Karabük ve Safranbolu’da kaldırılan ATATÜRK heykelleri yerlerine yeniden, ATATÜRK heykellerinin konmaması, vatandaşları üzüyor. Ülkenin ve Karabük’ün kurucusu M.Kemal ATATÜRK ‘ün heykellerine KBÜ de olmaza kimse sahip çıkmayacak deniyor.
ATATÜRK ANITLARI TOPLAMA MERKEZİ ÜNİVERSİTE !
KAVŞAK DÜZENLEMELERİ NE OLDU?
TÜRKİYE Cumhuriyetinin ilanın üzerinden 2 sene geçmişti ki milli kaynaklardan milli eserler üretmek ve dışa bağımlığı azaltmak için , ülkenin kurtarıcısı başkomutan Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ‘ün talimatları ile Demir Çelik Enstitüsü kurulması kararı alınıyordu.
İlk olarak ABD teknik uzmanlarının değerlendirmeye aldığı ardından Türkiye’nin stratejik coğrafik özellikleri açısından İngiliz’lerin müdahil olduğu proje-imalat ve montaj aşamasına gelinmişti.
Yapılan planlamalar ardından, Entegre Demir ve Çelik işletmeleri için 2 önemli faktör Kömür ve Cevherin taşınması, demir yolu ağı yanı sıra başkentte yakın olması, bu arada günün savunma teknolojisine göre de fiziki – coğrafi özelliklerinin önemi vurgulanıyor son karar KARABÜK oluyordu.
Konu Milli Şef İsmet İnönü’ye aktarılıyor, İnönü’de Atatürk’e konuyu arz ettiğinde, Paşa “Ne bekleniyor üretimi dünya gözü ile görelim” yanıtı ile 1937 yılında başlanılan montaj çalışmaları neticesinde Demir Çelik fabrikaları kurularak Cumhuriyet Kenti oluşuyordu.
Kısacası ülkenin temelinde olduğu gibi KARABÜK’ÜN temelinde de Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK vardı.
Ancak bir çok kentte ATATÜRK stadyumları,Üniversiteleri,Terminalleri,Eğitim-Kültür merkezleri olmasına karşın KARABÜK’TE mevcutlar kaldırılıyor yerleri doldurulmuyor.
Neden ?
İşte somut örnekleri;
KARABÜK İLİ ATATÜRK’ÜNE Ne kadar sahip çıkıyor ? Devamında Türk büyüklerine , Atasına ne kadar sahipleniyor.? Karabük’te ki ATATÜRK anıtlarına ne oldu?
1- Yapımı ; 1999 yılında başlatılan ve 2000 yılında Kardemir –valilik arasında ki Karabük’ün girişi de olan kavşağa yerleştirilerek kentin simgesi haline gelmiş olan , Demir potasında eriyen madenin önce insan figürleri sonra Atatürk’e kadar uzanan kompozisyonu Mimar Dr Sinan Genim ve Heykeltıraş Doç.Dr.Ümit Öztürk tarafından tamamlanarak kente kazandırılmıştı.
Ancak 2011 yılı içinde Battı Çıktı yapılacak, Kavşak düzenlemeye alınacak diyerek Karabük Valiliği ve Karabük Belediye başkanlığı tarafından başlatılan çalışmalar sırasında ATATÜRK heykeli kaldırılmış Karabük Üniversitesi rektörünün biz alırız bize verin o zaman ricası üzerine heykel KBÜ’ye kazandırılmıştı.
2- Karabük belediyesince Yeşilmahalle tarafında yapılan TÜRK BÜYÜKLERİ heykelleri yanı sıra 11 metre büyüklüğünde İstiklal Marşı ortasında ATATÜRK resmi bulunan kaidede demontajı sırasında kırıldığı bildirilirken bu arada TÜRK BÜYÜKLERİ heykellerine yine KBÜ sahip çıkıyordu.
3- Son olarak SAFRANBOLU Misak i Milli anıtında ki ATÜRK heykeline de KBÜ sahip çıkmıştı.
ŞİMDİ KARABÜK GÜNDEM SORUYOR
-
Karabük girişinde ki Kardemir-Valilik kavşağı düzenlemeleri ne oldu ?
-
Kavşak düzenlemeleri projesi var mı?
-
Karabük merkezinde neden bir ATATÜRK anıtı yok?
-
Mevcut Kent meydanında ATATÜRK anıtı olacak mı?
Unutmayın ; Bugün kuruluşunu ve yaşam tarzını ATATÜRK’E borçlu olan KARABÜK Türk Büyüklerine ne kadar sahip çıkabiliyorsa ;
Yarın, sizin kuşaklarınız sizlere o kadar sahip çıkacaktır.