Karabük ili hudutları içinde, yemek üretim dağıtım firmaları arasında, Gıda Tarımcılık ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yetki belgesi alan 10 dolayında firma bulunmasına karşın her yerde bir yemek dağıtım firması olması ve denetimlerin genel kapsamda yapılmaması korkutuyor.
Karabük Gündem gazetemiz ve www.karabukgundem.com haber sitemizin haber merkezince yapılan araştırmada, Karabük’te merdiven altı diye tabir edilen bir çok yemek dağıtım firması olduğu ve bu firmaların bir çoğunun hijyen koşullar taşımadığı iddia ediliyor. Sağlıksız koşullarda üretim yapılan yemeklerde hangi malzemeler kullanılıyor,servis ediliyor denetim dışı kalabiliyor diyen konuya yakın kaynaklar, “Tarım,Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetki belgeli firmaları denetliyor ancak merdiven altı üretim yapanlar bu denetimin dışında kalabiliyorlar” diyorlar..
Karabük Üniversitesinin son yıllarda öğrenci sayısının artması ile birlikte çoğalan yurt/pansiyon gibi iş yerlerine ve OSB ile Karabük içinde bulunan bir çok iş yerine yemek dağıtımı yapan firmaların, bir çoğunda yetki belgesi bulunurken bir çoğunda olmadığı ve denetimsiz kaldığı belirtiliyor.
Merdiven altı olarak tabir edilen ve hijyen olmayan koşullarda hazırlanan yemeklerin iş yerlerine, yurtlara,pansiyonlara dağıtım yapıldığını belirten konuya yakın kaynaklar Karabük’te bu konuda her an üzücü bir olayın yaşanabileceğinin altını çiziyorlar.
Üretim belgesi olan ve Gıda Mühendisi çalıştırmak zorunda kalan işletmelerin yemek malzemelerinde TSE standardına uygun malzemelerden üretim yaptıklarına ancak merdiven altı diye tabir edilen bir çok yemek üretimi yapan ve satışa arz eden firmaların ise bu şartlara uymadıklarından yemek kalitelerinin ve hijyen konularından sıkıntıların doğabileceğini belirten konu uzmanları bu firmaların denetimlerden de uzak kaldığını belirtiyorlar.
DENETİM YAPAN İL MÜDÜRLÜĞÜ
Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yetki belgesi verilen ve gıda mühendisi ile uzman personel çalıştıran yemek firmaları periyodik zaman dilimleri içinde denetlendiği ancak yetki belgesi olmayan firmaların denetlenmemesinin büyük sağlık sorunlarına neden olabileceği ifade ediliyor.
Üretim izni olmayan,Gıda Mühendisi çalıştırmayan,Ucuz malzeme kullanarak kaliteye önem veremeyen firmaların yemeklerinin denetlenmediğine dikkat çeken uzmanlar Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yanı sıra Sağlık Müdürlüğü ve Belediye Zabıta Müdürlüklerin konu hakkında yasal çalışmalar yapması gereği üzerinde duruyorlar..