“ Savaş zaruri ve hayati olmalıdır. Milleti savaşa götürünce, vicdanımda acı duymamalıyım. Öldüreceğiz diyenlere karşı, ölmeyeceğiz diye savaşa girebiliriz. Lakin millet hayati tehlikeye maruz kalmadıkça; savaş, bir cinayettir.” M.Kemal Atatürk
Mustafa Kemal Atatürk 1915 yılında milletimizin hayatı tehlikeye düştüğü için kaçınılmaz olarak yapılan Çanakkale Savaşı, milletimizin kaderini ve tarihin gidişini değiştirmiştir.
Ülkemize bağımsızlık getiren ve Cumhuriyetimizin kuruluşuna kapı açan Çanakkale savaşlarının 103.yılında unutmayalım ki bugünleri onların sayesinde yaşıyoruz.
İngilizler ve Fransızlar çıkar birliği yaparak, Osmanlının başkenti İstanbul’u ele geçirme niyetinde idiler. Çanakkale Boğazından gemilerini rahatlıkla Karadeniz’e geçirmek istiyorlardı.
Bütün güçleri ile boğaz girişlerini ateş altında tutarak,18 Mart 1915’de su üstü su altında muharebe gemileri ile taarruza geçtiler. Boğaz girişinde bir kısım gemileri batırıldı. Bir kısmı da kullanılamaz hale getirildi.
Çok sayıda ölü verdiler ve 18 Mart Boğaz muharebesi Türklerin kesin zaferi ile sonuçlandı. Deniz yoluyla boğazı aşamayacağını anlayan emperyalistler, kendi yanlarına aldıkları paralı yabancı güçlerle birlikte Gelibolu yarım adasına çıkarak, karadan boğazı savunan tabyaları susturmak istediler.
Bu harekât için askerlerini ve donanma sayılarını artırarak en üst seviyeye çıkardılar. Topraklarımızda sarsılmaz bir iman ve iradeyle karşılaştılar. Anadolu yakasında seddülbahir, arı burnu ve Kum Kale bölgelerine çıkarma yaptılar. Aylarca süren kara muharebelerinde sonuç alamadılar.
Anafartalar Grup Komutanı Albay Mustafa Kemal’in askeri birlikleri ile yaptığı olağanüstü savunma karşısında arkalarında binlerce ölü bırakarak bölgeyi terk ettiler.
Türklerin zaferi ile sonuçlanan Çanakkale Muharebelerine yaklaşık 500.000 kişi ile katılan Türk askerlerinden sonuçta; 57.000 şehit,21.000 hastalıktan ölüm,10.000 kayıp, 100.000 yaralı,64.000’i hasta olmak üzere 252.000 zayiat verilmiştir.
İngilizler, Fransızlar ve onların maşaları,500.000 kişi ile katıldıkları muharebeyi 252.000 kişi zayiat vererek yarım adayı arkalarına bakmadan terk ettiler.
Türkiye’nin kaderini belirleyen “ Çanakkale Geçilmez “ sözünü tarihe altın harflerle yazdıkları gün, Türkiye Cumhuriyetinin temelleri de atılmış oluyordu.
Mustafa Kemal, Ulusumuz gönlünde milli kurtarıcı, kahraman olarak bayraklaştırıyor, Kurtuluş savaşımızın Baş Komutanı ve Türkiye Cumhuriyetinin kurucu önderi güneş gibi doğuyordu.
Çanakkale’yi geçilmez kılarak, ülkemize özgürlük ve dünyaya barış getiren, anlatmakta sözcüklerin ve kalemlerin yetersiz kaldığı Çanakkale Savaşlarının 103.yılında, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, saygı ve minnetle selamlıyorum.
Unutmayalım ki bugünleri onların sayesinde yaşıyoruz.