Çelik sektörü Litvanya’da bir araya geldi

  Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB), Baltık ülkelerindeki etkinliğini artırmak, pazardaki varlığını güçlendirmek ve yeni iş birlikleri amacı ile Litvanya’nın başkenti Vilnius’a Ticaret Heyeti düzenledi. 23 Türk çelik ihracatçı firmanın katılımıyla gerçekleştirilen ticaret görüşmeleri kapsamında iki ülke çelik sektörü bir araya geldi. 2023 yılında; ülkelerin korumacılık önlemleri, Avrupa Birliği’nin uyguladığı kotalar, ABD vergileri ve Kuzey Afrika’dan […]

 

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB), Baltık ülkelerindeki etkinliğini artırmak, pazardaki varlığını güçlendirmek ve yeni iş birlikleri amacı ile Litvanya’nın başkenti Vilnius’a Ticaret Heyeti düzenledi. 23 Türk çelik ihracatçı firmanın katılımıyla gerçekleştirilen ticaret görüşmeleri kapsamında iki ülke çelik sektörü bir araya geldi. 2023 yılında; ülkelerin korumacılık önlemleri, Avrupa Birliği’nin uyguladığı kotalar, ABD vergileri ve Kuzey Afrika’dan Mısır, Cezayir gibi ülkelerin net ihracatçı konumuna gelmesine rağmen 14,9 milyar dolarlık ihracata imza attıklarını kaydeden Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, Litvanya’da 100 ithalatçı firma ile 1000’in üzerinde ikili iş görüşmesi gerçekleştiğini belirtti. Aslan, düzenlenen Ticaret Heyeti programı kapsamında ülkeler arası ticaret hacminin artırılmasının hedeflendiğini ifade etti.

 

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB), iki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmak için Litvanya’ya heyet düzenledi. 23 Türk firmasının katılımıyla 18-20 Mart 2024 tarihleri arasında Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta gerçekleştirilen ticaret görüşmeleri kapsamında iki ülke çelik sektörü bir araya geldi. Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan’ın başkanlığında düzenlenen Litvanya Sektörel Ticaret Heyeti organizasyonuna; ÇİB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Necati Tecdelioğlu, ÇİB Denetim Kurulu Üyesi Yavuz Kılıç, İMMİB Genel Sekreteri S. Armağan Vurdu, İMMİB Genel Sekreter Yardımcısı Coşkun Kırlıoğlu ve ÇİB Şube Müdürü Uygar Tatar katılım sağladı. Türkiye Vilnius Büyükelçisi Görkem Barış Tantekin ve Vilnius Ticaret Müşaviri Ümit Ateşağaoğlu heyeti ziyaret ederek, iki ülke arasındaki iş birliğini artırmanın faydalı olacağını ifade ettiler. Heyete katılan Türk firmalarının 100 ithalatçı firma ile 1000’in üzerinde ikili iş görüşmesi gerçekleştirdiğinin bilgisini paylaşan ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, ikili görüşmelerin oldukça başarılı geçtiğini kaydetti. Türkiye’nin çelik üretiminin yüzde 50-55’lik kısmını ihraç ettiğinin bilgisini paylaşan Aslan, 2024’te hedefledikleri 15 milyon tonluk ihracat için mevcut pazarlar ve yeni pazarlarda varlıklarını güçlendirmek için durmadan çalışacaklarının altını çizdi. 2021’de 23 milyon tonu aşan ihracat yapıldığını kaydeden Aslan; ülkelerin korumacılık önlemleri, Avrupa Birliği’nin uyguladığı kotalar, ABD vergileri ve Kuzey Afrika’dan Mısır, Cezayir gibi ülkelerin net ihracatçı konumuna gelmesi nedeniyle 2023’ün tamamında çelik ihracatının 14,5 milyon ton seviyelerinde gerçekleştiğini belirtti.

 

“ÇELİK SEKTÖRÜNÜN SERMAYE YAPISI ÇOK GÜÇLÜ”

2022 yılında korumacılık önlemleri ile mücadele ve artan enerji maliyetlerinin baskısına rağmen 21 milyar doları aşan ihracata imza attıklarını kaydeden Adnan Aslan, 2023 yılında 14,9 milyar dolarlık ihracata imza attıklarını belirtti.  Çelik sektöründe kapasite kullanım oranlarının da yüzde 50-55 seviyelerinde olduğuna dikkat çeken Adnan Aslan, kapasite kullanım oranlarının düşük olmasının sektör adına olumlu bir tablo oluşturmadığını ancak çelik sektörünün sermaye yapısının çok güçlü oluşuyla çalışmalarına devam ettiğini söyledi.

 

ÇELİK SEKTÖRÜNDEN YENİ İŞ BİRLİĞİ VE YATIRIM HAMLESİ

Türk çelik sektörü için Litvanya’nın ham madde tedariği açısından önemli konumda olduğunu ifade eden Aslan, “Uzun yıllardır devam eden ticari ilişkilerimize baktığımızda ihracatımızın 40 bin ton, hurda ithalatımızın ise 1 milyon ton seviyelerinde olduğunu görüyoruz. İhracatımızı istenen seviyelere çıkarmak ve ülkeler arasındaki ticaret hacminin artırılması için gerçekleştirilen görüşmelerin, meslektaşların bir araya gelip dünyanın içinden geçtiği konjonktürü birlikte değerlendirmesi ve farklı bakış açıları kazanması bakımından oldukça kıymetli buluyoruz. Ayrıca, heyetimizin yeni iş birliklerinin yanı sıra ortak yatırımlara da zemin hazırlayacağına inanıyoruz.” dedi.

 

Exit mobile version