sorular aklınıza gelmiş olabilir. Evet, sağlık hizmetleri bir ekip işidir ve bu ekip içinde hekim, hemşire, sağlık (anestezi, röntgen, laboratuvar, fizik tedavi, eczane, ambulans ve acil bakım vb.) teknisyeni/teknikeri ve pek çok sağlık mesleği mensubu bulunmaktadır.

Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü ise sağlık bakım hizmetlerinin planlanması, etkin ve verimli hizmet sunulması, kendisine bağlı birimler ve ilgili diğer birimler ile işbirliği ve uyum içerisinde hizmetlerin yürütülmesi, denetlenmesi ve değerlendirilmesini sağlamak ile yükümlüdür. Burada şunlar aklınıza gelmiş olabilir. Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğü Başhemşirelik midir?.. Başhemşirelik kadrosuna ne oldu? Atanan kişi Başhemşireliğe mi yoksa Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğüne mi atanmıştır? Bu soruların cevabı, Hemşirelik Kanunu madde 14’te açıklanmıştır. Sağlık Bakanlığı bünyesinde yer alan Kamu Hastanelerinde başhemşirelik kadrosu kaldırılmış ve yerini Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü‘ almıştır. Hekim haricindeki sağlık profesyonellerinin  tamamı (hemşire, ebe, diyetisyen, fizyoterapist, sosyal hizmet çalışanı, röntgen teknisyeni/teknikeri, laboratuvar teknisyeni/teknikeri, toplum sağlığı teknisyeni/teknikeri, anestezi teknisyeni/teknikeri ve diğerleri) Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü‘ne bağlanmış ve başhemşirelik kavramı ortadan kaldırılmıştır

Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

  1. Lisans mezunu sağlık çalışanı (hemşire, ebe, diyetisyen vb.) olma şartı aranmaksızın, lisans eğitimi diplomasına sahip olan herkes Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü olabilir.
  2. 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan Türkiye Kamu Hastaneleri Kuruma bağlı Kamu Hastaneleri Genel Sekreterlikleri bünyesinde oluşturulan Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğüne atanmak için kanunla belirtilmiş bir cinsiyet şartı bulunmamaktadır.

Gördüğünüz gibi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü olmak için hemşire olma veya cinsiyet şartı aranmamaktadır. Kişinin lisans mezunu olması ve yeterliliğini sağlaması önemlidir.

                Afet ve olağanüstü durumlarda birlikteliğin daha da önemli olduğu bu günlerde biz, sağlık camiası ve Anestezi Teknikerleri olarak üzerimize düşeni yapmaya her zaman hazır olduğumuzu belirtmek isteriz. Ayrıca tüm sağlık çalışanları ile birlikte ülkemize doğru ve hakkaniyetli bir şekilde hizmet vermenin ve liyakatin önemini her zaman savunacağımızı bildirmek isteriz.”