Çanakkale Geçilmez..

              Çanakkale’de 18 Mart 1915’te elde edilen zafer, Türkiye’nin geleceği için bir dönüm noktasıdır. Kara, hava ve deniz güçlerinin; her türlü teknoloji ve stratejinin ilk kez bir arada kullanıldığı Çanakkale Savaşlarında, bu topraklar için canını veren subayıyla eriyle erbaşıyla binlerce şehit, tüm dünyaya haykırdı:         “ Çanakkale Geçilmez!”   Birinci Dünya […]

 

 

 

        Çanakkale’de 18 Mart 1915’te elde edilen zafer, Türkiye’nin geleceği için bir dönüm noktasıdır.

Kara, hava ve deniz güçlerinin; her türlü teknoloji ve stratejinin ilk kez bir arada kullanıldığı Çanakkale Savaşlarında, bu topraklar için canını veren subayıyla eriyle erbaşıyla binlerce şehit, tüm dünyaya haykırdı:

 

      “ Çanakkale Geçilmez!”

 

Birinci Dünya Savaşının en önemli savaşlarından olan Çanakkale Savaşı öncesinde İngiltere, Avrupa’da savaşın mevzi çatışmalara dönüşmesi üzerine, Çanakkale ya da Balkanlarda yeni bir cephe açıp, İstanbul’u ele geçirerek, Osmanlı Devletini, Almanya’dan ayırmak ve kararsız Bulgaristan’ın İttifak devletleri yanında yer almasını önlemeyi düşünüyordu.

 

Osmanlı güçlerinin Süveyş Kanalı’na taarruzu ( 3 Şubat 1915 ) sonuç vermeyince, İngiltere, Mısır’daki güçlerini Boğazlara yöneltti.

 

İtilaf devletleri,12’si İngiliz, 4’ü Fransız olmak üzere 16 muhabere gemisi, 6 muhrip, 14 mayın arama tarama ve 1 uçak gemisinden oluşan donanmasıyla, 19 Şubat 1915 sabahı “ Müstahkem Mevki Methal Grubu Bataryaları”na bombardıman başlattı.

 

Methal Grubu’nda; Ertuğrul, Seddülbahir, Kumkale,Orhaniye bataryaları ile Erenköy civarında yerleştirilmiş bir kısım Seyyar Obüs bataryası,merkez grubunda ise Anadolu ve Rumeli bataryaları bulunuyordu.

 

Havanın elvermemesi üzerine ikinci bombardıman 25 Şubat’ta yapıldı. 17-18 Mart gecesi  “Nusret Mayın Gemisi” Erenköy koyuna ve Boğazına da son kalan 26 mayını döşedi.

 

Müttefik Donanması,18 Mart günü saat 11.15’te ilk atışlarla büyük bir taarruz başlattı. Saat 18.00’e kadar süren şiddetli çatışmalar sonunda, İtilaf devletleri donanmasının üç muharebe gemisi BOUVET, IRRESİSTİBLE ve OCEAN zırhlıları battı.

 

İki muharebe gemisiyle bir muharebe kruvazörü yara aldı. Yedi saat süren savaşta elde edilen kesin zafer, tarihe “ ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ “ olarak geçti ve Çanakkale’nin geçilmezliğinin, tüm dünyaya habercisi oldu.

 

Çanakkale Savaşlarının, Türkiye’nin tarih boyunca yaşadığı en yoğun ve “ teknolojik-stratejik “ savaş olduğuna işaret ediliyor. Birinci Dünya savaşının bir parçası olan Çanakkale Savaşları, Dünya savaş tarihi açısından da ilklerle dolu.

 

Bütün bu özellikleri ile ve destansı yönüyle Türkiye’nin geleceğini etkileyen, Mustafa Kemal Atatürk’ü yaratan Türk halkı ile bütünleştiren Çanakkale savaşları, Türk ve Dünya Tarihi açısından önemli bir yeri vardır. Bu vesile ile Çanakkale zaferinin 102 yılı kutlu olsun

 

 

Exit mobile version