Türk tarihinde her zaman önemli yer tutan Kıbrıs adası için mazide çetin mücadeleler verildi.
Kıbrıs Adası Türk toprağı iken 1878’de İngilizlere kiralandı. Bir daha da geri alınamadı. 1950’lerden sonra Enosis, yani Yunanistan’a ilhak için ada Rumları ayaklandı.
Önce İngilizleri katletmeye çalıştılar. İngilizler, yapılan Zürih ve Londra antlaşmalarıyla 1960’ta adadan bir üs elde ederek çekildirler.
1960 yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs Türklerine de eşit haklar vermekteydi. Fakat bunu kaldıramayan Rumlar 1963’ten 1974’teki Kıbrıs Barış Harekatına kadar Kıbrıs Türklerini katletmek için bir savaş başlattılar.
Amaç Enosis ve Türkleri adadan göndermek.
1974’te yapılan müdahale sonrası kurulan federe devlet ve daha sonra 1983 yılında ilan edilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bugün 38 yaşında.
Fakat KKTC bu günlere kolay gelmedi.
Bir çok badire atlattı.
2004’te yapılan Annan planı ile dağılma tehlikesiyle karşı karşıya geldi. Annan planı adanın tek bir devlet çatısı altında birleşmeyi öneriyordu. Plan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Türklerinin sonunu getirecek bir ön hazırlıktı sadece.
2004’ye yapılan referanduma ve Annan planına açık destek veren Türk hükümeti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, günümüzde Kıbrıs’ın değerini anlamış gözükmektedir.
Annan planı çerçevesinde Güzelyurt ve Karpaz bölgelerini kaybetmemiz büyük olasılıktı. Günümüzde su projesi çerçevesinde büyük yatırımlar yapılan Güzelyurt sulu tarım için büyük önem taşımaktadır.
Karpaz bölgesi ve Türkiye için olan önemi ise yeni yeni anlaşılmaktadır. 2004’te gerekilen değeri vermemiş olan hükümetimiz, günümüzde hak ettiği değeri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne vermeye başlamıştır.
KKTC hem Doğu Akdeniz politikamız açısından hem de kültürel bağlarımız kapsamında vazgeçilebilecek bir bölge değildir.
Bunun geç de olsa anlaşılması sevindiricidir..
Tarihçe Kaynak google vikipedi Kıbrıs