Dünya Bankası’nın geçtiğimiz yıllarda tamamlanan ve hükumete verilen kamu ihalesi raporunda yüzde 15’lik bir rüşvet sisteminin standart haline geldiği kaydediliyor.
Türkiye’deki kamu ihalelerini sert şekilde eleştiren bir rapor hazırlayan Dünya Bankası açık, şeffaf, siyaset dışı ihale istiyor
Türkiye’deki kamu ihalelerinin iktidar ve partilerin kontrolünden çıkarılması Türkiye’de yolsuzlukla mücadelenin kilit halkası olarak tanımlanıyor.
Financial Times’ın “Türkiye yolsuzlukla suçlanıyor” başlığı ile verdiği haberde “Türkiye, yolsuzluklar nedeniyle yıpranan kamu ihale sistemi nedeniyle, uluslararası arenada sert eleştirilere maruz kalıyor” deniliyor.
Haberde, Dünya Bankası tarafından hazırlanan bir rapora göre, Türkiye’deki açık ihale sistemiyle ilgili yasaların tamamının değiştirilmesinin istendiği kaydediliyor. Raporda, Ankara Ticaret Odası’nın yapmış olduğu bir ankete göre, kazanan firmalar, ihale tutarının yüzde 15’ine varan miktarda, siyasi partilere ‘katkı’ yapmak durumunda kalıyorlar. Rapor böylece Türkiye’deki ihale sisteminde ihale miktarının yüzde 15’i kadar bir rüşvetin standart hale geldiğini öne sürüyor.
Dünya Bankası Türkiye’deki kamu ihalelerinin şeffaflaşması için uzun süredir bir uğraş veriyor, ancak şimdiye kadar başarılı olamadı.
Türkiye bu önerileri resmen kabul etmiş, ancak gerekli yasal değişiklikleri oligarşik yapı içinde düzenlemesinde zorlanmakta. Avrupa Komisyonu da daha önce ihale sisteminin değişmesi gerektiğini belirtmiş bu yüzden Bayındırlık Bakanlığı konuyla ilgili yasal düzenlemeler yapmak zorunda kalmıştı.
Ancak son olarak hazırlanan yeni ihale yasası tasarısındaki değişiklikleri Dünya Bankası uzmanlarının yeterli görmediği belirtiliyor.
Dünya Bankası Raporunda ayrıca Uluslararası Yolsuzluk Endeksine göre Türkiye’nin notunun 3.8 olduğu da vurgulanıyor. (En temiz ülkeler 10, en kötüler 0 notu alıyor) Böylece Türkiye yolsuzluk bakımından 90 ülke arasında 50. sırada yeralıyor.
İHALELERDE FARKLILIKLAR VE YÖNLENDİRMELER
Türkiye de resmi kurumlar ihale yasalarına göre teklif toplama yada verecekleri firmaları belirleyip doğrudan temin ile veriyorlar Zaman zaman bu farklılıklar ve yasal boşluklardan doğan kayırma, dolayısı ile Devleti zarara uğratma söz konusu olabiliyor
Kaynak Dünya Bankası Raporları