DEVRİM ŞEHİDİ MUSTAFA FEHMİ KUBİLAYI 94.ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE SAYGI İLE ANIYORUZ

94 Yıl önce 23 Aralık 1930’da MENEMENDE önemli bir karşı devrim girişimi yaşandı. Bütün karşı devrimcilerin yaptığı gibi halkın kutsal din duygularını kötüye kullanan gözü dönmüş katiller, Yedek Subaylık görevini yapan genç bir Cumhuriyet Öğretmenini ve iki bekçiyi vahşice öldürdüler. Menemen Olayı, Şeyh Sait İsyanından sonra ikinci bir karşı devrim girişimidir. 23 Aralık 1930 günü […]

94 Yıl önce 23 Aralık 1930’da MENEMENDE önemli bir karşı devrim girişimi yaşandı. Bütün karşı devrimcilerin yaptığı gibi halkın kutsal din duygularını kötüye kullanan gözü dönmüş katiller, Yedek Subaylık görevini yapan genç bir Cumhuriyet Öğretmenini ve iki bekçiyi vahşice öldürdüler.

Menemen Olayı, Şeyh Sait İsyanından sonra ikinci bir karşı devrim girişimidir. 23 Aralık 1930 günü Menemende Şeriatı geri getireceğiz, Şeriat bayrağının altına girin, girmeyenler kılıçtan geçirilecektir, diyerek halkı Cumhuriyet Rejimine karşı isyana çağırdılar.

 

O sırada Menemende Yedek Subay olarak görev yapan Öğretmen Mustafa Kubilay, ayaklanmacılara “Teslim Olun “ çağrısı yaptı.

Bu sırada açılan bir ateşle yaralandı. Derviş Mehmet ve arkadaşları ve etrafındaki yobazlar yaralı asteğmeni yakaladılar. Bağ bıçağı ile başını gövdesinden ayırarak, kesik başı bir sopanın ucuna takarak dolaşmaya başladılar.

Olaya müdahale etmek isteyen bekçiler Hasan ve Şevkiyİ de öldürdüler. Olay İzmir’de duyuldu. İzmir’den gelen Alay, Derviş Mehmet ve iki adamını öldürdü. Bazı destekçileri yakalandı ayaklanma bastırıldı.

Sıkıyönetim Mahkemesi olaya karışan 105 sanığı, halkı isyana kışkırtmak ve anayasayı zorla değiştirmek suçlamasıyla yargıladı.28 kişi Kubilay’ın öldürüldüğü yerde idam edildi.

MENEMEN OLAYI;

Devrimlerin temelini oluşturan Laiklik İlkesi tam anlamıyla gerçekleşmedikçe, Türkiye şeyhler, dervişler, meczuplar ülkesi olmaktan kurtarılmadıkça, dini kişisel çıkarları için kullanan yobazların her an fırsat kolladıklarını, Cumhuriyet bekçilerinin daima uyanık olmaları gerektiğini göstermiştir.

Bu olaydan sonra Kubilay karşı devrimle mücadelede, genç Türk aydını ve subayının sembolü olmuştur ve olmaya devam edecektir.

TÜM DEVRİM ŞEHİTLERİMİZİ VE MUSTAFA FEHMİ KUBİLAYI SAYGI VE RAHMETLE ANIYORUZ.

NOT: O yıllarda Cumhuriyet Gazetesi “ Kubilay Anıtı Yapılsın “ Kampanyası Yaptı. 23 Aralık 1934 tarihinde Menemendeki Yıldız Tepeye yapılan anıt törenle açıldı. Her yıl bu anıt’ın önünde anma törenleri yapılmaktadır.

 

 

Exit mobile version